måndag 8 februari 2016

Två som lyste upp i mörkret

Julia och Ida har anledning vara nöjda
Bakslagen för svensk tennis radade upp sig förra veckan.
Fed Cup-laget föll ner i blåbärsdivisionen och inget av de fyra svenska lagen tog sig till slutspel i lag-EM för 14- och 16-åringar.
Ja, det var faktiskt så illa att samtliga svensklag föll redan i första matchen.
Sägas ska att de svenska juniorlagen hade på papperet svåra lottningar men vi ska också komma ihåg att inget av länderna Sverige föll mot överlevde efterföljande omgång.
När det är som mörkast kan ljusglimtar lysa upp lite extra och det var precis vad 17-åringarna Julia Rosenqvist och Ida Jarlskog gjorde på ITF-turneringen för juniorer (grade 2) i Tunisien.
Julia finalbesegrade Ida i singeln och tillsammans spelade de hem dubbeltiteln, för övrigt deras andra på två veckor. I den första turneringen gick båda de lovande svenskorna till kvartsfinal i singel.
**
Bloggkollegan Åke Magnusson skriver under rubriken  Ett veckoslut i moll så här angående den svenska insatsen i lag-EM: "Juniorresultaten signalerar, att vi ligger långt efter de bästa nationerna i Europa. Eftertankens kranka blekhet – för att tala med Hamlet – torde råda bland förbundsansvariga". 
**
Challenge 6 februari
Till sist vill jag inte undanhålla Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) - eller någon annan för den
delen - Tennis Stockholms motivering till valet av Mikael Ymer som "Årets föredöme 2015". (Challenge kunde berätta om valet redan i lördags men då var den klockrena motiveringen inte riktigt färdig):
"Mikael är inte bara en enastående tennisspelare utan även ett stort föredöme. Mikael uppträder alltid sportsligt på banan och är en mycket god kompis vid sidan av densamma. Mikael besitter dessutom en beundransvärd inställning som kännetecknas av stor träningsflit och ett mycket hårt arbete för att nå toppen".

Första Challengern för året

Elias har en Challengertitel på meritlistan
Elias Ymer gör i veckan säsongspremiär på Challenger-touren.
Det sker på hardcourt i Bergamo där den 19-årige Sverigeettan inleder mot Tristan Lamasine, 22-årig fransman som är rankad 207 och som gjort sina bästa resultat på grus. Det var just på grus som Lamasine förra sommaren i Tampere spelade hem sin hittills enda Challenger-titel och i semifinalen mot 89-rankade Jarkko Nieminen tog en av karrärens största skalper.
Lamasine har vunnit hälften av sina 60 matcher på Challenger-touren där Ymers facit är 21-27.
Liksom fransmannen har Ymer en Challenger-titel och också den på grus förra året (Caltanissetta).
Förra veckan kvalade båda spelarna till ATP-turneringen i Montpellier. För fransmannen tog det stopp direkt medan Ymer kvalade in för att sedan komma till korta mot Paul-Henri Mathieu som sedan tog sig hela vägen till final.
Segraren mellan Ymer och Lamasine ställs förmodligen mot Dustin Brown, om nu denne lyckas undvika reaktion efter förra veckans framgång i Montpellier där han kvalade in och gick till semi (föll mot världstian Richard Gasquet).