fredag 18 mars 2016

McEnroe är både bländande spelgeni och en arrogant typ




Affischnamnet spelar ikväll final i Kings of Tennis
John McEnroe är ett tennisgeni. Han är också verbal, snabbtänkt, analyserande - och ibland en oförskämd typ.
Att han var det under storhetstiden är ingen hemlighet och ränderna har tyvärr inte gått ur den 57-årige amerikanen. Jag vet inte om McEnroe är naturligt arrogant eller om han bara vill leva upp till den bild som han skapat av sig själv.
Det är en sak att den forne världsettan fortfarande härjar på banan. McEnroe är det stora affischnamnet på Champions Tour och det ingår i showen att han ska bjuda på några vredesutbrott av typen som han blev (ö)känd för då han var som bäst. Ibland blir han ursinnig på riktigt. Han hatar att förlora. Även om man kan tycka att en 57-årig fembarnspappa ska ha lite större distans till en tennismatch blir åtminstone jag imponerad av att han har kvar vinnarskallen.
Det är ena sidan.
Den andra är att han tappar humöret och beter sig illa även i andra sammanhang och det även mot personer som möjliggör att han 32 år efter sin sista tunga titel kan åka runt i världen och spela tennis.
På en Pro-am häromdagen tappade McEnroe fattningen totalt. Där fanns de sponsorer som satsar stora summor för att möjliggöra en svensk deltävling på Champions Tour. Personen som arrangerat denna Pro-am spelade mot McEnroe och slog en boll amerikanen inte kunde ta.
McEnroe tände till. ”Visa mig respekt”, röt fembarnspappan som senare lämnade banan utan att tacka för ”matchen” och utan att säga ett ljud.
Det är inte första och med all sannolikhet inte heller sista gången John McEnroe visar bristande omdöme i sammanhang där han istället borde visa både tacksamhet och respekt.
Om det skadar hans varumärke? Nja, det är kanske snarare tvärtom.
Ikväll finns det två tillfällen att se honom.
Dels i finalen av Kings of Tennis där McEnroe kommer att bjuda publiken i Stockholm Waterfront på sitt oefterhärmliga artisteri i finalen mot österrikiske kämpen Thomas Muster.
McEnroe svingar sin racket som ett trollspö. Han slår inte ut sina motståndare. Han manövrerar ut dem på ett sätt som ser så lekande lätt ut och just därför är så oerhört svårt att utföra.
Men så kan heller ingen göra det på McEnroes vis. Han backar sällan från baslinjen utan tar bollen på uppstuds och maskerar sina slag så väl att motståndaren inte vet vilken position han ska inta i banan. När motståndaren väl hittat den position som verkar vara bäst visar det sig att McEnroe ligger ett slag före i tanken och med sina känsliga handleder kollrar han bort motståndaren.
Förr eller senare blir det schack matt.
McEnroe är också gäst kvällens Skavlan och med tanke på att programledaren är sällsynt starstrucked blir frågorna med all säkerhet av arten att McEnroe varken kommer att lämna studion eller be norrmannen att fara åt h-e.
Däremot fick domaren i semifinalen mellan McEnroe och Wilander (6-2, 6-2) ovett: