söndag 6 december 2015

Låt Fair Play visa vägen till hur Elitserien ska få ett lyft

Överlägsna Fair Play-spelare jublar. Foto: Senad Honic

Fair Plays inte bara försvarade SM-guldet – laget gjorde det dessutom i utklassningsstil.
Dagens 5-1 i finalen mot överraskningen GLTK satte pricken över i:et på en imponerande segersvit som visar att malmöklubben - där också herrlaget är i final - står i en klass för sig.
Laget tappade bara tre set i finalen dit Patricia Mayr-Achleitner kallats in som förstärkning. Österrikiskan – rankad 70 för sex år sedan och nu 556 på listan – spelade förstasingeln och noterades för hemmalagets enda förlust.
I grundserien var Näsby Park och GLTK enda lag som undkom med hedersamma förluster 2-4-förluster och i övrigt handlade det om idel 6-0-segrar för Fair Play.
Holländskan Chayenne Ewijk har vunnit samtliga sina sex singlar och Cornelia Lister har 7-1 i singelfacit och 8-0 i dubbel. Sju av dubbelsegrarna har kommit tillsammans med Sandra Roma, paret har tappat bara ett set och besegrade bland andra Helsingborgs stjärnduo Johanna Larsson/Sofia Arvidsson i raka set.
Det finns ännu fler sätt att beskriva Fair Plays imponerande styrka men ovanstående räcker väl för att tennis-Sverige ska göra som guldlaget på bilden: lyfta på hatten.
Fair Play är på många punkter ett ledande föredöme i svensk tennis. Där finns en mycket bred ungdomsverksamhet och ett nära samarbete med näringslivet från vilket 130 företag ingår i Fair Plays nätverk. Ingen annan klubb satsar lika hårt på att marknadsföra sig själv och Elitserien och när dess framtid nu diskuteras hoppas jag att Fair Plays driftige klubbchef Janne Immonen får en nyckelroll.
Det är oerhört många som mejlat och ringt om inslaget ”Har Elitserien en framtid eller är det dags att begrava den?"  - Se inslaget här– och flertalet av de som hört av sig menar att Elitserien är värd att bevara.
Många har lagt till : ”Men fler klubbar måste satsa på serien för att den ska ha hög status”.
Mitt förslag: Tillsätt en kommitté - ”Så ska Elitserien lyfta”är väl lämpligt arbetsnamn på uppdraget - med Janne Immonen som ordförande.
Till sist: Stort Grattis, Fair Play.

Sverigeettan Elias Ymer med i SM-finalen mot Fair Play

Sverigeettan Elias Ymer ser fram mot SM-finalen i Malmö

Sverigeettan Elias Ymer spelar lördagens SM-final borta mot Fair Play.
Det beskedet lämnade han till Challenge sedan Salk på lördagen säkrat en finalplats.
Däremot får Salk klara sig utan Mikael Ymer som åker till Schweiz för att träna med världsfyran Stanislas Wawrinka.
Hur det blir med Joachim ”Pim-Pim” Johanssons medverkan är fortfarande oklart.
Salk hade i praktiken säkrat andraplatsen i serien redan före lördagens avslutande omgång som bjöd på desto större dramatik i bottenstriden.
Då KLTK fixade nytt kontrakt genom 6-0 hemma mot regerande mästaren Upsala TK stod det klart att UTK eller Helsingborg skulle följa redan avsågade Lidköping ner i division I.
Johan Settergren och hans lagkamrater i UTK åkte efter matchen mot KLTK till Salk-hallen och följde den dramatiska avslutningen mellan hemmalaget och Helsingborg.
Förutsättningarna: HTK måste vinna för att hålla sig kvar.
Hemmalaget saknade Joachim ”Pim-Pim” Johansson och då såväl Elias Ymer som Milos Sekulic ställdes över i singlarna ökade HTK:s hopp. Laget ledde också med 3-2 och Oscar Forsell hade ett jätteläge att tvinga fram ett matchtiebreak i andrasingeln mot Lucas Renard. Forsell hade 5-2 i andra set men vek ner sig rejält och drabbades också av ett nästan övertydligt feldomslut i viktigt läge.
Helsingborg gör alltså Lidköping sällskap ur serien.
Om UTK åkt ur hade klubben säkert varit djupt besviken på att Salk satte Elias Ymer och Sekulic på bänken i singlarna. Men Uppsalaklubben hade nog ändå gjort bäst i att hålla inne med kritiken – man ska ju inte kasta sten i glashus och UTK:s lag har varit av mycket skiftande kvalité i serien.
Fair Play då? Ja, det ansågs redan på förhand givet att laget skulle ta en finalplats och skåneklubben har en så dominant ställning på många plan i svensk tennis att eventuella bakslag uppmärksammas mer än de många framgångarna.
Det är naturligtvis en otacksam sits för Fair Play som i eftermiddag tar emot GLTK i finalen på damernas Elitserie. Cornelia Lister och hennes lagkamrater hade fem 6-0-segrar i grundserien medan finalmotståndaren GLTK bjöd på mycket hårt motstånd vilket gör att utgången i eftermiddag är långtifrån given.
Skulle det stå 3-3 blir det inte som tidigare set- och gameräkning utan avgörandet sker istället i ett matchtiebreak i dubbel.