söndag 26 juni 2016

Djokovic halvvägs till målet och storfavorit i Wimbledon


Kan i Wimbledon ta sin femte Grand Slam-titel i följd
Vi har alla våra favoritspelare – en eller ett par som vi av någon anledning känner extra starkt för.
Novak Djokovic är inte min favorit– men jag önskar ändå att han tar Wimbledontiteln.
Då skulle den överlägsne världsettan bli förste herrspelare sedan Rod Laver 1969 med möjlighet att i säsongens fjärde Grand Slam-turnering ta en Grand Slam.
Det skulle definitivt höja temperaturen ytterligare ett par snäpp under den amerikanska hardcourtsäsongen. Minns bara den extra uppmärksamhet damtennisen fick förra året då Serena Williams kom till US Open med chans att bli första damspelare med en Grand Slam sedan Steffi Graf 1988.
Just då de extraordinära prestationerna finns inom räckhåll skapas en extra spänning. Helt plötsligt kan vi få vara med om något som inträffat bara några enstaka gånger i historien. Just därför hoppas jag denna gång på Djokovic.
Dessutom skulle det på något sätt kännas rätt och riktigt om en spelare från trion Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic tar en Grand Slam.
De tre har – med visst bistånd från Andy Murray – dominerat tennisen i många år och det skulle förvåna om vi under överskådlig tid får se en trio stå i en sådan särklass som Federer, Nadal och Djokovic gjort.
Personligen hade jag helst sett Federer ta en Grand Slam eftersom han i mina ögon är störst genom alla tider. Nu är tiden ute för honom liksom för Nadal.
Ingen av dessa har varit i närheten av en Grand Slam. Då Federer 2009 tog sin enda titel i Franska mästerskapet hade han tidigare under året förlorat finalen i Australian Open. Året därpå segrade Nadal i Franska mästerskapet, Wimbledon och US Open vilket förstås på ett sätt kan tolkas som att han var nära en Grand Slam. Men nej, spanjorens dröm sprack ju redan i första turneringen eftersom han föll i kvarten i Australian Open.
Inte heller Djokovic var nära förra året trots tre Grand Slam-titlar. I själva verket kom han inte ens halvvägs eftersom det blev förlust i Paris-finalen mot Stanislas Wawrinka.
Nu är den 29-årige serben just halvvägs eftersom han tidigare i år följde upp Australian Open-titeln med en efterlängtad triumf på Roland Garros.
Djokovic  var storfavorit där och är så i ännu högre grad på gräset i Wimbledon där han kan bli fjärde spelare – Björn Borg, Pete Sampras och Roger Federer är de övriga tre – under proffseran med tre titlar i rad.
Ju närmare Novak Djokovic kommer en Grand Slam desto större är förmodligen risken att nerverna börjar ställa till det för honom.
Australiern Rod Laver är ende herrspelare som lyckats med bedriften under proffseran och följer Djokovic i hans spår blir serben åtminstone i detta avseende större än både Federer och Nadal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar