söndag 17 januari 2016

Detta är inte ett i mängden av McEnroes alla utbrott

"Va!! Hur f-n kan ni ändra den regeln"?
”Sorry Mikael, men jag är inte redo att prata om det där ännu. Det är för jobbigt”.
Ungefär så sa John McEnroe då Mikael Pernfors senast frågade hur amerikanen såg på den där uppmärksammade händelsen då de möttes i Australian Open – 1990!!!
Den hetlevrade amerikanen har varit inblandad i så många skandaler att man tycker han ska ha förlikat sig med dem men nej, det där som hände i Melbourne för 26 år sedan verkar sitta djupt i honom.
Minns ni? Vad McEnroe i alla fall inte kom ihåg då han härsknade till i åttondelsfinalen mot Pernfors var att reglerna precis hade ändrats. Han levde i tron att han fortfarande hade råd att dra på sig tre varningar.
Även om det är runt tio år sedan svensken senast tog upp saken med McEnroe är frågan om amerikanen ens idag är redo att berätta vad han tänkte och kände.
Så här såg det i alla fall ut:Tuffast tänkbara utmaning för två heta tonårsstjärnor

Alexander Zverev imponerade i Båstad . Foto: Fredric Berggren
Fjolårsfinalisterna mot två av sportens hetaste tonåringar – redan i första omgången bjuder Australian Open på några riktiga go´bitar.
Världsettan och regerande mästaren Novak Djokovic har tagit hälften av sina tio Grand Slam-titlar just på Melbourne Park. Även om Australian Open är den Grand Slam-turnering där regerande mästaren haft svårast att försvara titeln – det har skett bara elva gånger under proffseran – talar det mesta för den 27-årige serben även i år.
Han ställs inför en intressant uppgift direkt. 19-årige koreanen Hyeon Chung är med sin 51:a plats näst bäst rankade tonåring.
Bara två mästare i Australian Open har efterföljande år åkt ut direkt. Senast det skedde var 1997 då Carlos Moya slog ut Boris Becker. För att Djokovic nu ska råka ut för samma nesa som hans coach gjorde för 19 år sedan krävs att serben underpresterar samtidigt som Chung gör sitt livs match.
Liknande är förutsättningarna mellan skotske världstvåan Andy Murray och 18-årige tysken Alexander Zverev som är rankad 84 och förra året presenterade sig för den svenska publiken då han
nådde semifinal i Swedish Open.
Murray vann i raka set då de nyligen möttes i nationsturneringen Hopman Cup - som är mer uppvisning än tävling – och att det är bäst av fem set i Grand Slam gynnar honom mot Zverev.
Mycket talar för att den hetlevrade britten blir störste utmanare till Djokovic och då inte bara i årets första Grand Slam-turnering utan under hela säsongen.
Ska världstrean Roger Federer hålla sig kvar i toppen ytterligare ett år?
Blir Rafel Nadal att räkna med igen?
Kommer snittåldern på topp-10-spelarna att ligga runt 30 år (nu 29.7) även då vi summerar 2016 eller kan Milos Raonic (25 år) Bernard Tomic (23) Dominic Thiem (22) , Grigor Dimitrov (24) eller någon av de andra ”ungdomarna” få in lite nytt blod där?
Det är tre av de mest intressanta frågorna på herrsidan. Så här i lindan av säsongen blir det gissningar.
Jag tror att Federer håller sig kvar på topp fem. Nadal blir ett utropstecken då han nu äntligen kunnat träna för fullt igen. Raonic (han ligger 14 nu) och Dimitrov (28:a) går in på topp-tio.
SvD idag
Den sevärde bulgaren hade ifjol en sådär motig säsong som många spelare har året efter sitt stora genombrott.
Dimitrovs motsvarighet bland damerna är Eugenie Bouchard. Skillnaden är att hon nådde ännu högre
höjder än honom 2013 men så blev också Bouchards ras kraftigare. Från sju till 48 på listan. Den 21-åriga kandadensiskan har stor potential på alla underlag och genrepade inför Australian Open med att gå till final i WTA-turneringen i Hobart.
Där besvärades Johanna Larsson av en höftskada i sin semifinal vilket självklart oroar inför Australian Open där hon har 70 poäng (andra omgången) att försvara från ifjol.
På frågan vem eller vad som kan hota Serena Williams i Melbourne och under 2016 blir svaret detsamma som inför de senaste säsongerna : skada, sjukdom, nerver.
Fotnot: Krönikan publicerad i dagens SvD


Svenskarna som satt stopp för hemmaseger down under

Vicht tog det tid innan Hewitt blev älskad i hemlandet där han nu tar farväl
Borta bra men hem...
Nej, det gäller definitivt inte Australiens stjärnor på herrsidan.
Vi får gå tillbaka 40 år för att hitta senaste hemmasegrare – Mark Edmondson – i Australian Open.
Så länge har publiken i de övriga tre Grand Slam-nationerna inte behövt vänta för att få hylla en hemmafavorit:
•Fram till för tre år sedan var det i och för sig britterna som väntat längst innan Andy Murray bröt den 77 år långa titelförbannelsen i Wimbledon.
•Andy Roddick triumferade i US Open 2003.
•Yanniack Noah tog titeln i Franska mästerskapet 1983 och trots finalförlusten tycker Mats Wilander att det är ett av hans karriärs finaste minnen eftersom han såg hur innerligt lycklig Noah var över segern.
Veteranen Lleyton Hewitt står inför sitt 20:e och sista Australian Open som i morgon inleds på Melbourne Park. Den tidigare världsettan är en av fem hemmaspelare som fått wild card. 2005 blev han förste australier sedan Pat Cash 1988 att gå till final i turneringen.
Hewitt stoppades i finalen av Marat Safin som tillskrev sin coach Peter Lundgren en stor del av äran och det var två svenskar som - till många av åskådarnas glädje – såg till att ärkeknölen Cash inte vann någon av sina två finaler. 1987 stod Stefan Edberg i vägen och året därpå var det Mats Wilander.
Att Lleyton Hewitt – nu rankad 306 – kommer att få ett storslaget avsked på Melbourne Park råder ingen tvekan om. Frågan är när det sker. Han har i alla fall alla möjligheter att övervinna första omgången där 134-rankade landsmannen James Duckworth väntar.
Kyrgios borde se på bollen istället för att gapa så mycket
Bland hemmaspelarna är naturligtvis Bernard Tomic och Nick Kyrgios de största hoppen. Precis som
i Pat Cash fall handlar det om två spelare som haft svårt att vinna sympati i det tennisfrälsta landet down under. Det är två hetsporrar som varit inblandade i en rad uppmärksammade incidenter och det gillas inte i Australien som hellre förknippas med gentlemän som Rod Laver, Ken Rosewall, Roy Emerson, Patrick Rafter och andra stjärnor som varit ”good sport”.
Hewitt? Jodå, även om han med sitt heta humör hade en hel del belackare under storhetstiden har han med sin enorma kampanda slitit sig till en plats i hjärtat hos även de äldre australiska tennisälskarna.