måndag 27 juni 2016

Därför är Serena Williams inte längre skyhög favorit


Nervös och frustrerad - en allt vanligare bild av henne
Under en följd av år har Serena Williams gällt som skyhög favorit i Grand Slam-turneringarna.
På ett sätt är hon det även i Wimbledon som inleds i dag.
Men på ett annat sätt känns årets tredje Grand Slam-turnering vidöppen.
Det är ingen hemlighet att världsettan har sin svåraste motståndare i de egna nerverna. Övervinner hon dem finns inget hot. Så överlägsen är hon.
Problemet för henne är att hon inte längre övervinner nervdallret. Åtminstone har hon inte gjort det i de tre senaste Grand Slam-turneringarna.
Bara två matchsegrar från en Grand Slam klappade Williams igenom fullständigt i fjolårets US Open-semifinal mot Roberta Vinci.
Så illa var det i och för sig inte i årets Australian Open-final mot Angelique Kerber eller i Paris-finalen mot Garbine Muguruza men den 34-åriga amerikanskan var ändå fjärran från sitt bästa jag.
Så det är inte längre några tillfälligheter då hon underpresterar utan numera ingår det i mönstret och det gör att Serena Williams i mina ögon inte är skyhög favorit till Wimbledon-titeln.
Ändå talar gräset för henne. Där får hon bättre utdelning på sin starka serve än på långsammare underlag och även hennes kraftfulla grundspel är effektivare på gräs.
Williams är på jakt efter sin sjunde Wimbledon-titel men framför allt efter en 22:a Grand Slam-titel vilket skulle göra att hon tangerar Steffi Grafs rekord (räknat under proffseran).
Men nej, jag sätter inte en slant på Williams denna gång.
Garbine Muguruza, Angelique Kerber, Petra Kvitova, Agnieszka Radwanska – där några av toppspelarna som kan se till att Williams jakt på en 22:a Grand Slam-titel fortsätter i US Open.
Men det finns också andra, mindre namnkunniga spelare, som kan sätta käppar i hjulet för amerikanskan. Kvalspelaren Amra Sadikovic ska inte räknas dit (Williams har 17-0 mot kvalspelare i Grand Slam) men i andra omgången kan hon stöta på landsmaninnan Christina McHale och även om Williams vunnit båda deras två tidigare möten i år var det inga solklara segrar.
Heather Watson var två poäng från att skrälla mot Williams i förra årets upplaga och kan nu vänta i tredje omgången. Men det kan också bli Kristina Mladenovic som pressade världsettan i Franska mästerskapet.
Som sagt: Wimbledon känns vidöppet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar