måndag 12 oktober 2015

Lindstedt avstår ödeskvalet - jag hoppas han slipper kritik

Succé-paret Lindstedt/Brunström spricker

Sveriges Davis Cup-lag har drabbats av ett mycket svårt avbräck inför ödeskvalet mot Danmark.
Challenge kan ikväll avslöja att dubbelspecialisten Robert Lindstedt inte kommer att finnas med i laget.
Lindstedt och hans brittiske partner Dominic Inglot finns nämligen med på anmälningslistan till ATP-turneringen i Basel som blir offentlig i morgon. Turneringen spelas samma vecka som Sverige möter Danmark i Slagelse.
Den tidigare världstrean bekräftar för Challenge:
- Det är en för stor tävling att säga nej till och många poäng står på spel, säger den nu 22-rankade svensken som för en tid sedan tog sin 19:e dubbeltitel då han i par med just Inglot segrade i Winston-Salem.
Lindstedt är en av Sveriges främsta dubbelspelare genom tiderna och har inte förlorat i Davis Cup på fem år. Efter förlusten då har det blivit tio segrar och de sju senaste i par med Johan Brunström.
Paret har just 7-0 i DC-facit och skulle ha blivit Sveriges säkraste kort också i kvalet mot Danmark där förloraren åker ner i division II.
38-åringens återbud är alltså ett mycket hårt slag för Sverige.
Men jag snuddar inte ens vid tanken på att kritisera honom för valet att välja bort DC denna gång. Få har under åren gjort så mycket för Davis Cup-laget som just Robert Lindstedt. Han debuterade redan 2007 och har vid flera tillfällen satt sina egna intressen åt sidan för att prioritera DC-laget.
Han har mycket goda skäl att denna gång se om sitt eget hus. Efter en ganska svag säsong med olika dubbelpartners har han i Inglot fått en partner som det fungerar bra ihop med och trots att de inte spelat ihop så länge är paret rankat 33.
– Vi vill försäkra oss om en seedning i Australien (2016 års första Grand Slam-turnering, min anmärkning) och från fjolårets London Masters har jag 600 poäng som jag inte kan försvara i år. Därför kan jag inte offra en 500-turnering för Davis Cup, säger Lindstedt och tillägger:
–Fast mitt hjärta säger Sverige.
Lindstedts återbud innebär att DC-kapten Fredrik Rosengren inte längre har ett pålitligt dubbelpar att ställa på benen och även om dubbeln utgör bara en av totalt fem matcher har den ofta stor betydelse för slutresultatet.
Vem ska ersätta?
Det naturliga valet är Isak Arvidsson som spelat en DC-match i par med Brunström. Med Arvidsson i laget får Sverige också ett singelalternativ om givne ettan Elias Ymer eller tvåan (i dagsläget ligger Markus Eriksson bäst till) av någon anledning blir satt ur spel.
Rosengren tar i samråd med assisterande DC-kapten Joakim Nyström ut fyramannalaget i början på nästa vecka och det får ändras på två punkter vid lottningen torsdagen den 29 oktober, dagen innan kvalmatchen börjar. 
Detta betyder att det eventuellt kan dyka upp en i alla fall teoretisk möjlighet att i elfte timmen få med "Robban" i laget. Men då krävs att han och Inglot förlorar sin första match i Basel vilket självklart inte är att räkna med – och inte heller att hoppas på sett med den svenske veteranens bästa för ögonen.
– Jag har haft en dålig start på säsongen och Dom och jag spelar bra ihop, säger Lindstedt som självklart hoppas att hans beslut möts av förståelse i tennis-Sverige.
Något annat skulle i mina ögon vara både förvånande och orättvist.

2 kommentarer:

  1. Robban har varit Svedala trogen i alla år och måste få förståelse för att se om sitt eget hus!
    En riktig lagspelare som alltid följt sina lagkamraters ageranden på banan varje sekund! En stor förlust då han står för mycket av den härliga andan som råder i vårt kära DC-lag! Nä,verkligen beklagligt!

    SvaraRadera
  2. Absolut skall STV - medlemmen Robert Lindstedt för en gångs skull få prioritera sig själv. SvTF får fixa en ersättare!

    SvaraRadera