måndag 23 maj 2016

Drömläge för Larsson i Paris - titelförsvararen var illa ute


Wawrinka slapp bli historisk
Johanna Larsson har alla möjligheter att i Franska mästerskapet tangera sitt bästa Grand
Slam-resultat.
Hon möter i andra omgången 102-rankade bulgariskan Tsvetana Pironkova som slog ut 2012 års Paris-finalist Sara Errani.
Det skulle förstås kunna vara ett tecken på att Pironkova är i sitt livs form men understryker i själva verket vad vi sett de senaste veckorna: att Errani är helt ur slag.
Johanna hade en på papperet tacksam lottning mot polskan Magda Linette, vann med 6-4, 3-6, 7-5 och når för femte gången på sju starter andra omgången på Roland Garros.
Allra bäst gick det för två år sedan då Larsson gick fram till tredje omgången där det efter två jämna set tog stopp mot den säsongens stjärnskott Eugenie Bouchard. 2014 nådde Larsson tredje omgången även i US Open där hon blev utklassad av världstian Jelena Jankovic.
*
Regerande mästaren Stanislas Wawrinka vände 1-2 i set mot Lukas Rosol som 2012 skrällde mot Rafael Nadal i Wimbledon. Rosol förlorade nyligen två matcher i rad mot Elias Ymer i Challengers men har en förmåga att lyfta sig i stora matcher. Nu mattades han i fjärde set och Wawrinka klarade sig undan att bli historiens förste titelförsvarare som gör direkt sorti på Roland Garros.

Klart han och andra undrar varför stjärnan har slocknat


Bakslagen radar upp sig för Dimitrov
Grigor Dimitrovs stjärna har slocknat.
Inte för gott förstås men redan tillräckligt länge för att resa frågan om han någonsin kommer att lysa så klart som många tidigare trott.
Jag finns i den skaran och pekade för några år sedan ut den allroundkunnige bulgaren som en framtida världsetta. Visst, loppet är absolut inte kört men för tillfället får han främst inrikta sig på att hålla en plats bland de 50 bästa.
Nu 35-rankade Dimitrov föll i dag i första omgången i Franska mästerskapet mot Viktor Troicki. Eftersom han inte hade några poäng att försvara spelar det ingen roll om vi ser till rankning men bakslaget tär självklart ytterligare på bulgarens självförtroende. Han åkte ut direkt även i Masterturneringarna i Madrid och Rom. Innan dess var han i final i Istanbul men det enda bestående minnet därifrån är ändå hur Dimitrov skämde ut sig i finalen då han fick varning, poängstraff och gamestraff efter att ha krossat racket.
Grigor Dimitrov är 25 år, fick sitt stora genombrott 2014 och det var inte alls anmärkningsvärt att han förra året fick en reaktion då han för första gången i karriären hade många poäng att försvara.
Årets dipp är mer svårförklarlig och jag kan tänka mig att Dimitrov letar förklaringar i sitt team och inom en snar framtid presenterar en ny uppställning. Med det inte sagt att detta skulle vara lösningen.
Sanningen är kanske att Grigor Dimitrov i själva verket inte har vad som krävs för att nå de höjder som många trott.
Jag tror i och för sig fortfarande att han har det men visst, ju längre tiden går desto större grogrund för tvivlen att växa.