tisdag 19 april 2016

Coachen ger inblick i vardag som bäddar för OS-festen


Ska kunna klättra rejält under grussäsongen
Efter ett nästan månadslångt tävlingsuppehåll är Sverigeettan Johanna Larsson tillbaka på WTA-touren.
Hon besegrade i dag kvalspelaren Maryna Zanevska med 7-6 i skiljeset i första omgången av WTA-turneringen i Istanbul.
I mina ögon har Larsson och hennes team sytt ihop ett synnerligen genomtänkt schema med mycket bra avvägningar mellan tävlingar och träningsperioder.
En del justeringar har gjorts jämfört med fjolåret då Johanna blev skadad efter ett tufft schema med många matcher.
Hon missade närmare två månader av vårens grussäsong och utan matcher i kroppen kunde hon i comebacken i Franska mästerskapet inte göra sig själv riktig rättvisa på favoritunderlaget.
Inget ont som inte har något gott med sig.
I år har Johanna inte en enda rankningspoäng att försvara från nu och fram till veckan före Ericsson Open i Båstad där hon förra året tog karriärens första singeltitel på WTA-touren.
Här finns alltså möjlighet för den överlägsna Sverigeettan att klättra mycket på rankningen där hon nu är 69. Ungefär där kommer OS-kvalgränsen att ligga 6 juni och då kommer Larsson – sannolikt med mycket bred marginal – att kvalificera sig till OS i Rio.
Att få göra OS-debut var ett av hennes stora mål inför året och för att optimera sina möjligheter att kvala in valde Johanna tidigare i år bort Fed Cup vilket upprörde bland andra förbundets sportchef Johan Sjögren.
Jag tycker alltså att Johanna Larsson har ett väl avvägt schema och intresserad av hur hon och teamet resonerar bad jag tidigare ikväll Johannas mångårige coach Mattias Arvidsson att förklara tänket bakom planeringen och också ge mig och Challenge-läsarna lite mer detaljer kring den.
Alltid lika tillmötesgående Arvidsson tog sig tid och delger här mycket intressant information som ger oss en bra inblick i hur såväl vardag som fest ser ut för Sveriges bästa singelspelare.
”För vårt team har planeringen alltid varit viktig då vi vill hitta en bra balans där Johanna utvecklas i tennis och också får vara skadefri”, säger Arvidsson.
Johanna Larsson kommer under året att spela runt 27 turneringar och hennes säsong drog egentligen igång långt före säsongspremiären i Auckland 4 januari.
”För oss började Johannas säsong 2016 i mitten av november 2015 med uppbyggnadsträning på sex veckor. Under den tiden jobbade vi mycket med fysen i början och underhöll den hela vägen. I början endast lite tennis men efterhand mer. Hon kombinerade även träning med att spela några Elitseriematcher för att hjälpa HTK (Helsingborgs TK, min anmärkning) och samtidigt tränade hon då på saker som vi jobbat på under träningarna”, säger Arvidsson.
Mycket fokus låg på att fortsätta utveckla Larssons aggressiva spel.
Efter säsongspremiären i Auckland fjärde januari spelade Johanna i Hobart och Australian Open.
Efter det såg hennes hennes schema ut så här fram till denna veckas turnering i Istanbul:
25/1-11/2 : ”Började med vila, komma rätt i dygnsrytmen, sedan fys samt hämta teknik, för att speeda upp inför vad som komma skulle", berättar Arvidsson.
12/2-25/3 : ”Fem tävlingar på sex veckor, Under tävlingarna underhöll vi med träning och jobbade mycket med vapen, hur hon skall vinna sina matcher”.
26/3-16/4: ”Vila, träning hämta teknik och förberedelser inför grustennisen. Mycket situationer med sättet på vilket hon ska spela”.
Från nu och fram till Ericsson Open – start 17 juli – ser planeringen ut så här:
18/4-30/4 : ”Tävlingar i Istanbul och Rabat”.
1/5-6/5 : ”Träning och finslipning inför en ny tävlingsperiod”.
Framgångsrik duo
7/5-5/6: ”Tävlingar i Rom, Nürnberg och Paris”.
7/6 -30/6 : ”Grässäsongen startar. Det blir tre tävlingar samt träning på gräs och hardcourt. Här handlar det om att träna på det aggressiva spelet och det blir mycket fokus på serve och returer”.
2/7-25/7: ”Träning inför en ny grussäsong. Fräscha upp minnena om grustennisen. Tävlingar i Bad Gastein och Båstad”.
Efter Ericsson Open har Johanna årets fjärde och sista lite längre sammanhängande träningsperiod och den blir 12-14 dagar inför starten på hardcourtsäsongen.
Vad gäller turneringar under den har Team Larsson en A- och en B-plan.
På den första finns fyra turneringar inplanerade, på den andra tre.
Visst ska man ta det säkra före det osäkra men att A-planen – där OS i Rio finns med – blir den som gäller råder ingen tvekan om.






Valet av Williams/Djokovic visar hur stark tennisen är


Enda kvinnliga idrottare som fått Laureus Award tre gånger
I Sverige står tennis inte högt i kurs då landets främsta idrottsutövare ska utses.
Gång efter annan har tennisstjärnorna ratats av juryer och nämnder som ofta inte verkar bry sig om i vilken konkurrens utövaren nått sina framgångar.
Visst, det är några år sedan svensk tennis hade en spelare som höll måttet för att kunna konkurrera. Men jag menar att det historiskt varit för nämnderna genant låg värdering av de stora internationella framgångar tennisstjärnorna haft.
Skräckexemplet är förstås Victoriastipendiet som delades ut första gången 1978 och där nämnden lyckats förbigå Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander och alla de andra svenska tennishjältarna.
Men nåja, kanske ska det ändå inte ses som ett tecken på att nämnden är motståndare till tennis. Att inte heller Zlatan tilldelats utmärkelsen visar ju på lika bred som grav inkompetens.
Internationella jurys och nämnder förstår att sätta in tennis i ett globalt perspektiv och därför har många tennisspelare under åren förärats många mycket prestigefyllda utmärkelser.
Prisad andra året i rad
Senast i raden är sportens båda överlägsna världsettor som stal showen på måndagskvällens gala i Berlin då Laureus Award delades ut.
Årets idrottskvinna 2015: Serena Williams.               
Årets idrottsman 2015: Novak Djokovic.
Båda får utmärkelsen för tredje gången.
• Williams har varit nominerad vid inte mindre än tio tillfällen och är nu enda kvinnliga idrottare som fått utmärkelsen tre år (tidigare 2003 och 2010). Hon tog förra året titeln i tre av de fyra Grand Slam-turneringarna och var nära en äkta Grand Slam då nerverna svek henne i US Open-semifinalen.
•Djokovic prisades första gången 2012 och får nu utmärkelsen för andra året i rad. Den överlägsne världsettan segrade ifjol i tre av fyra Grand Slam-turneringar (undantaget i Franska mästerskapet där han var i final), tog ytterligare sju titlar och hade 82-6 i matchfacit.