måndag 27 juni 2016

Framgång för svensk doldis kan ge viktig spin-off-effekt


Rinaldo Persson är Sverigeåtta på plats 681
Precis som i förra veckans Swedish Ladies i Ystad finns åtta hemmahopp i startfältet i Pålsjö Ladies i Helsingborg.
Medan förstaseedade Susanne Celik jagar säsongens fjärde ITF-titel i en 25 000 dollar-turnering handlar det för flera av hennes landsmaninnor om att skaffa sig erfarenhet från en kategori turneringar som fortfarande är något och i vissa fall flera nummer för stor för dem.
Drömscenariot är förstås att en ung spelare som till exempel 18-åriga Kajsa Rinaldo Persson,  Fanny Östlund, 19 år, eller Jacqueline Cabaj Awad, 20 år,  plötsligt får till det i sådana här sammanhang – det skulle kunna ge karriären en rejäl skjuts.
Men viktigast är ändå att någon svenska bakom Celik börjar låta höra tala om sig på denna nivå eftersom det skulle kunna ge en spin-off-effekt.
Henne slår jag ju på träning. Kan hon så kan jag”.
Celik fungerar på ett sätt som draglok för de bakom men avståndet till dem är ändå för stort för att ge den där spin-off-effekten. Men det är klart, skulle Cornelia Lister skrälla mot storfavoriten i första omgången...
Just Lister och Jacqueline Cabaj Awad var – frånsett Celik då – enda hemmaspelare som överlevde första omgången i Swedish Ladies och vi ska förstås inte ha några höga förväntningar på bred blågul succé i Helsingborg.
Men det blir i alla fall minst två hemmahopp i andra omgången. Celik eller Lister och Kajsa Rinaldo Persson eller Martina Yudanov. De två kvalade – liksom Brenda Njuki – in och ställs mot varandra. Noterbart: Kvalet var inte fullt och det räckte med en seger för svenskorna för att gå in i huvudturneringen.

Därför är Serena Williams inte längre skyhög favorit


Nervös och frustrerad - en allt vanligare bild av henne
Under en följd av år har Serena Williams gällt som skyhög favorit i Grand Slam-turneringarna.
På ett sätt är hon det även i Wimbledon som inleds i dag.
Men på ett annat sätt känns årets tredje Grand Slam-turnering vidöppen.
Det är ingen hemlighet att världsettan har sin svåraste motståndare i de egna nerverna. Övervinner hon dem finns inget hot. Så överlägsen är hon.
Problemet för henne är att hon inte längre övervinner nervdallret. Åtminstone har hon inte gjort det i de tre senaste Grand Slam-turneringarna.
Bara två matchsegrar från en Grand Slam klappade Williams igenom fullständigt i fjolårets US Open-semifinal mot Roberta Vinci.
Så illa var det i och för sig inte i årets Australian Open-final mot Angelique Kerber eller i Paris-finalen mot Garbine Muguruza men den 34-åriga amerikanskan var ändå fjärran från sitt bästa jag.
Så det är inte längre några tillfälligheter då hon underpresterar utan numera ingår det i mönstret och det gör att Serena Williams i mina ögon inte är skyhög favorit till Wimbledon-titeln.
Ändå talar gräset för henne. Där får hon bättre utdelning på sin starka serve än på långsammare underlag och även hennes kraftfulla grundspel är effektivare på gräs.
Williams är på jakt efter sin sjunde Wimbledon-titel men framför allt efter en 22:a Grand Slam-titel vilket skulle göra att hon tangerar Steffi Grafs rekord (räknat under proffseran).
Men nej, jag sätter inte en slant på Williams denna gång.
Garbine Muguruza, Angelique Kerber, Petra Kvitova, Agnieszka Radwanska – där några av toppspelarna som kan se till att Williams jakt på en 22:a Grand Slam-titel fortsätter i US Open.
Men det finns också andra, mindre namnkunniga spelare, som kan sätta käppar i hjulet för amerikanskan. Kvalspelaren Amra Sadikovic ska inte räknas dit (Williams har 17-0 mot kvalspelare i Grand Slam) men i andra omgången kan hon stöta på landsmaninnan Christina McHale och även om Williams vunnit båda deras två tidigare möten i år var det inga solklara segrar.
Heather Watson var två poäng från att skrälla mot Williams i förra årets upplaga och kan nu vänta i tredje omgången. Men det kan också bli Kristina Mladenovic som pressade världsettan i Franska mästerskapet.
Som sagt: Wimbledon känns vidöppet.