tisdag 6 september 2016

Ungt och spännande DC-lag - bristande rutin är ett minus


Att Elias Ymer hittar formen är ett måste om Rosengrens manskap ska vinna
Rätt, kul, och spännande - samt ett litet frågetecken.
Där min korta samman-fattning av laguttagningen som Sveriges Davis Cup-kapten Fredrik Rosengren i dag gjorde inför nästa helgs kvalmatch mot Nederländerna i Båstad.
Elias och Mikael Ymer tar hand om singlarna och Isak Arvidsson/Fred Simonsson bildar dubbelpar.
Arvidsson är med sin 24 år äldst i laget och 17-årige Mikael Ymer är yngst. Ett ungt och mycket spännande framtidslag som förhoppningsvis redan nu har vad som krävs för att säkra nytt division I-kontrakt.
Men Sveriges bäste dubbelspelare då, formstarke Robert Lindstedt som är framme i kvartsfinal i US Open?
Det är klart att frånvaron av honom är ett mycket stort avbräck. Rosengren förklarar på förbundets hemsida att Lindstedt inte är tillgänglig.
Han är alltså inte petad. Vad jag förstått har den 39-årige dubbelspecialisten inte känt sig hundraprocentigt frisk under den senaste tiden vilket skulle kunna vara förklaringen om han bett att få avstå spel.
Johan Brunström och Andreas Siljeström ? Paret har i år bland annat tagit tre Challengertitlar och var för drygt en månad sedan i final i ATP-turneringen i Atlanta – ett facit som Simonsson/Arvidsson inte når upp i.
DC-dubbelparet efter segern i RC Hotel Open i Jönköping
Mot detta ska vägas:
Att Arvidsson/Simonsson vann då paren i somras möttes i finalen i Båstads Challenger.
Att Arvidsson och Simonsson är starkare singelspelare och med det klart bättre alternativ om någon av bröderna Ymer inte kan spela på söndagen.
Men att både Elias och Mikael ska bli satta ur spel är föga troligt och det är just på den här punkten jag tycker det finns anledning att sätta ett litet frågetecken för uttagningen.
Isak Arvidsson och Fred Simonsson har aldrig spelat DC-dubbel ihop. De har spelat var sin dubbel i dessa sammanhang och trots att det blev förlust gjorde båda bra insatser.
Där finns ytterligare en gemensam nämnare: de spelade i par med rutinerade och trygge Johan Brunström som med sin erfarenhet och positiva attityd gav partnern både trygghet och självförtroende.
Nu har Isak och Fred ingen att luta sig mot på motsvarande sätt utan ska stå på egna ben mot mycket starkt motstånd.
Med Johan Brunström i laget skulle Sverige haft ett tungt ankare i dubbeln och samtidigt ett singelalternativ i Arvidsson eller Simonsson.
*
Markus Eriksson och stjärnskottet Carl Söderlund är med i truppen och har möjlighet att slå sig in i laget som kan ändras fram till lottningen nästa torsdag.
*
Nederländerna får trots bortaplan gälla som favoriter: Robin Haase (rankad 62) och Thiemo de Bakker (150) spelar singlarna. Är Haase inte slutkörd efter fredagens singel talar allt för att han spelar dubbeln i par med världselvan Jean-Julien Rojer. I laget ingår också 19-årige Tim van Rijthoven som inte passerat 300-strecket på rankningen i vare sig singel eller dubbel.






Här är bilden som bevisar att Andy Murray är i kanonform


En bild säger mer än tusen ord
Vem ska kunna få Andy Murray på fall i US Open – någon?
Efter att i natt ha sett skottens makalösa uppvisning mot Grigor Dimitrov känns mitt tips på Murray som slutsegrare ännu säkrare än inför turneringen.
Världstvåan var bländande och gjorde en av sina absolut bästa matcher i karriären.
Ja, det var så bra att normalt gnällige Murray nu vid bara några enstaka tillfällen hittade saker att reta upp sig på – och det säger ju egentligen allt...
6-1, 6-2, 6-2 mot Dimitrov som inte alls gjorde någon dålig match. Att han radade upp missar på framför allt backhand berodde på att det var där skotten med sitt tunga baslinjespel forcerade bulgarens försvar.
I kvartsfinal väntar japanen Kei Nishikori som gått segrande från ett av deras åtta tidigare möten.
*
Magnus Norman
I den andra kvarten på undre halvan ställs Juan Martin del Potro och Stan Wawrinka mot varandra. Den 27-årige argentinarens framfart på Flushing Meadows värmer många tennisälskare.
Efter US Open-segern 2009 har del Potros karriär varit kantad av skadeproblem – fyra handledsoperationer – och det var nära att han la av. Nu är han färsk OS-silvermedaljör och ett av de absolut hetaste namnen. Extra kul är det för If Stockholm Open som i förra veckan gjorde klart med del Potro till årets upplaga.
Jag håller honom som knapp favorit i kvarten mot Stan Wawrinka. Med sin tunga serve och sin forehandslägga kommer han att sätta schweizaren under kompakt tryck. Men hjärtat klappar ändå för Wawrinka och det eftersom han coachas av Magnus Norman.
*
På övre halvan är det titelförsvarande världsettan Novak Djokovic mot tre franska musketörer: Jo Wilfried Tsonga, Gael Monfils och Lucas Pouille.
Så många franska kvartfinalister har det inte varit i turneringen på 89 år.
Det fanns frågetecken för Djokovic form inför US Open och han har ännu inte rätat ut dem. 
I första omgången spelade han fyra set mot Jerzy Janowicz, i andra fick han wo, i tredje gav motståndaren upp efter sex game och britten Kyle Edmund utgjorde ingen värdemätare i åttondelen.
Mikael Tillstöm
Med tanke på att världsettan besvärats av en handledsskada är han säkert tacksam för den lugna resan men samtidigt brukar toppspelarna i inledningen må bra av en riktigt tuff genomkörare.
Tsonga väntar i kvarten. Djokovic har 15-6 inbördes och deras första möte var i Australian Open-finalen 2008 då serben tog sin första Grand Slam-titel.
Monfils är utan setförlust fram till kvarten mot Pouille som spelat tre femsetare. Deras enda tidigare möte var i första omgången i fjolårets Australian Open och då vände Monfils 0-2 i set. Mikael Tillströms adept gäller som favorit också nu.