onsdag 4 maj 2016

Duons kamp är extra krydda inför Franska Mästerskapet


Överlägsen världsetta och historiens bäste grusspelare
Veckans Masterturnering i Madrid kittlar lite extra.
Med sina stjärnspäckade startfält höjer sig Masterturneringarna alltid över mängden men i Madrid finns nu ytterligare en krydda:
Kampen mellan överlägsne världsettan Novak Djokovic och tidernas gruskung Rafael Nadal.
Visst, de har mötts flera gånger de senaste åren men då har spanjoren varit långt ifrån storformen. Nu kommer han med färska titlar från Monte Carlo och Barcelona.
Man ska ändå inte övervärdera dessa:
•I Monte Carlo fick han lättköpta segrar mot de två topp-tio-spelare han mötte, fyran Stanislas Wawrinka och tvåan Andy Murray som båda vek ner sig mentalt.
•I Barcelona mötte han en spelare bättre rankad än 25, världsexan Kei Nishikori som besegrades i finalen.
Detta förtar förstås inget av Nadals prestationer men ger samtidigt inte det där kvittot som svart på vitt visar att han är tillbaka i storslag.
Det beskedet kan vi mycket väl få i Madrid.
Med tanke på det högkvalitativa startfältet är det förstås oklokt att gå händelserna i förväg. Det finns många svåra hinder för Djokovic och Nadal fram till en drömfinal mellan dem.
Till exempel möter Djokovic i eftermiddag kroatiske stjärnskottet Borna Coric. Naturligtvis är den serbiske suveränen storfavorit men förlusten mot Jiri Vesely i Monte Carlo visar i alla fall att även Djokovic har sina dåliga dagar.
Så nej, det finns ingen anledning att ta ut något i förskott. Men att Djokovic-Nadal är drömfinalen är väl alla ense om. Fram till för bara några veckor sedan sågs världsfemman mest som en outsider i Franska mästerskapet där allt fler nu pekar ut honom som favorit.
Att Nadal lyft sig till en ny nivå gör förhandssnacket inför årets andra Grand Slam-turnering ännu mer intressant än tidigare.
Jag står fast vid tipset att Djokovic efter tre tidigare finalförluster på Roland Garros spelar hem den enda Grand Slam-titel han saknar.
Veckans turnering i Madrid och nästa veckas Masterturnering i Rom kan ge anledning att ompröva tipset.
**
Apropå kittlande: i eftermiddag möts Stanislas Wawrinka och Nick Kyrgios...