onsdag 2 december 2015

Solnas sportchef: "Elitserien inspirerar otroligt många"


Närmare 400 åskådare, härlig stämning, bra spel och dramatiska matcher.
Ikväll visade sig Elitserien i tennis från sin bästa sida då anrika Salk tog emot heta nykomlingen Solna TK (3-3).
Sverigeettan Elias Ymer imponerade stort i sin singel och de få juniorer som var på plats tog förhoppningsvis intryck av Elias totala fokusering. Exproffset Filip Prpic trotsade en skada för att hjälpa sitt Solna och det värmde verkligen i hjärtat att se och höra då han skrek ut glädjen efter sin  seger.
Det här var ett prestigefyllt derby med mycket känslor och ja, som idrott är när den är som bäst.
Såg det ut så här lite oftare eller om klubbarna lyckades lika bra med att skapa starka evenemang som Fair Play och Lidköping gjort under åren hade debatten om Elitseriens framtid förmodligen inte ens tagit fart.
Men det har den. Förra veckan gav KLTK:s sportchef Rickard Billing här på Challenge sin syn på saken.
Här Solna TK:s sportchef P O Lindquist ( i inslaget sägs att Joachim "Pim-Pim" Johansson skulle spela derbyt men han tvingades lämna återbud på grund av skada)


Här är Ymers nye coach: Davis Cup-kapten Rosengren


Ymer och Rosengren samarbetar
Sverigeettan Elias Ymer har klart med ny coach.
Davis Cup-kapten Fredrik Rosengren blir huvudansvarig coach för 19-åringen som kommer att ha sin bas i stockholmsklubben Salk.
- Jag är mycket tacksam över supporten jag får, säger Elias.
Går allt enligt planerna kommer även hans ungdomstränare Dan Eklund att få en betydande roll i teamet.
Efter bara åtta månader bröt Elias Ymer och hans spanske coach Galo Blanco samarbetet för några veckor sedan.
Fredrik Rosengren övertar inte Blancos roll som Ymers private coach utan är fortsatt anställd av Svenska tennisförbundet och kvar som förbundskapten.
–Jag har huvudansvaret för Elias 365 dagar men det är inte detsamma som att jag är med honom hela tiden, säger Rosengren.
 Hur ser upplägget ut?
– Elias kommer att ingå i förbundets satsning och i den omfördelar vi resurserna. Jag kommer att resa ensam med Elias under ett antal veckor och i övrigt kan han vara med i de gruppaktiviteter som förbundet har. Så totalt är jag med honom i runt 140 dagar, säger Rosengren.
Övrig tid då?
– Då är det tänkt att Dan Eklund ska vara med honom och Salk blir Elias bas för hemmaträningarna.
Ymer har under säsongen klättrat från 228 till 137 på rankningen, han kvalade in till årets fyra Grand Slam-turneringar och framgångarna har lett till större uppmärksamhet än de skulle ha gjort om inte svensk herrtennis varit svältfödd på just framgångar.
Samtidigt som det gett svensk tennis och Elias värdefull pr förvandlades hans vardag. Från att tidigare ha fört en relativt anonym tillvaro befann han sig plötsligt i rampljuset. Ovanpå det kom ökade förväntningarna som från vissa håll var löjligt högt uppskruvade.
– Elias har gått från att vara en talang till att bli svensk tennis stjärna och det innebär en omställning i allt runt omkring. Det blir för mycket ståhej om saker utanför själva tennisen och är inte lätt att hantera för en 19-åring, säger Rosengren.
Nu handlar det om att inrätta Elias tillvaro efter den nivå på vilken han befinner sig och DC-kaptenen betonar vikten av struktur.
– Vi måste höja kvalitén på träningarna. Det ska bli bättre intensitet och fokusering. Han älskar att köra hårt men man måste göra det varje gång, dag ut och dag in. Det finns ingen annan väg och det är Elias medveten om. Nu handlar det om att också göra det.


Bröderna Ymer bäddar för publikfest i stekhett derby

Sverigeettan Elias Ymer sätter extra färg på kvällens derby

Först: Grattis till Fair Play och GLTK som gör upp om SM-guldet i damernas Elitserie.
Finalparet blev klart efter tisdagens avslutande omgång i serien och tänk, där tog Fair Play sin femte 6-0-seger för året.
Cornelia Lister och hennes lagkamrater har 38-4 i matchfacit – två av förlusterna kom just mot finalmotståndaren GLTK.
I herrarnas Elitserie återstår två omgångar och ikväll bjuds det på två toppmatcher: Serieledande Fair Play mot regerande mästaren och tabellfyran Upsala TK samt tabelltrean Salk mot tvåan Solna TK.
Som gammal Salk:are och boende i Solna är det väl kanske naturligt att jag ser fram mot just den matchen lite extra. Men kolla in förutsättningarna och håll med om att matchen verkligen sticker ut och har alla möjligheter att locka storpublik:
•Salk har i sitt lag bland andra överlägsne Sverigeettan Elias Ymer, hans bror Mikael och tidigare världsnian Joachim ”Pim-Pim” Johansson – wow! Bröderna Ymer är de klart hetaste namnen i svensk herrtennis och mycket talar för att Davis Cup-laget redan nästa år kommer att byggas just runt dem.
•Heta nykomlingen Solna är tennisens svar på Åshöjden och har på fyra år gått från division IV till Elitserien. Det är mångas förtjänst men utan Robin Borgs och P O Lindquists oerhört starka engagemang i klubben hade det inte gått.
•Det ligger stor prestige i matchen mellan den anrika storklubben och den fräcka uppstickaren från förorten – det inte minst eftersom Solna TK:s lagkapten P O Lindquist i många år var tränare i just Salk. Kort, lite förenklat och mycket diplomatiskt uttryckt kan man säga att Lindquists uppbrott från Salk delvis berodde på att han och personer i klubbledningen hade helt olika syn på hur verksamheten i en klubb ska bedrivas.
Ja, det behövs alltså inte läggas några vedträn på brasan för att göra kvällens match mycket het.