fredag 4 mars 2016

Ryska dominansen bruten men utan svenskt bidrag

Oseedade Max Wiskandt är i final i Kungens Kanna. Foto: Mats Låftman
Årets Kungens Kanna och Drottningens Pris visar två saker:
•att det finns en enormt stor geografisk bredd bland världens bästa 14-åringar.
•att svensk tennis är rejält akterseglad.
Om detta och mycket annat kring internationell och svensk juniortennis blir det då Sportway på lördagen direktsänder från Kungliga hallen. Magnus Ennerberg och Johan Porsborn kommenterar finalerna med start 10.30 och redan en timme tidigare drar uppsnacket i studion igång. Varför ligger svensk tennis så långt efter och vad kan göras för att den komma ikapp? Det är naturligtvis en fråga som kommer att diskuteras i studion där jag får besök av flera färgstarka profiler samt förstås av de två segrarna.
En av dem kan bli tysken Max Wiskandt som är ett bra exempel på att det inte är nödvändigt att börja spela i mycket unga år för att bli bra.
Max hade fyllt åtta år då han för första gången provade på tennis och det skedde av en ren tillfällighet. Hans pappa äger ett fitnesscenter där det finns några tennisbanor och en dag då Max var där satt tränaren sysslolös.
”Vill du prova att slå några slag?” frågade tränaren Max som fram till den dagen inte visat sporten något intresse.
Max provade och tyckte att det var i alla fall ganska kul så han började spela lite då och då. Senare samma år ställde han efter mycket tvekan upp i sin första tävling. Max tyckte att han var för dålig för att tävla men att det ändå kanske kunde vara lite kul. Han vann tävlingen och har sedan dess ett brinnande tennisintresse.
Oseedad har han gått fram till final i Kungens Kanna efter segrar mot fyra seedade spelare och i finalen väntar andraseedade polacken David Taczala. Det innebär att vi för första gången sedan 2012 inte får en segrare från Ryssland.
Ytterligare fem nationer hade spelare i kvartsfinal: Ryssland (2),Schweiz, Serbien, Frankrike, Italien.
Bäste svensk var Adam Heinonen som nådde tredje omgången och som visade upp ett offensivt spel som lovar gott för fortsättningen.
I Drottningens Pris var spridningen maximal bland kvartsfinalisterna: Ryssland, Frankrike, Lettland,
Estland, Österrike, Italien, Storbritannien och Slovakien.
Här väntar drömfinal mellan förstaseedade ryskan Daria Frayman och andraseedade slovakiskan Romana Cisokvska.
Att Ryssland, Frankrike och Italien är enda länder med kvartsfinalister i både Kungens Kanna och Drottningens pris bara understryker spridningen.
Emma Shasteen – ett år ung i klassen – blev bästa hemmaspelare genom att nå andra omgången.

DC-dubbeln betyder mer än möjlighet att hyfsa siffrorna


Håller de nollan?
På lördagen kan dubbelparet Robert Lindstedt/Johan Brunström hyfsa siffrorna i Davis Cup-matchen mot Ryssland – men roligare än så blir det sannolikt inte för svenskarna i Kazan.
Ändå började det faktiskt riktigt positivt idag då Sverigettan Isak Arvidsson tog första set mot hemmatvåan Andrej Kuznetsov som vann med 4-6, 6-1, 6-1, 6-4.
19-årige Daniel Windahls DC-debut var över efter bara en och en halv timme.
Taymuraz Gabishvili vann med 6-3, 6-1, 6-1 och noterbart är att Windahl höll bara två av sina tolv servegame - båda i första set.
Inte ens den störste optimisten kan tro att det ojämna styrkeförhållandet mellan singelspelarna ska utjämnas till på söndag vilket gör att den i DC ofta så viktiga dubbeln denna gång inte kan tillmätas någon betydelse för utgången.
Men ur ett annat perspektiv har den ändå stort värde. Svenskduon har inför mötet med Evgeny Donskoy/Konstantin Kravchuk 7-0 i DC-facit och en intakt nolla i förlustkolumnen är ett respektingivande styrkebesked - både nu och att ha i ryggen till framtida matcher.