måndag 11 juli 2016

Bristande tålamod sätter en onödig press på Sverigeettan


Ymer är laddad. Foto: Torbjörn Dencker
Elias Ymer säger att han älskar att spela i Sverige.
Det finns ingen anledning att betvivla det.
I SkiStar Swedish Open har han familj och kompisar på plats och ett starkt publikstöd.
Men där finns också en baksida.
Just på hemmaplan skruvas de höga förväntningarna upp lite extra på 20-åringen som tillsammans med tidigare världstrean David Ferrer är turneringens stora affischnamn.
Elias är rankad 155. Etthundrafemtiofem. Rankningen i sig gör honom alltså inte till dragplåster utan han är det eftersom placeringen räcker för att han ska vara överlägsen Sverigeetta.
Det är en i flera avseenden utsatt position i ett land som blivit bortskämt med att de bästa inhemska spelarna också legat i världstoppen.
Ändå har det inte varit så sedan Robin Söderling just här i Båstad lämnade scenen för fem år sedan.
Det har alltså funnits gott om tid att anpassa sig till den nya och bistrare verkligheten.
Men det är som om längtan efter en ny fixstjärna är så stark att det inte finns utrymme för tålamod och det sätter en helt onödig press på i första hand Elias Ymer.
Extra stor är pressen på hemmaplan. Så har det varit i några år nu och i bästa fall har Elias lärt sig att hantera situationen.
Jag önskar ändå att vi kunde se på honom mer som ett ungt löfte under utveckling än som killen som står inför ett snart och stort internationellt genombrott.
Det skulle gynna både Elias och svensk tennis.
*
Fem svenskar i startfältet är fler än i någon av de sju senaste upplagorna. Isak Arvidsson föll (6-4, 7-6) i sin ATP-debut mot Aljaz Bedene och på tisdagen går övriga fyra hemmahopp in.
Elias Ymer möter i en helt öppen match femton år äldre spanjoren Albert Montanes, Christian Lindell går efter kvalet säkert med stärkt självförtroende in mot portugisen Gastao Elias och så har vi det kittlande mötet mellan Fred Simonsson och Calle Söderlund. Det 19-åriga stjärnskottet klättrade 132 placeringar efter förra veckans semifinal i Båstad Challenger och ligger nu 479. Han är en matchspelare av rang – har vunnit deras två inbördes möten på Futures i år – medan Simonsson i en match kan pendla mellan imponerande toppar och anmärkningsvärda dalar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar