söndag 26 juli 2015

Tycker Wallén fortfarande att han kom till ett dukat bord?


”Jag kommer till ett mycket fint dukat bord” - så sa Thomas Wallén då han just hade valts till ordförande i Svenska tennisförbundet. Det var i april.
I dag träffade jag honom i Båstad för att bland annat ta reda på om han håller fast vid de orden eller om han fått anledning att ändra sig.
Välkommen till den tredje delen i Challenge serie ”Duellen”.


Den krocken la grunden till Mikael Ymers EM-guld


Ännu inte fyllda 17 tog Mikael EM-guld i 18-årsklassen
Först: Ett stort och varmt grattis till Mikael Ymer som i dag tog EM-guld i 18-årsklassen.
Sedan: Tack och lov att EM spelades samma vecka som SkiStar Swedish Open.
Den kollisionen innebar nämligen att 16-årige Ymer förhindrades att ställa upp i ATP-turneringen i Båstad.
Då Mikael gick till final i Wimbledons pojksingel var det väldigt många som menade att han borde ha ett wild card till Båstad, ja, några sa till och med att det skulle vara tjänstefel att inte ge honom en friplats.
Jag invände bland annat här på Challenge mot det resonemanget och hade vidhållit åsikten om så Mikael förlorat sin första match i EM.
Okej, visst hade det varit bra ur marknadsföringssynpunkt för SkiStar Swedish Open att visa upp svensk tennis klart största juniorlöfte men det skulle absolut inte ha gynnat Mikael och hans utveckling.
Med all säkerhet hade Mikael fått ett wild card till Båstad-turneringen om det inte varit just för krocken med EM.
Att komma till Båstad och få några strögame i en turnering som fortfarande är flera nummer för stor honom är inte uppbyggande på något sätt. Ett junior-EM är en perfekt passande kostym. Mikael var på förhand en av favoriterna till titel och levde upp till förväntningarna. DET är uppbyggande.
Dessutom: Även om ett EM-guld med tiden lär få en mer undanskymd plats i hans prisskåp kommer det alltid att ligga där som ett bevis på en framgångsrik juniorkarriär – den betydelsen ska definitivt inte underskattas.
Mikael har tagit EM-guld i 14-årsklassen, silver i 16-årsklassen och blev i dag alltså förste svenske Europamästare för 18-åringar sedan Robin Söderling 2001.
Grattis igen!
Nu väntar nästa stora uppgift: lag-EM där Mikael Ymer självklart är svenskt ankare.