onsdag 3 juni 2015

Söderling lyrisk över världsettans uppvisning


Djokovic har inte tappat set på vägen till semifinal
 Fram till för några timmar sedan var han den ende som besegrat Rafael Nadal i en femsetsmatch på grus.
Nu har Robin Söderling fått sällskap av Novak Djokovic.
– Det är otroligt hög nivå på Djokovics spel. Tveksamt om någon spelare någonsin spelat så bra tennis som han gör just nu, säger den 30-årige svensken till Challenge.
Själv skrällde han mot Nadal i åttondelsfinalen i Franska mästerskapet 2009 där Robin i finalen inte kunde hindra Roger Federer från att ta den enda Grand Slam-titel schweizaren saknade i samlingen.
Just Paris-titeln är den enda Djokovic har kvar för att få en komplett samling och vem ska kunna sätta käppar i hjulet för det?
Skotske världstrean Andy Murray i semifinal? Stanislas Wawrinka eller Jo Wilfried Tsonga i final?
Nej, det är föga troligt om nu inte Djokovic omedvetet tänker att dagens kvartsfinal mot Nadal var den moraliska finalen och att resten blir en ren formalitet.
”Den episka bataljen” - så kallades på förhand mötet mellan Djokovic och Nadal.
Det blev en antiklimax.
Djokovic var klart bättre i allt och för att använda fotbollsspråk handlade det om spel mot ett mål.
Den 28-årige serben slog 45 vinnande slag. Nadal slog totalt 16 (tre färre än vad Djokovic hade i första set).
Vad gäller förvaltade breakbollar var Nadal faktiskt effektivare. Han tog tillvara på 40 procent (2/5) av sina genombrottsmöjligheter medan Djokovic förvaltade 39 procent (7/18) av sina.
Parisfinalist både 2009 och 2010
Men också skillnaden i breakmöjligheter återspeglar styrkeförhållandet på Roland Garros centercourt där världsettan vann med 7-5, 6-3, 6-1.
Robin Söderling var ändå imponerad av den forne gruskungens inställning från första till sista boll.
– Det är fantastiskt kul att se hans fighting spirit. Den förmågan att aldrig ge upp är det inte många som har, säger Robin.
Med facit i hand var kvartsfinalen ändå alldeles för upphaussad. Likadant om vi ser till att Djokovic i år spelat i en egen division samtidigt som Nadal varit en skugga av sitt bästa jag också på favoritunderlaget. 
Men det gick på förhand inte att förbise Nadals mäktiga facit på Roland Garros och i femsetsmatcher (93-1) på grus. Var det någonstans han skulle ta sig ur formsvackan så var det just ”hemma” i Paris.
Jag hade i likhet med många andra Djokovic som tung favorit inför turneringen men trodde att han skulle möta bättre motstånd än det Nadal bjöd på i dag.


5 kommentarer:

 1. "Fram till för några timmar sedan var han den ende som besegrat Rafael Nadal i en femsetsmatch på grus." Det stämmer förstås inte, men du menar väl på Roland Garros.

  SvaraRadera
 2. Nej, Nadal har bara förlorat en femsetsmatch på grus. Den mot Robin.

  SvaraRadera
 3. Hm, ja du har säkert rätt. Var först helt säker på att Federer slagit honom i en Mastersfinal inför Franska Öppna (minns inte vilken), men åren går ju så det var nog efter man gick ner till bäst av 3. Sorry!

  SvaraRadera
 4. Matchen mellan Robin och Nadal var inte fem set. Jag förstår inte var det kommer ifrån. Robin behövde bara fyra set för att vinna på Roland Garros.

  SvaraRadera
 5. Det var en match i bäst av fem set.

  SvaraRadera