lördag 6 juni 2015

10 000 kronors-fråga nästa för Wawrinka och Norman


Novak Djokovic saknar bara Paris-titeln i Grand Slam-samlingen
Hur ska Stanislas Wawrinka kunna besegra överlägsne världsettan Novak Djokovic i söndagens Paris-final?
Att jag blir svaret skyldig spelar ingen roll – huvudsaken är att den 30-årige schweizaren och hans coach Magnus Norman klurar ut ett sätt.
Det är en sak att Wawrinka har högre potential än flertalet toppspelare och att han spelar glimrande när han är avslappnad och vågar driva på för fullt i slagen. Men att göra det i bäst av fem set mot en spelare som inte bara har ett enormt starkt försvar utan också kan vända en bollduell till explosiv offensiv? Nej!
För hur ska det gå till? 
I min ungdom fanns ett tv-program som hette 10 000 kronors-frågan där deltagarna ställde upp inom sina respektive specialområden. Ju högre belopp som stod på spel desto svårare blev frågorna.
Överfört till dagens situation i tennis skulle 10 000-kronors-frågan i ämnet herrtennis vara: Hur ska man besegra Novak Djokovic?
Nu handlar det förstås inte om att enbart lista ut svaret utan teorin måste visa sig hållbar i praktiken.
Kan Wawrinka med Normans hjälp hitta ett svar som håller väntar långt mer än 10 000 kronor vilket ändå skulle ha underordnad betydelse för dem i förhållande till äran och stoltheten.
Men var hitta svaret?
Ser vill till slagregistret kan Djokovic volley definitivt bli effektivare men det är ändå ingen akilleshäl eftersom han är stabilare än konkurrenterna från bakplan och inte behöver överraska med nätattacker. Serbens enda svaghet är att han kan tappa fokus och då slänga iväg ett par game men det är ju inget som kommer på beställning från motståndaren och brukar inte heller påverka matchutgången.
Den 28-årige serben tvingades i dag till fem set av jämnårige världstrean Andy Murray men ändå blev semifinalen ingen rysare. Efter ett snabbt servegenombrott i skiljeset hade Djokovic matchen åter i sina händer.
6-3, 6-3, 5-7, 5-7, 6-1 i semifinalen som på fredagskvällen bröts vid 3-3 i fjärde set då ett oväder drog in över Paris.
I sin första tävling för året förlorade Djokovic i skiljeset mot Ivo Karlovic.
Sedan dess har världsettan elva raka segrar i matcher som gått till avgörande set och siffrorna i skiljeset talar sitt tydliga språk.
6-0, 6-4, 6-2, 6-0, 6-0, 6-1, 6-3, 6-1, 6-3, 6-3, 6-1.
Hans årsfacit i skiljeset mot Murray:
6-0 i finalen i Mastersturneringen i Miami.
6-1 i semifinalen i Franska mästerskapet.
Djokovic seger i dag var den 28:e i rad och samtidigt bröt han världstreans 15 matcher långa segersvit på grus. Murray är utan tvekan betydligt starkare på grus än tidigare år. Han har flyttat fram sin position i banan och tar betydligt fler offensiva initiativ än tidigare. Det räckte i alla fall till att få fram ett skiljeset.
Vad ska och kan Wawrinka hitta på för att lyckas ännu bättre än så?


Bara nerverna kan stoppa Williams från en Grand Slam

20:e Grand Slam-titeln och halvvägs till en Grand Slam

Dagens final i Franska mästerskapet blev spännande - ett litet tag.
Men det krävdes att överlägsna världsettan Serena Williams drabbades av gummiarm.
Att det var först då 13-rankade tjeckiskan Lucie Safarova slapp statistrollen på Roland Garros centercourt visar mer än något annat hur överlägsen Williams är alla sina konkurrenter.
Nja, det visade förstås också ytterligare en sak: att den 33-åriga amerikanskan inte blivit kvitt de svaga nerver som under de senaste åren ställt till det för henne vid flera tillfällen.
Precis som är fallet med Roger Federer har Williams tappat mycket mental styrka under de senaste åren. Eftersom hon spelmässigt är så klart mycket bättre än de övriga brukar det reda upp sig ändå och så också i dag.
6-3, 6-7, 6-2 till Williams som i andra set hade 4-1, egen serve och 40-15.
Då kom blackouten.
Två dubbelfel, vingliga grundslag och Williams rörde sig som om hon stod upp till anklarna i gruset.
Minspelet och kroppspråket underströk att hon hade noll koll på vad som hände.
Safarova hade bara att tacka och ta emot. När Williams spelar på runt 60 procent av sin kapacitet har spelare av Safarovas klass en möjlighet att hänga med i tempot.
Scenförändringen var kul för publiken och tv-tittarna. Det skapade åtminstone lite spänning. Men det hade varit ännu bättre om den förändrade matchbilden berott på att tjeckiskan höjt sitt spel istället för att det som nu var följden av att Williams spel rasade ihop.
Safarova är ny världssjua efter första GS-finalen
Hon lyckades i alla fall återfå fokus i tredje set och bärgade sin 20:e Grand Slam-titel och den tredje i Paris där hon segrade redan 2002.
Men vägen till Paris-bucklan har varit krokig i år.  Hon stördes inledningsvis av en armbågsskada, blev sedan influensasjuk och har inte alls varit sitt bästa jag under de två veckorna. I fem av sina sju matcher tvingades amerikanskan till skiljeset och vid fyra tillfällen vände hon setunderläge.
Serena Williams har segrat i årets två första Grand Slam-turneringar och är nu alltså halvvägs till en Grand Slam.
Om hon ska lyckas med den bedriften är upp till henne själv.
Eller bättre: till hennes nerver.