onsdag 9 mars 2016

Isak Arvidssons största skalp betydde också första segern


Tacka för att han är glad


Idag nådde Isak Arvidsson en milstolpe i karriären.
I RC Hotel Open tog han sin första seger på Challengertouren. Som grädde på moset tog han också sin största skalp.
Med 5-7, 7-5, 6-3 mot andraseedade tysken Dustin Brown slog sig Arvidsson fram till andra omgången och ett möte med Andrej Golubev från Kazakstan.
Arvidsson är 23 år och Sverigefemma på rankningen där han ligger 658. För två år sedan slog han sig in bland de 500 främsta och säsongen dessförinnan hade han för första gången ställt upp i ett Challengerkval. Det skedde i Marocko och han tog sig in. Likadant då han i Finland året efter spelade sitt andra Challengerkval. Att han båda gångerna föll i första omgången kunde ändå inte överskugga styrkebeskedet att han kvalat in två gånger på lika många försök.
Sedan dess har Isak spelat åtta Challengerkval utan att ta sig in i huvudturneringen.
Han fick wild card till veckans Challenger i Jönköping där han verkligen känner sig hemma i Racketcentrum. Men så är han också född och uppvuxen i närliggande Hjo. Hans skräll i dag ger förhoppningsvis stort eko så att läktarna blir ännu mer välfyllda än vad som varit fallet de första dagarna.
Om känslan att spela på hemmaplan berättade Isak då Torbjörn Dencker och jag träffade honom efter matchen. Klicka här för att se intervjun
Isak,  Elias Ymer och Patrik Rosenholm är alltså framme i andra omgången och i dubbel hittar vi två hemmapar i andra omgången. Det är Arvidsson/Fred Simonsson och duon Markus Eriksson/Milos Sekulic som idag skrällde rejält.
De slog ut andraseedade Rameez Junaid/Jonathan Marray som båda ligger runt 70-strecket på dubbelrankningen där Markus ligger 540 och Milos 585.
Med segern tog hemmaduon också en stor skalp eftersom Marray för fyra år sedan blev Wimbledonmästare i par med dansken Frederik Nielsen.
Även Nielsen gjorde sorti i dag, detta i par med Johan Brunström vilket visar att dubbelturneringen håller mycket hög klass.
På torsdagen kommer ytterligare minst en svensk gå vidare i dubbel. Elias Ymer/Daniel Windahl ställs mot Andreas Siljeström/Mateusz Kowalczyk – om nu handledsskadade Siljeström är redo för spel.

Ymer övertygade i comeback

Tog årets första seger i en huvudturnering

Efter en månads tävlingsuppehåll gjorde Elias Ymer i dag comeback.
Med 6-2, 6-3 mot Alexandr Nedvovyesov spelade sig den 19-årige Sverigeettan fram till andra omgången i RC Hotel Open.
Hemmafavoriten styrde spelet och utnyttjade skickligt hela banan vilket gjorde att den 193 centimeter långe kazakstanens otymplighet blev nästan genant tydlig. Attt Nedvovyesov den gångna helgen spelade både singel och dubbel i Davis Cup-matchen mot Serbien bidrog säkert till att han hade nära nog noll spring i benen.
Men det förtar definitivt inget segern för hemmafavoriten som själv kom till spel med allt annat än perfekta förutsättningar.
•En månad utan match sätter ofta negativa spår på spelarna och för en del tar det flera turneringar att komma in i matchrytmen. Ymer visade ingen som helst rostighet.
•Han hade fram till idag inte vunnit en match i en huvudturnering under säsongen vilket självklart kan skapa både press och oro och inte minst då på hemmaplan. Men nej, det syntes inte några sådana tecken hos Elias då han tog sin första seger på svensk mark sedan DC-matchen mot Österrike i mars förra året.
I andra omgången väntar tuffare motstånd för Elias och det i form av franske kvalspelaren Constant Lestienne. Han har ett långt bättre försvarsspel än Nedvovyesov och är betydligt mer allroundkunnig. Upplagt för en lång match som också ger ett kvitto på Elias Ymers fysiska status efter influensan. De två har mötts en gång tidigare, i semifinalen i en svensk Future 2013 då Elias vann i raka set.
Efter Elias seger i dag träffade Torbjörn Dencker och jag honom. Du ser intervjun här.


Segern mot doldisen tyngre än skrällen mot fixstjärnan


Challenge i måndags
I If Stockholm Open 2012 skrällde han mot världsstjärnan Gael Monfils.
Det är 28-årige Patrik Rosenholms största skalp i karriären.
Ändå tycker jag att hans seger i dag mot Mirza Basic väger tyngre.
Nej, den får inte tillnärmelsevis lika stor uppmärksamhet i media men varken det eller att 132-rankade Basic är ljusår från Monfils stjärnstatus har med saken att göra.
Värderingen görs istället utifrån detta:
•Monfils lallade omkring på centercourten i Kungliga hallen dit han kom som titelförsvarare men lämnade med svansen mellan benen. Jag ska inte påstå att den oberäknelige fransmannen tankade men han var i alla fall så nonchalant ointresserad att det inte går att dra några högre växlar på Patriks knall. Däremot var det starkt av honom att hålla nerverna under kontroll och utnyttja Monfils oengagerade uppträdande.
•Basic – som tidigare i år kvalade in och gick till andra omgången i Australian Open – gjorde i dag allt som stod i hans makt för att vinna i första omgången i RC Hotel Open i Jönköping. Därför var han i många avseenden en svårare motståndare för Rosenholm än vad Monfils var i Stockholm 2012 och det trots att Basic inte varit och med all sannolikhet aldrig kommer att vara ens i närheten av fransmannens kunnande eller meritlista.
Segern i dag var Rosenolms första i en huvudturnering på Challengertouren sedan 2014 och precis som i kvalet imponerade han genom att spela avslappnat. Då han servade för matchen såg Patrik visserligen lite spänd ut och det var skönt för honom att med två kanonservar vid 15-40 se till att det inte blev spel om poängen.
Bara några minuter efter att Rosenholm slagit in matchbollen träffade Torbjörn Dencker och jag honom. Du ser inslaget här.
**
I sin debut på Challengertouren pressade 19-årige Daniel Windahl estländske veteranen Jürgen Zopp. 
Inget tydde på annalkande dramatik då Zopp hade 6-1, 2-0. Men Windahl kom in i tempot, tvingade fram ett skiljeset och var vid 5-4, 30-30 i Zopps serve ytterst nära att skaffa sig matchboll. Efter Zopps nätrullare på den poängen och några tveksamma domslut lyckades Daniel inte hålla huvudet kallt utan istället lyste juniortakterna igenom.