söndag 11 september 2016

Visst är Stan the Man - i natt tog Wawrinka US Open-titeln


Jaaaaaa! Wawrinka tog i natt sin tredje Grand Slam-titel
Historien upprepade sig då Stan Wawrinka i natt tog sin tredje Grand Slam-titel.
För två år sedan vände han i Australian Open 0-1 i set i kvartsfinalen mot Novak Djokovic för att sedan ta titelm.
Ifjol vände han i finalen i Franska mästerskapet efter 0-1 mot serben.
Och samma sak i natt: 6-7, 6-4, 7-5, 6-3 i en fantastiskt välspelad final inför drygt 23 000 åskådare på Flushing Meadows i New York och miljontals tv-tittare världen över.
Under de senaste 29 åren är det bara två spelare som lyckats vända 0-1 i en US Open-final. Senast det skedde var då Juan Martin del Potro 2009 mötte världsettan Roger Federer och 1992 handlade det om Stefan Edberg som genom vändningen mot hemmafavoriten Pete Sampras tog sin andra raka US Open-titel.
Wawrinka var spelmässigt ett nummer för stor för Djokovic.Världstreans vanliga starka offensiv kompletterades med ett – höll på att skriva förvånande – kompakt försvar.
I det mentala spelet handlade det faktiskt om utklassning. Wawrinka kan ibland lacka ur då det tar emot men var nu iskall såväl vid 1-5 i första set som då han vid 3-1 i tredje hade 40-15 men ändå förlorade gamet. Han lät sig inte heller påverkas då Djokovic i fjärde set tog ett par medical timeouts för att få såriga tår omplåstrade.
Mästarcoach
Djokovic påminde om surknölen Andy Murray, gnällde mot sitt team på läktaren och visade med gester att han inte alls var i harmoni.
Ändå gjorde han sin bästa match i turneringen inför vilken jag hade Andy Murray som favorit framför just Djokovic.
Men efter att ha följt de båda finalisternas väg fram till nattens avgörande fick den 31-årige schweizaren tipset. Han har stadigt höjt sin nivå medan Djokovic inte fått det där riktiga testet som så många toppspelare säger är så viktigt att få just för att komma upp på hög nivå i slutomgångarna.
Vad ska man säga om Wawrinkas coach Magnus Norman?
Det känns som om alla superlativer redan är sagda och skrivna om den 40-årige värmlänningen som var världstvåa och uppe i final i Franska mästerskapet för 16 år sedan och som coach fört fram Robin Söderling och Stan Wawrinka till ännu större framgångar än så.
Robin var i Paris-final 2009 och 2010 och Wawrinka har tagit tre Grand Slam-titlar vilket gör att han nu är lika segerrik i dessa sammanhang som betydligt mer uppmärksammade Andy Murray.
Stort Grattis, Magnus och tack för att du som representant för akademin Good to Great och för svensk tennis ser till att Sverige fortfarande nämns i de allra största sammanhangen på tenniscirkusen.
*
Med det sätter Challenge punkt för två veckors bevakning av årets fjärde Grand Slam-turnering. Timmen är sen och nu väntar tre timmar sömn (hoppas jag) innan avfärd till Båstad där Sverige till helgen spelar Davis Cup-kval mot Nederländerna.
*
Kan tänka mig att Roger Federer är en av de första att skicka grattis-sms till Wawrinka. De är ju kompisar och landsmän. Att den 17-faldige Grand Slam-segraren dessutom slipper se arge rivalen Djokovic (12 GS-titlar) komma närmare på listan känns säkert som skön bonus.
*
Här mer om Wawrinka och Norman under US Open:
Med hjälp av Norman har han blivit unik - nästan
Efter år i skuggan av andra är han värd att stå i rampljuset
Dags för nytt kapitel i dramat om "En förbisedd rivalitet"






Dags för nytt kapitel i dramat om "En förbisedd rivalitet"


Djokovic kan ta sin 13:e Grand Slam-titel, Wawrinka sin tredje
Stan Wawrinka har tillbringat 17 timmar och 54 minuter på banen fram till kvällens US Open-final.
Motsvarande tid för hans motståndare Novak Djokovic: åtta timmar och 58 minuter.
Skillnaden kan självklart bli en avgörande faktor om finalen går till skiljeset – vilket fyra av deras fem senaste möten i Grand Slam gjort.
Djokovic har ännu inte fått en riktig värdemätare. En wo, en match där motståndaren gav upp efter sex game och en där Jo Wilfried Tsonga kastade in handduken efter två set. Segrarna mot Jerzy Janowicz, Kyle Edmund och en mentalt blockerad Gael Monfils säger varken bu eller bä om den titelförsvarande världsettans form. Han har stundtals sett sliten nu och den där cyklop-blicken med vilken han verkar se bollarna stora som badbollar har inte funnits där. Men det har ju inte heller behövts. Kanske är Djokovic så trygg med sin egen kapacitet att han använt precis det han behövt och ikväll rätar ut de frågetecken som finns runt honom.
Wawrinka räddade matchboll i tredje omgången mot britten Daniel Evans, hade formstarke OS-silvermedaljören Juan Martin del Potro i kvarten och Kei Nishikori i semi. Honom manglade Magnus Normans adept sönder i den tryckande värmen. Wawrinka har gått segrande från bara fyra av 23 inbördes möten med Djokovic, bland annat i de två turneringar – Australian Open 2014 och Franska mästerskapet ifjol – där världstrean tagit sina två Grand Slam-titlar.
Wawrinkas starka offensiv mot Djokovic kompakta försvar är en mix som bäddar för stor underhållning och eftersom jag både tror och hoppas på schweizaren som segrare är det bara att hålla tummarna för att han kontrollerar sitt humör.
En knäckt racket kvittar om det är vad som krävs för att han ska göra sig av med ilska eller frustration men Wawrinka har inte råd att som följd av tappat fokus slänga bort några game.
På Challenge skrev jag igår om det anmärkningsvärda i att Stan the Man fortfarande inte räknas in bland de riktigt stora. Min vän och journalistkollega Christopher Clarey är i sin krönika i New York Times inne på samma linje vad gäller rivaliteten mellan Wawrinka och Djokovic och Clarey beskriver också träffande Normans betydelse för schweizarens lyft: "En förbisedda rivalitet"
Fotnot: Christopher Clarey ursäktar säkert att jag använder samma rubrik i blogginlägget.

