lördag 5 november 2016

Ingen tvåa som blivit etta har väntat lika länge som Murray


 Förste britt att toppa ATP-rankningenDen som väntar på något gott...
I augusti 2009 klättrade Andy Murray för första gången till andraplatsen på världsrankningen.
I dag blev han världsetta.
Ingen tvåa har väntat lika länge innan han intagit tronen. 
Så det spelar säkert ingen roll för den 29-årige skotten att han får vänta ytterligare en dag innan han på måndagens rankning får se sitt namn överst på listan.
Saken blev klar i samma stund som Milos Raonic i dag lämnade wo till deras semifinalmöte i Masterturneringen i Paris.
- Att bli världsetta har varit ett mål för mig under de senaste säsongerna, säger Murray som varit rankad tvåa i sammanlagt 72 veckor.
Murray är förste britt, 15:e europé och 26:e spelare i ordningen att toppa världsrankingen sedan denna infördes 1973 och han är den näst äldste spelaren som blivit världsetta för första gången (John Newcombe var fyllda 30 då han blev världsetta i juni 1974).Snart drar Elitserien igång - frågan är bara varför...


Fair Plays damer jagar tredje raka SM-guldet i Elitserien
På tisdag inleds den både omtyckta och ifrågasatta Elitserien.
En del menar att den gynnar svensk tennis utveckling medan andra hävdar tvärtom. Båda parter har redan tidigare kommit till tals på Challenge och jag vågar utlova att det här blir fortsatt debatt under årets serie.
Är mycket spänd på att då höra vilka som eventuellt tycker att serien ligger bra i tiden.
Jag ifrågasätter inte serien i sig (finns både för- och nackdelar med den) men menar att spelperioden november-december inte alls gagnar spelarna och med det inte heller svensk tennis.
Under samma period är det nämligen fullspäckat med tävlingar på ITF-touren och de svenska spelarna går nu miste om möjligheten att ta värdefulla poäng och förbättra sin position inför 2017.
Det räcker med en snabb blick på ITF:s tunna tävlingskalender för januari 2017 för att inse att det är en period som skulle passa de svenska spelarna långt bättre.
Ja, med ett (1) undantag då: Johanna Larsson som spelar Australian Open (start 16 januari) och kanske någon WTA-turnering före det.
Men Larsson är också enda svenska på WTA-touren och på ATP-touren finns ingen svensk.
Där vimlade det av blågula spelare under de för svensk herrtennis goda åren och då låg elitserien perfekt i tiden för de allra flesta. De hade avslutat säsongen på proffstouren och la in elitseriespel under vilo- och uppbyggnadsperioden inför nästa säsong.
Dagens svenska spelare befinner sig på en annan nivå och då gäller det att skapa bästa möjliga förutsättningar för dem och med det också för svensk tennis i stort.
Att lägga Elitserien under den period som passar spelarna bäst skulle vara en bra början.
*
Fotnot: damernas elitserie spelas 8 november-4 december,  herrarnas 12 november-11 december.