lördag 4 juni 2016

Muguruza pallade pressen - Williams behöver psykolog


En glad, stolt och rörd mästarinna i Paris
Serena Williams behöver en mental coach eller en idrottspsykolog – punkt slut.
Får hon inte hjälp att reda ut nervtrasslet stannar amerikanskans dröm om en 22:a Grand Slam-titel vid att vara just inget annat än just dröm.
Tänker inte knysta ett ord mer om det här utan istället hylla Garbine Muguruza.
Jag höll den 22-åriga spanjorskan som knapp favorit i dagens final i Franska mästerskapet och utgår från att hon själv tyckte sig ha mycket stora segerchanser mot den överlägsna världsettan.
Att inte ha fördelen av att slå ur kraftigt underläge satte press på den fortfarande ganska orutinerade världsfyran som kommer att vara tvåa på måndagens rankning.
Challenge inför finalen
Visst lyste viss nervositet igenom vid några tillfällen men på det hela taget hanterade hon den svåra situationen på ett mycket moget sätt.
7-5, 6-4 och Spaniens hade fått sin första damsegrare i Paris sedan Arantxa Sanchez Vicario 1998 tog sitt tredje titel där.
Det här är vår turnering i Spanien. Rafael Nadal är för alltid en mästare här. En seger här är det största man kan vinna, sa Muguruza i segerintervjun.

Med hjälp från världsettan tar hon i dag titeln i Paris


Framme i karriärens andra Grand Slam-final
Hur ska överlägsna Serena Williams kunna övervinna både sina egna nerver och fjärderankade Garbine Muguruza?
Jag blir svaret skyldig och håller den 22-åriga spanjorskan som favorit – om än knapp sådan – i lördagens final i Franska mästerskapet.
Hjärtat klappar för Williams. Jag önskar att hon fick den där efterlängtade 22:a Grand Slam-titel som skulle göra att hon tangerade Steffi Grafs rekord under proffseran. Det handlar inte så mycket om rekordet i sig utan om en önskan att Williams ska slippa den där pressen som gör henne panikslagen och ångestfylld.
Visst, idrott handlar i mångt och mycket om att kunna hantera press och vara mental stark. Att spelare ibland drabbas av gummiarm hör till liksom att djupdykningar kan komma i stora finaler.
Det är en sak. Men Williams psykiska mående under matcherna förefaller stundtals vara av ett annat och svårare slag.
Även om Williams tappat bara ett set på väg till finalen har det stundtals varit en mardröm att se henne i de två senaste matcherna.
Efter semifinalen mot sensationen Kiki Bertens bekräftade den 34-åriga amerikanskan ryktet att hon besväras av en muskelskada, dock utan att ge en mer detaljerad information.
Ännu mer besväras hon av de svajiga nerver som förra året stoppade henne från en Grand Slam och som fick henne att underprestera också i årets Australian Open-final mot Angelique Kerber.
På ett sätt är det förstås bra för damtennisen att den 21-faldiga Grand Slam-segraren ofta spelar på runt 60 procent av sin kapacitet – även om hon inte heller på den nivån har problem med flertalet motståndare finns det ändå ett antal som kan pressa henne eller till och med vinna.
Muguruza är en av dessa. Precis som Williams är hon som bäst då hon dikterar spelet och hon vann deras enda tidigare möte på grus i Paris för två år sedan (Williams leder 3-1).
Spanjorskan är första topp-10-spelare som Williams ställs mot i årets turnering och hon har mer rutin från stora sammanhang än Ylia Putintseva och Kiki Bertens som gav Williams bekymmer i kvart och semi.
Lider av rädslan att förlora
Eller rättare, det var amerikanskans balansakt på gränsen till total genomklappning som bäddade för bekymren. Störst var dessa mot 21-åriga Putintseva som hade första set och breakbollar vid 4-4 i andra.
Muguruza har redan spelat en Grand Slam-final, just mot Williams i fjolårets Wimbledon då världsettan vann i raka set.
Det känns som att Muguruza – förutsatt att Williams dippar - är mogen för sin första Grand Slam-titel vilken skulle göra henne till första spanjorska att ta titeln sedan Arantxa Sanchez Vicario 1998 spelade hem sin tredje titel på Roland Garros.
Så nu går väl Williams ut och visar varför hon är överlägset bäst...