onsdag 3 juni 2015

Söderling lyrisk över världsettans uppvisning


Djokovic har inte tappat set på vägen till semifinal
 Fram till för några timmar sedan var han den ende som besegrat Rafael Nadal i en femsetsmatch på grus.
Nu har Robin Söderling fått sällskap av Novak Djokovic.
– Det är otroligt hög nivå på Djokovics spel. Tveksamt om någon spelare någonsin spelat så bra tennis som han gör just nu, säger den 30-årige svensken till Challenge.
Själv skrällde han mot Nadal i åttondelsfinalen i Franska mästerskapet 2009 där Robin i finalen inte kunde hindra Roger Federer från att ta den enda Grand Slam-titel schweizaren saknade i samlingen.
Just Paris-titeln är den enda Djokovic har kvar för att få en komplett samling och vem ska kunna sätta käppar i hjulet för det?
Skotske världstrean Andy Murray i semifinal? Stanislas Wawrinka eller Jo Wilfried Tsonga i final?
Nej, det är föga troligt om nu inte Djokovic omedvetet tänker att dagens kvartsfinal mot Nadal var den moraliska finalen och att resten blir en ren formalitet.
”Den episka bataljen” - så kallades på förhand mötet mellan Djokovic och Nadal.
Det blev en antiklimax.
Djokovic var klart bättre i allt och för att använda fotbollsspråk handlade det om spel mot ett mål.
Den 28-årige serben slog 45 vinnande slag. Nadal slog totalt 16 (tre färre än vad Djokovic hade i första set).
Vad gäller förvaltade breakbollar var Nadal faktiskt effektivare. Han tog tillvara på 40 procent (2/5) av sina genombrottsmöjligheter medan Djokovic förvaltade 39 procent (7/18) av sina.
Parisfinalist både 2009 och 2010
Men också skillnaden i breakmöjligheter återspeglar styrkeförhållandet på Roland Garros centercourt där världsettan vann med 7-5, 6-3, 6-1.
Robin Söderling var ändå imponerad av den forne gruskungens inställning från första till sista boll.
– Det är fantastiskt kul att se hans fighting spirit. Den förmågan att aldrig ge upp är det inte många som har, säger Robin.
Med facit i hand var kvartsfinalen ändå alldeles för upphaussad. Likadant om vi ser till att Djokovic i år spelat i en egen division samtidigt som Nadal varit en skugga av sitt bästa jag också på favoritunderlaget. 
Men det gick på förhand inte att förbise Nadals mäktiga facit på Roland Garros och i femsetsmatcher (93-1) på grus. Var det någonstans han skulle ta sig ur formsvackan så var det just ”hemma” i Paris.
Jag hade i likhet med många andra Djokovic som tung favorit inför turneringen men trodde att han skulle möta bättre motstånd än det Nadal bjöd på i dag.


Nadals Paris-facit kan börja spöka för favoriten Djokovic



Klarar Djokovic pressen? Har Nadal hittat sitt gamla rätta jag?
I eftermiddag riktar inte bara alla i tennisvärlden sina blickar mot centercourten på Roland Garros.
Kvartsfinalen i Franska mästerskapet mellan suveräne världsettan Novak Djokovic och niofaldige Paris-mästaren Rafael Nadal är en snackis även utanför kretsen av oss redan frälsta.
”En episk kamp” och ”Den moraliska finalen” är två uttryck som används flitigt för det som kanske är tidernas största Grand Slam-kvartsfinal. Den enda konkurrent jag så här i stunden kan komma på är 2001 års US Open-kvartsfinal mellan hemmafavoriterna Andre Agassi och Pete Sampras. Agassi var världstvåa och Sampras hade halkat till tiondeplats på listan då han i deras 32:a inbördes möte segrade efter fyra tiebreak.
28-årige Djokovic och ett år äldre Nadal - han fyller i dag- har mötts 43 gånger, spanjoren leder med 23-20 men har förlorat fem av de sex senaste gångerna. Djokovic har definitivt hittat en spelplan där han med sin starka backhandcross gjort Nadal sårbar på forehand och rivit upp stora hål i spanjorens annars så kompakta försvarsmur.
Att göra det i tresetsmatcher är en sak.
Backhand är viktigt vapen i Djokovic spelplan
Att göra det i bäst av fem set på grus mot Nadal är så nära ett Mission Impossible man kan komma. Robin Söderling är den ende som lyckats och även om hans skräll i åttondelsfinalen 2009 var enormt stor redan då har den vuxit ytterligare i styrka under åren som ingen annan lyckats följa i hans spår.
Nadal har 93-1 i femsetsmatcher på favoritunderlaget. 93-1!!!
Han har vid sex tillfällen grusat Djokovic dröm om en Paris-titel och senast då i fjolårets final.
Så vem är då favorit i eftermiddag ?
Den överlägsne världsettan som har 39-2 i matchfacit i år då han segrat i Australian Open och tagit fyra Masters-titlar men som sedan segern i Australian Open-finalen 2011 har fyra raka förluster mot Nadal i Grand Slam?
Eller är det världssjuan som fram till årets andra Grand Slam-turnering gjort sin sämsta grussäsong sedan 2004, som inte besegrat en topp-4-spelare sedan fjolårets Paris-final men som har ett stort psykologiskt övertag på Roland Garros och som vunnit nio av deras tolv möten i Grand Slam?
Det finns självklart faktorer som talar starkt för båda och man kan vända och vrida på siffror och statistik som det passar.
Ibland väger gamla meriter fjäderlätt mot nuvarande form men Nadals Paris- och grusfacit är så mäktigt att det kan komma att få stor betydelse.
Inför turneringen höll jag i likhet med många andra Djokovic som favorit till slutsegern och har under de fyra första omgångarna inte funnit någon anledning att ompröva tipset.
71 vinnande forehandslag fram till kvarten
Frågetecknet finns kring hans mentala styrka – inte längre generellt men just i den här så speciella matchen.
Hur reagerar Djokovic om han blir breakad? Behåller han lugnet som han brukar göra eller blir Paris-historiken mot Nadal plötsligt ett tungt ok? Vad händer med Djokovic om han får publiken emot sig? Om Nadal börjar piska in sin forehand?
Med tanke på att Nadal är regerande mästare och har nio titlar på tio starter är det svårt att kalla honom utmanare men det är säkert som en sådan han vill känna sig. Det tänket underlättas förstås av att han är seedad sexa eftersom arrangören slaviskt följer rankningslistan i seedningen (sjätterankade Milos Raonic är skadad).
Om några timmar smäller det.
Kommer den ”moraliska finalen” att leva upp till förväntningarna?
Kommer den överhuvudtaget att vara en moralisk final eller blir mästarmötet en så stor fysisk och psykisk urladdning att segraren får en reaktion i semifinalen mot Andy Murray/David Ferrer?