måndag 12 oktober 2015

Lindstedt avstår ödeskvalet - jag hoppas han slipper kritik

Succé-paret Lindstedt/Brunström spricker

Sveriges Davis Cup-lag har drabbats av ett mycket svårt avbräck inför ödeskvalet mot Danmark.
Challenge kan ikväll avslöja att dubbelspecialisten Robert Lindstedt inte kommer att finnas med i laget.
Lindstedt och hans brittiske partner Dominic Inglot finns nämligen med på anmälningslistan till ATP-turneringen i Basel som blir offentlig i morgon. Turneringen spelas samma vecka som Sverige möter Danmark i Slagelse.
Den tidigare världstrean bekräftar för Challenge:
- Det är en för stor tävling att säga nej till och många poäng står på spel, säger den nu 22-rankade svensken som för en tid sedan tog sin 19:e dubbeltitel då han i par med just Inglot segrade i Winston-Salem.
Lindstedt är en av Sveriges främsta dubbelspelare genom tiderna och har inte förlorat i Davis Cup på fem år. Efter förlusten då har det blivit tio segrar och de sju senaste i par med Johan Brunström.
Paret har just 7-0 i DC-facit och skulle ha blivit Sveriges säkraste kort också i kvalet mot Danmark där förloraren åker ner i division II.
38-åringens återbud är alltså ett mycket hårt slag för Sverige.
Men jag snuddar inte ens vid tanken på att kritisera honom för valet att välja bort DC denna gång. Få har under åren gjort så mycket för Davis Cup-laget som just Robert Lindstedt. Han debuterade redan 2007 och har vid flera tillfällen satt sina egna intressen åt sidan för att prioritera DC-laget.
Han har mycket goda skäl att denna gång se om sitt eget hus. Efter en ganska svag säsong med olika dubbelpartners har han i Inglot fått en partner som det fungerar bra ihop med och trots att de inte spelat ihop så länge är paret rankat 33.
– Vi vill försäkra oss om en seedning i Australien (2016 års första Grand Slam-turnering, min anmärkning) och från fjolårets London Masters har jag 600 poäng som jag inte kan försvara i år. Därför kan jag inte offra en 500-turnering för Davis Cup, säger Lindstedt och tillägger:
–Fast mitt hjärta säger Sverige.
Lindstedts återbud innebär att DC-kapten Fredrik Rosengren inte längre har ett pålitligt dubbelpar att ställa på benen och även om dubbeln utgör bara en av totalt fem matcher har den ofta stor betydelse för slutresultatet.
Vem ska ersätta?
Det naturliga valet är Isak Arvidsson som spelat en DC-match i par med Brunström. Med Arvidsson i laget får Sverige också ett singelalternativ om givne ettan Elias Ymer eller tvåan (i dagsläget ligger Markus Eriksson bäst till) av någon anledning blir satt ur spel.
Rosengren tar i samråd med assisterande DC-kapten Joakim Nyström ut fyramannalaget i början på nästa vecka och det får ändras på två punkter vid lottningen torsdagen den 29 oktober, dagen innan kvalmatchen börjar. 
Detta betyder att det eventuellt kan dyka upp en i alla fall teoretisk möjlighet att i elfte timmen få med "Robban" i laget. Men då krävs att han och Inglot förlorar sin första match i Basel vilket självklart inte är att räkna med – och inte heller att hoppas på sett med den svenske veteranens bästa för ögonen.
– Jag har haft en dålig start på säsongen och Dom och jag spelar bra ihop, säger Lindstedt som självklart hoppas att hans beslut möts av förståelse i tennis-Sverige.
Något annat skulle i mina ögon vara både förvånande och orättvist.

Klar fördel Markus Eriksson- nu kommer Ymer in i leken


Sverigetrean Markus Eriksson sitter i förarsätet
Det är klar fördel Markus Eriksson i kampen om platsen som singeltvåa i Sveriges Davis Cup-lag.
Men det kan förändras på tisdagen. Då ansluter 17-årige Mikael Ymer till det förberedande DC-lägret i Stockholm där han i Kungliga hallen möter just Eriksson.
Om DC-kapten Fredrik Rosengren i dag tagit ut laget till ödeskvalet mot Danmark hade det inte varit något snack om att ”Mackan” tagit plats bakom ettan Elias Ymer. Nu görs laguttagningen först i början på nästa vecka och då har ”Fidde” också att väga in resultaten i morgondagens ”uttagningsmatcher”, träningarna under resten av veckan samt resultaten i kvalet till If Stockholm Open.
Men det ska självklart mycket till för att flytta på Markus Eriksson som idag besegrade Isak Arvidsson med 6-3, 7-6, 6-7, 6-3 i en match där spelet bara glimtvis imponerade på den handfull stora skaran åskådare. Då fick vi se betydligt mer av de missade transportslag som är en stor del av förklaringen till varför Eriksson, Arvidsson och andra spelare av samma kaliber ligger på nivån de gör.
Just Arvidsson, Eriksson, Fred Simonsson och Mikael Ymer var de fyra spelare Rosengren kallat till det förberedande DC-lägret som i dag inleddes i Kungliga hallen.
Som Challenge kunde berätta i förra veckan tvingades Ymer på grund av en höftskada avstå måndagens inplanerade femsetsmatch mot Simonsson. För bara en liten stund sedan meddelade Mikaels coach Johan Hedsberg att Mikael på tisdagen ansluter till det förberedande DC-lägret. Men Ymer känner sig inte redo för bäst av fem set utan kommer att spela tre set (inte bäst av tre set utan tre set) mot Eriksson.
Självklart är det mycket glädjande att Ymer tillkommer. Men kan han göra sig själv rättvisa efter endast två mycket lätta träningspass under den senaste veckan? Vinner Ymer mot Eriksson i tre raka set är han i högsta grad med i bilden igen men vid samtliga övriga resultat kvarstår frågan om världsfyran bland juniorer är redo att spela matcher i bäst av fem set.
(Milos Sekulic ersatte idag Ymer på lägret och föll med 1-3 i set mot Fred Simonsson)
Här förklaringarna till varför Eriksson redan inför "uttagningsmatcherna" låg bäst till för en plats i DC-laget.
•Han har har rutin från nio DC-singlar (3-6 i facit) medan Arvidsson spelat fyra singlar (0-4) och en dubbel (0-1). Simonsson och Ymer saknar inte bara rutin från DC utan också från matcher i bäst av fem set.
•Eriksson var med sina 28 poängbäst av svenskarna i höstens två Futures i Falun och Danderyd. Ymer kom upp i 23 poäng och Simonsson/Arvidsson i nio poäng.