onsdag 20 juli 2016

Ännu en milstolpe för Ymer - klar för första ATP-kvarten


Kom mycket väl förberedd till turneringen i Gstaad
Inom loppet av en och en halv vecka har Elias Ymer nått två milstolpar.
Förra veckans SkiStar Swedish Open var den första ATP-turnering där Sverigeettan direktkvalificerat sig på sin rankning.
I dag nådde Ymer i Gstaad sin första kvartsfinal på ATP-touren.
Inför turneringen hade Ymer inte en matchvinst på ATP-touren på 15 månader.
Den långa torrperioden var över då han i första omgången vände 0-1 mot Daniel Brands och i dag svarade han för ytterligare en ännu mäktigare vändning då 2-6, 1-3 blev till 2-6, 7-6, 7-5 mot Konstantin Kravchuck.
Att det inte är några riktigt stora skalper kvittar. Kvartsfinalen är precis lika mycket värd som om Ymer skrällt mot toppspelare.
En sådan väntar i kvarten. Där ställs svensken nämligen mot 21-rankade spanjoren Feliciano Lopez som är starkare på hardcort och gräs än på grus.
På plats i Båstad följer jag denna vecka WTA-turneringen Ericsson Open och har inte sett Ymers två matcher i Gstaad. Kan därför inte säga på vilken nivå han spelat eller sia om Elias möjligheter mot Lopez.
Intressant är ändå att Elias är i kvarten efter tre intensiva veckor i Båstad. Först handlade det om en veckas träningsläger, därefter om Båstad Challenger följt av Swedish Open och eftersom Elias föll direkt i båda tävlingarna hade han en stor träningsdos i kroppen inför Gstaad.
*
Markus Eriksson är framme i kvarten i en Challenger i Finland. En efterlängtad framgång för den härlige slitvargen som i kvarten möter ryssen Asian Karatsev.Visst visade debutanten att hon gillar stå i rampljuset


Listers backhand är ett mycket starkt vapen
Undrar hur Cornelia Lister kommer att sova i natt efter förlusten mot världstvåan Angelique Kerber.
Förhoppningsvis lugnt och skönt efter att ha gjort en imponerande debut på WTA-touren.
Men det skulle förvåna om hennes tankar innan dess inte maler kring de där ödesdigra missarna som kan ha kostat årets i särklass största skräll i damtennisen.
Visst kan man kalla Listers förlust för hedersam och visst har hon anledning att vara nöjd med i stort sett allt hon gjorde
Men framför allt är förlusten nog främst smärtsam för den 22-åriga hemmafavoriten som var så nära att få uppleva något som hon kanske inte ens kommer att vara i närheten av under resten av karriären.
Rankad 664 hade hon 6-2 och gameboll till 5-4 mot tyska världstvåan Angelique Kerber.
Fram till dess hade Lister spelat helt respektlöst.
Då började tankarna att surra i hennes huvud och mer behövdes inte för att gummiarmen skulle spoliera allt genom en grov forehandmiss och efter det ett dubbelfel. Kerber bröt och sedan var det inget snack eftersom Cornelias krafter redan börjat tryta.
Att tyskan besvärades av en armbågsskada – förstaservarna låg på runt 130 kilometer i timmen – gör det svårt att bedöma matchen och rättvist betygsätta Listers spel.
Blev flitigt uppvaktad av media efter debuten
Konstaterar därför bara vad som syntes: Hon vågade vara offensiv, briljerade med sin grymt starka backhand och spelade ut världstvåan på många poäng.
Listers spel i andra set imponerade faktiskt mer än i det första eftersom Kerber då fått ordning på sitt grundspel efter en mycket svajig inledning.
Vad som inte har det minsta med Kerbers skada att göra är Listers härligt självsäkra attityd i debuten.
Hon gillar att synas och gick in mot en världsstjärna som om det handlat om Sommartouren och en doldis på andra sidan nät.
Det var grymt skönt att se och det skulle förvåna om inte den respektlösa debuten underlättar för henne att få ekonomisk uppbackning.
Bara en debut i sig kan få spelares nerver att dallra och ställs de dessutom mot en stjärna ökar risken ytterligare.
Cornelia visade redan från början att hon inte tänkte agera statist utan var där för att ”stjäla” huvudrollen från turneringens i särklass största affischnamn.
Men det är en sak att helt utan press koppla grepp på motståndaren och betydligt svårare att med ”nu-är-jag-nära-jätteskräll”-tanken i huvudet utnyttja greppet för att få motståndaren på fall.
Kvar som affischnamn i åtminstone ett dygn till
Kerber föll inte. Att en toppspelare med Rio-OS och US Open framför sig sliter sig igenom en sådan här match med en skada är långtifrån självklart.
Nu är det bara att hoppas att skadan inte visar sig vara så allvarlig att Kerber tvingas bryta turneringen. Å andra sidan riskerar den hur som helst att ta slut för henne i andra omgången. Där väntar nämligen Lara Arruabarrena. Spanjorskan har till skillnad från Lister spelet som kan tvinga Kerber att slå sina slag i de höga lägen där armbågsskadan besvärar henne som mest.Williams lyser så starkt att världstvåan står i skuggan