Hoppas Sveriges unga DC-lag får ett storslaget publikstöd


Det är 66 år sedan Davis Cup för första gången spelades i Båstad.
Med tiden kom orten att bli svenskt tennis-mecka.
Det var i Båstad som tennisen i Sverige på 1960-talet förvandlades från snobb- till folksport, det var där 15-årige Björn Borg med sin makalösa debut 1972 presenterade sig för tennisvärlden och det är till Båstad Sveriges Davis Cup-lag nu återvänder efter 16 års frånvaro där.
Att nästa helgs kval mot Nederländerna avgörs just i Båstad skapar ett intresse som matchen förmodligen inte hade fått om den spelats någon annanstans i vårt avlånga land.
Därför gör jag med start i morgon och i samarbete med Torbjörn Dencker en satsning för att - bland annat här på Challenge - förmedla så mycket som möjligt från förberedelserna, matcherna och eftersnacket.
Nu är det inte bara spelplatsen som gör att kvalet kittlar lite extra. DC-kapten Fredrik ”Fidde” Rosengren mönstrar ett ungt och spännande lag och även om det förhoppningsvis räcker till redan nu kan man beskriva det som ett framtidslag.
Elias och Mikael Ymer spelar för första gången Davis Cup ihop och Isak Arvidsson/Fred Simonsson gör DC-debut som par.
Med sina 24 år är Isak äldst och 17-årige Mikael är yngst.
Inte minst med tanke på spelarnas  ringa erfarenhet från Davis Cup kan hemmaplan vara en ovärderlig favör - speciellt om det blir välfyllda läktare med röststarka åskådare.
För några timmar sedan pratade jag med Henrik Odervall – tävlingsansvarig på Svenska tennisförbundet – som berättade att runt 450 biljetter per speldag är sålda.
Håller det sköna sommarvädret i sig räknar Odervall med 1500-2000 åskådare.
Jag hoppas det visar sig att han är en mycket försiktig general och inte minst då eftersom landets alla klubbar erbjuds fribiljetter som motsvarar tio procent av klubbens medlemsantal.
Båstad, ett ungt spännande lag som slår ur underläge och som kan säkra fortsatt spel i division I – tillsammans tycker jag det ska räcka för ett kval som blir folkligt, festligt och fullsa..., nåja, men riktigt välfyllda läktare i alla fall.

Williams avgör hur länge Angelique Kerber sitter kvar


Första tyska US Open-segrare sedan Steffi Graf 1996
Det är inget snack om att Angelique Kerber är en värdig världsetta.
Två Grand Slam-titlar och ytterligare en Grand Slam-final, att jämföras med Serena Williams facit på en titel och ytterligare två finaler.
Det var skönt att den 28-åriga tyskan gick hela vägen i US Open. Även om det inte avgjorde tronskiftet blev det en extra tydlig markering varför just hon ligger högst upp på listan.
Men den största förklaringen till att hon gör det är ändå att den 28-åriga tyskan spelat så många fler turneringar än Williams som haft skadeproblem.
Kerber har spelat 18 turneringar. Williams 7.
Skador och sjukdomar hör till så den stora skillnaden i antalet turneringar förminskar på inget sätt Kerbers prestation att peta bort Williams. Däremot är det en förklaring till tronskiftet.
Nu är frågan hur länge Kerber kan hålla förstaplatsen.
Förmodligen är det inte hon själv utan Williams som sitter på svaret.
Efter fjolårets genomklappning i US Open-semifinalen mot Roberta Vinci var tennisikonen så knäckt att hon ställde in resten av säsongen.
Det innebär att hon inte har en enda poäng att försvara under resten av 2016.
Kerber har 1250 poäng att försvara.
Förutsatt att Williams inte ställer in också nu är det alltså upplagt för att hon ska ta tillbaka förstaplatsen som hon nu tappar efter 186 veckor i rad på tronen.
6-3, 4-6, 6-4 blev Kerbers segersiffror i US Open-finalen mot tjeckiskan Karolina Pliskova som har en av WTA-tourens bästa servar och ett mycket kraftfullt grundspel – då hon får bollen till sig i för henne rätt höjd.
Hon är stel i knäna och hennes rörelse i sidled får till och med 211 centimeter långe Ivo Karlovic att framstå som en balettdansör.
Den 24-åriga tjeckiskan klättrar efter US Open till sjätteplats på rankingen. Ska hon hålla sig kvar på topptio under en längre tid räcker det inte att hon motsvarar den placeringen de dagar hennes offensiva spel flyter på.