söndag 22 mars 2015

Djokovic värdig segrare


Inte ens Roger Federers största fans kan väl invända mot påståendet att rätt spelare tog hem säsongens första 1000-turnering.
För bara någon minut sedan besegrade världsettan Novak Djokovic andrarankade Federer med 6-3, 6-7, 6-2  i finalen i Indian Wells.
Fram till 4-3-ledning med break i andra set var det faktiskt rejäl klasskillnad mellan dem. Den 33-årige schweizaren hängde så långt inte med i det högt uppskruvade tempo sex år yngre Djokovic drev upp från baslinjen.
Scenförändringen kom då Federer vann en av den mycket välspelade finalens bästa poäng. Det ökade världstvåans redan tidigare mycket starka publikstöd ytterligare vilket naturligtvis stärkte honom. Ännu mer påtagligt var hur mycket serben påverkades negativt.
Plötsligt blev han ofokuserad och otålig vilket resulterade i att Federer fick en rad gratispoäng. Sådana fick schweizaren även i tiebreak då Djokovic skulle knyta ihop säcken. Serben hade vid 5-3 ett bra läge att skaffa sig tre matchbollar men brände möjligheten och bjöd med två dubbelfel in Federer i matchen på allvar.
Avgörandet kom då Djokovic bröt fram till 4-2 i skilje där Federers krafter tröt.
Titeln är Djokovic fjärde i Indian Wells vilket innebär att han nu är segerrikast där tillsammans med just Federer.
Titeln är också serbens 50:e i karriären och han är den tolfte spelaren under proffseran som når 50-strecket.

Bitter rivalitet ger extra krydda till Drömfinalen

Djokovic och Federer hyser inga varma känslor för varandra

Ikväll smäller det i Indian Wells. Årets första 1000-turnering bjuder på drömfinalen framför andra:
Roger Federer vs Novak Djokovic – det är åtminstone i mina ögon den mest kittlande final som går att tänka sig på tenniscirkusen.
Inte så mycket därför att det är världsettan och världstvåan som ställs mot varandra utan därför att det finns en långt mer laddad stämning mellan Federer och Djokovic än i några andra tungviktsmöten. Såväl på men främst vid sidan av banan har de under åren haft en rad dispyter och det finns definitivt inte samma respekt mellan dem som det finns mellan till exempel Federer och Rafael Nadal eller mellan Djokovic och Andy Murray.
Ändå har jag i alla fall känslan av att relationen mellan Federer och Djokovic förbättrats något under de senaste åren. Främst därför att den serbiske världsettan har tonat ned sin tidigare kaxiga attityd och allt mer sällan fejkar skada eller orkeslöshet under matcherna. Just Djokovic arrogans och fula knep på matcher retade gallfeber på Federer som efter förluster mot serben lika pliktskyldigt som snabbt tackade för god match vid nät.
Novak Djokovic har utan tvekan mognat oerhört mycket under de senaste åren och är i dag en bra förebild som världsetta. Men skadan han i början av karriären åsamkade sitt varumärke tar mycket lång tid att reparera och till och med enstaka återfall i gamla synder straffar sig svårt.
Överallt omåttligt populäre Roger Federer kommer att ha publiken bakom sig i kvällens final i Indian Wells och det gäller för Djokovic att inte låta sig påverkas. Eller rättare: att inte visa sig påverkad och att under inga omständigheter ironisera över åskådarnas reaktioner. Vi har tidigare sett Djokovic applådera sina egna vinnande slag då han ansett att publikens reaktioner varit för svaga eller hur han satt handen bakom örat för att visa att han tycker publiken är för tyst – liknande utspel i kväll och Roger Federer kommer att bäras fram av åskådarna till en femte titel i Indian Wells.
Den 33-årige schweizaren har 20-17 i inbördes möten, segrade senast (årets Dubai-final) och vann ifjol tre av fem möten (i det sjätte vann Djokovic på wo sedan Federer skadat ryggen i ATP-slutspelets semifinal).