Kerber mjukar upp inför en träning
Världstvåan Angelique Kerber är i Båstad.
Men det har hittills inte väckt någon större uppmärksamhet.
Den 28-åriga tyskan skulle förmodligen kunna promenera längs hela Köpmansgatan utan att någon la märke till henne.
Jag hoppas att såväl media som den svenska tennispubliken under veckan får upp ögonen för den vänsterhänta fajtern som ger ett mycket sympatiskt och jordnära intryck.
Det är ingen glamour runt henne. Inga divalater.
Att en av damidrottens främsta utövare kan vara relativt anonym utanför den trängre skaran är på ett sätt mycket anmärkningsvärt men på ett annat sätt lätt att förstå.
Det beror ju på Serena Williams.
Den amerikanska tennisikonen lyser så starkt att Kerber och alla de andra inte lyckas tränga sig igenom.
Det är alltså samma fenomen som inom herrtennisen men med den skillnaden att det där är fyra spelare – Djokovic, Federer, Nadal och Murray – som får all uppmärksamhet.
Först och främst är Williams och de fyra herrdominanterna en oerhörd tillgång för tennisen. Det är dessa spelare som med sina fantastiska framgångar gör att sporten är inne i av av sina kanske starkaste perioder i historien.
Det gynnar på ett sätt alla turneringar.
Men som alltid finns det två sidor av myntet.
WTA-turneringen i Båstad får tjäna som exempel.
Då Serena Williams spelade i Båstad för tre år sedan fick det enormt genomslag i svensk media och även internationellt uppmärksammades den överlägsna världsettan Sverige-besök.
Det var hysteri i det svenska tennis-meckat då Williams anlände, varenda steg hon tog bevakades och folk trängdes runt banan då hon tränade.
Samma sak då Williams återvände ifjol.
Kerber kom relativt obemärkt till Båstad i måndags. Bara en liten stund senare körde hon sitt första träningspass och som mest var det sex personer som tittade på. Bland dem fanns Torbjörn Dencker och jag som träffade Kerber efter hennes träning:


Här pratar vi alltså om en världstvåa som i år tagit sin första Grand Slam-titel – efter finalseger mot Williams – och som nyligen spelat final i Wimbledon och som har just bara Serena Williams framför sig på rankningen.
Kerber håller en låg profil och jag tror inte alls att hon lider av att vara lite anonym, snarare tvärtom.
I Tyskland har hon varit mindre omskriven än till exempel Sabine Lisicki som gärna söker rampljuset och det är egentligen först i år som Angelique Kerber fått ett riktigt erkännande. Då är hon ändå inne på sin femte raka säsong på topp-10.
Att Kerber – liksom alla andra tyska damspelare – ständigt jämförs med 22-faldiga Grand Slam-segraren Steffi Graf är en förklaring till varför hon inte fått riktig stjärnstatus i hemlandet.
Avslappnad världstvåa på presskonferens
En annan är förmodligen att hon valt att bosätta sig i Polen där hon har sina farföräldrar och en egen tennisakademi. Gång efter annan har hon förklarat att hon är tyska och att valet att bosätta sig i Polen beror på att hon står framför allt in farfar mycket nära.
Kerber gör sin fjärde start i Båstad. Senaste gången var 2011 då hon var rankad 100 och föll i andra omgången.
Nu är hon favorit om än inte skyhög eftersom grus inte är hennes bästa underlag.
I dag möter hon 664-rankade hemmaspelaren Cornelia Lister som får ett minne för livet.