måndag 11 juli 2016

Bristande tålamod sätter en onödig press på Sverigeettan


Ymer är laddad. Foto: Torbjörn Dencker
Elias Ymer säger att han älskar att spela i Sverige.
Det finns ingen anledning att betvivla det.
I SkiStar Swedish Open har han familj och kompisar på plats och ett starkt publikstöd.
Men där finns också en baksida.
Just på hemmaplan skruvas de höga förväntningarna upp lite extra på 20-åringen som tillsammans med tidigare världstrean David Ferrer är turneringens stora affischnamn.
Elias är rankad 155. Etthundrafemtiofem. Rankningen i sig gör honom alltså inte till dragplåster utan han är det eftersom placeringen räcker för att han ska vara överlägsen Sverigeetta.
Det är en i flera avseenden utsatt position i ett land som blivit bortskämt med att de bästa inhemska spelarna också legat i världstoppen.
Ändå har det inte varit så sedan Robin Söderling just här i Båstad lämnade scenen för fem år sedan.
Det har alltså funnits gott om tid att anpassa sig till den nya och bistrare verkligheten.
Men det är som om längtan efter en ny fixstjärna är så stark att det inte finns utrymme för tålamod och det sätter en helt onödig press på i första hand Elias Ymer.
Extra stor är pressen på hemmaplan. Så har det varit i några år nu och i bästa fall har Elias lärt sig att hantera situationen.
Jag önskar ändå att vi kunde se på honom mer som ett ungt löfte under utveckling än som killen som står inför ett snart och stort internationellt genombrott.
Det skulle gynna både Elias och svensk tennis.
*
Fem svenskar i startfältet är fler än i någon av de sju senaste upplagorna. Isak Arvidsson föll (6-4, 7-6) i sin ATP-debut mot Aljaz Bedene och på tisdagen går övriga fyra hemmahopp in.
Elias Ymer möter i en helt öppen match femton år äldre spanjoren Albert Montanes, Christian Lindell går efter kvalet säkert med stärkt självförtroende in mot portugisen Gastao Elias och så har vi det kittlande mötet mellan Fred Simonsson och Calle Söderlund. Det 19-åriga stjärnskottet klättrade 132 placeringar efter förra veckans semifinal i Båstad Challenger och ligger nu 479. Han är en matchspelare av rang – har vunnit deras två inbördes möten på Futures i år – medan Simonsson i en match kan pendla mellan imponerande toppar och anmärkningsvärda dalar.

Dramat med kvalspelaren fick en lycklig upplösning


Challenge i går
Här kommer lugnande besked om 22-årige tennisproffset Marko Tepavac som i söndags segnade ner på banan under kvalet till Swedish Open.
Han har kunnat lämna sjukhuset i Helsingborg och reste under eftermiddagen hem efter den mycket obehagliga upplevelsen under och efter sin match i första kvalomgången.
I slutet av tredje set segnade Tepavac skrikande ner på banan där han i flera minuter vred sig i svåra plågor. På väg från banan till det närliggande hotellet föll han till marken. På spelarhotellet undersöktes han åter av tävlingsläkaren och då EKG:et visade oregelbunden hjärtrytm tillkallades ambulans som i ilfart förde Tepavac till sjukhus där han lyckligtvis återhämtade sig.
Det har inte gått att få information om vad som drabbade den 189-rankade kvalspelaren.

Härlig reaktion från Lindell då han blev utan wild card


Klar för huvudturneringen - och det utan wild card
För första gången sedan 2009 blev Christian Lindell utan ett wild card till årets SkiStar Swedish Open.
Han tog det på helt rätt sätt. Knöt näven och slog sig via kvalet in i huvud-turneringen.
Bra jobbat!
Det är ju precis den där sortens reaktion man vill se från en spelare som är besviken och känner sig åsidosatt.
Även om Christian efter dagens kvalfinalseger mot Maxim Dubarenco inte ville prata i termer som revansch har han inte stuckit under stol med att han blev besviken över att inte få ett wild card.
Det är lätt att förstå. Rankad 326 är han näst bäste svensk på listan efter Elias Ymer och dessutom har Christian poängen från en andraomgång ifjol att försvara i Båstad.
Den 24-årige brassesvensken har tuff period bakom sig och visst hade det på ett sätt känts naturligt om han fått lite hjälp på vägen i form av ett wild card.
Ändå tycker jag att det är rätt att Calle Söderlund, Isak Arvidsson och Fred Simonsson fått de tre friplatserna. Om Lindell under den senaste tiden visat betydligt bättre resultat än de tre hade saken kommit i ett annat läge men så har inte varit fallet. Dessutom: Söderlund, Arvidsson, Simonsson har tidigare inte fått chansen på ATP-touren medan Lindell fått wild card i sina fem senaste Båstad-starter och en gång i If Stockholm Open.
Men det hade naturligtvis känts tungt om Christian fallit bort redan i kvalspelet. Nu är han med i leken på allvar och tycker själv att det känns bättre i år än tidigare eftersom han av egen kraft tagit sig in i huvudturneringen.
Förhoppningsvis kan den uteblivna friplatsen där fortsätta att tjäna som extra tändvätska.