måndag 28 mars 2016

Williams kan dra nytta av sina fyra raka bakslag

Hennes svaga facit skulle konkurrenterna kunna skryta med
Hon är överlägsen världsetta på rankningen.
Men på banan är Serena Williams en skugga av sitt bästa jag – även i sin favoritturnering.
Den 34-åriga amerikanskan var på jakt efter sin nionde titel och den fjärde raka i WTA-turneringen i Miami. Men i år tog det stopp redan i åttondelsfinal – Williams tidigaste sorti i turneringen på 16 år.
Svetlana Kuznetsova vann med 6-7, 6-1, 6-2 och efteråt pratade Williams om sina svårigheter att hantera alla högt ställda förväntningar. Men då inte främst omgivningens förväntningar.
– Jag vet såklart att de finns men framför allt har jag höga förväntningar på mig själv och de är inte lätta att leva upp till, säger världsettan som ikväll svarade för 55 oprovocerade missar.
Under de senaste åren har vi då och då sett Williams underprestera kraftigt när nerverna svajat men oftast har hon då ändå hankat sig vidare eftersom det räckt med att hon spelat på 60-65 procent av sin kapacitet.
Att hon inte tagit en titel på de fyra turneringar hon spelat sedan segern i Cincinnati i augusti förra året kan vara ett tecken på att hon i år inte kommer att spela i en division över även de svåraste konkurrenterna.
Semifinal i US Open 2015, final i årets Australian Open och i Indian Wells och en åttondelsfinal i Miami är ett facit som världstvåan Agnieszka Radwanska och alla de andra skulle vara överlyckliga lyckliga för.
Men för Serena Williams handlar det om fyra bakslag.
Sådana brukar följas av försvagat självförtroende men i Williams fall tror jag att smällarna faktiskt kan ha positiv effekt.
Nu kan såväl hon själv som omgivningen lägga de tidigare skyhöga förväntningarna på en nivå som bäddar för att den 21-faldiga Grand Slam-segraren ska kunna spela mer avslappnat.
Viljan att vinna kan bli större än rädslan att förlora.
Men då naturligtvis förutsatt att motivationen finns där.
Hur det är med den saken vet bara Serena Williams.Wilander fick se nya adepten ta största skalpen på ett år

Wilander har anledning vara nöjd så här långt
Amerikanska stjärnskottet Madison Keys har fått en bra start med sin nye coach Mats Wilander.
I går slog 21-åriga Keys ut världsnian Roberta Vinci i WTA-turneringen i Miami. Det var inte bara Keys första seger mot Vinci (som vunnit deras två tidigare möten i raka set) utan också hennes första seger på drygt ett år mot en spelare på topptio.
Hårdslående Keys har haft en motig inledning på 2016 då hon bland annat besvärats av en benskada. Inför Miami hade hon spelat bara två turneringar under säsongen: premiären i Australian Open – där hon gick till åttondelsfinal – och Indian Wells där det blev förlust direkt mot 95-rankade kvalspelaren Nicole Gibbs.
Det fanns alltså anledning att sätta frågetecken för Keys form inför Miami där hon och världsettan Serena Williams är enda hemmaspelare som gått fram till åttondelsfinal. Där väntar Irina-Camelia Begu – en av tre kvarvarande rumänskor - på Madison Keys som är en av de mest intressanta spelarna i den unga generationen.
Efter turneringen i Miami ska hon och Mats Wilander lägga upp planen för hur deras framtida samarbete ska se ut. Den 51-årige svensken har redan gjort klart att han inte har möjlighet att arbeta heltid med amerikanskan.
**
Horacio Zeballos lever verkligen upp till att vara en Lucky Loser. Efter förlust i kvalfinal fick han en plats i huvudturneringen i Miami. Ytterligare två kvalfinalförlorare gick in men det var Zeballos som fick insjuknade Roger Federers plats vilket innebar att den 30-årige argentinaren blev framflyttad till andra omgången. Där slog Zeballos ut Juan Martin del Potro, följde upp det med seger mot Fernando Verdasco och är nu i åttondelsfinal mot David Goffin. Att Zeballos inför Miami inte hade vunnit en match på ATP-touren sedan juli förra året gör inte saken sämre.