söndag 29 maj 2016

Mirjam, 17 år, gör Johanna sällskap på Roland Garros

Sveriges hopp i flicksingel. Foto Anne-Mie Driesen

Johanna Larsson gör succé i Franska mästerskapet.
På måndagsförmiddagen kliver ett av svensk damtennis framtidshopp in i handlingen på Roland Garros: 17-åriga Mirjam Björklund som är Sveriges enda representant på juniorsidan.
Som Challenge kunde berätta tidigare i veckan är det första gången sedan 1972 som svensk herrtennis inte har någon herrspelare med i turneringen.
Johanna Larsson är Sveriges enda spelare på seniorsidan och försvarar de blågula färgerna på ett fantastiskt sett. Visserligen blev det i singel förlust i andra omgången men kvartsfinalplatsen i dubbel i par med Kiki Bertens är ett riktigt styrkebesked.
När så juniorturneringarna just dragit igång kan vi konstatera:
Inte en svensk i pojksingel.
...och så här ser hon ut
Mirjam Björklund ensam svenska i flicksingeln.
Den 115:e upplagan av Franska mästerskapet förstärker alltså bilden som funnits i svensk tennis sedan Robin Söderling 2011 spelade sin sista match:
Det är tjejerna som har huvudrollen.
Mirjam spelar aggressivt och strävar efter att avgöra poängen själv, en spelstil och taktik som hon menar kanske inte ger de bästa resultaten på kort sikt men som definitivt lönar sig i längden.
Helt rätt tänkt tycker jag. Alltför många spelare - främst då på flicksidan - ägnar sig åt överdrivet gnetande istället för att försöka utveckla ett bredare register och ett offensivt spel.
En semifinal i en Grade 1-turnering är Mirjams hittills bästa resultat i singel och på meritlistan finns bland annat också två dubbeltitlar i Grade 1-tävlingar.
Mirjam har en mycket tuff lottning i Franska mästerskapet där hon möter andraseedade Amanda Anisimova, den blott 14-åriga amerikanskan som redan är världsfemma bland juniorerna.
Då de två möttes i mars vann Anisimova en mycket välspelad match i högt tempo med 7-5, 7-6.

Ingen skräll Larsson/Bertens besegrade systrarna Williams


Tummen upp för kvartsfinalisterna
Johanna Larsson och Kiki Bertens är klara för kvartsfinal i Franska mästerskapet.
Paret slog alldeles nyss ut Serena och Venus Williams med 6-3, 6-3.
Jätteskräll?
Jag tror att vi kommer få se sådana rubriker både på nätet och i tidningarna men menar att det skulle vara att gravt underskatta segrarnas spelstyrka.
Larsson/Bertens tog förra veckan WTA-titeln i Nürnberg, ligger 14 på årsrankningen och inledde årets andra Grand Slam-turnering med att slå ut regerande mästarna Bethanie Mattek-Sands/Lucie Safaraova.
Visst, William har 13 Grand Slam-titlar och tre OS-guld tillsammans men ska inte bedömas utifrån gamla meriter utan efter nuvarande slagstyrka.
Franska mästerskapet är deras första Grand Slam-turnering sedan US Open 2014, deras senaste titel i dessa sammanhang kom i Wimbledon för fyra år sedan och de åkte ut direkt i den enda turnering – Rom – som de spelat i år.
Efter vad systrarna Williams visat upp i sina två första matcher på Roland Garros är det inte alls förvånande att de kom till korta mot starka duon Larsson/Bertens.

Även Sverigeettans kompis har säkrat biljett till Rio-OS


Den här gesten vill vi se idag
Undrar vilka go´bitar Eurosport tänker snuva oss på i dag i Franska mästerskapet.
Varför inte till exempel hemmafavoriten Richard Gasquet mot världssexan Kei Nishikori?
Det finns ju en rad ointressanta matcher Eurosport kan visa på sina två kanaler så att de som ännu inte köpt Eurosportplayer känner sig nödgade att göra det.
Nej, nu ska jag inte vara så´n.
Smaken är ju som baken. En match som mängder av tittare anser är stekhet kan betraktas som iskall av andra. Det går inte att göra alla nöjda och det finns inget facit på vad som är rätt eller fel.
Men att döma av mängden starka reaktioner jag fick i går delar i alla fall många min uppfattning att det var fräckt och respektlöst av Eurosport att inte sända höjdarmatchen Dominic Thiem-Alexander Zverev.
**
Johanna Larsson och Kiki Bertens spelar i eftermiddag tredje omgången i dubbel. Men vet fortfarande inte vilket par som väntar. Serena och Venus Williams tog i går kväll första set mot Vitalia Diatjenko/Galine Voskoboeva då matchen bröts på grund av mörker. Hade ena ögat på Champions League-finalen men det jag såg av dubbeln imponerade verkligen inte. Venus Williams hade kort innan avslutat en tresetare mot Alize Cornet och såg stel ut. Syrran var inte mycket bättre.
Frågan är hur mycket kraft de tänker lägga på dubbeln nu då det myckna regnandet gett ett så komprimerat spelschema att förberedelserna inför singeln riskerar att bli lidande. Självklart vill de spela hem en 14:e Grand Slam-titel och en tredje titel i Paris men det förutsatt att det inte försämrar deras möjligheter i singel. Även om Williams vinner den från igår avbrutna matchen och är taggade mot Larsson/Bertens har fjolårets Båstad-segrare en bra chans. Paret tog förra veckan titeln i WTA-turneringen i Nürnberg, inledde Franska mästerskapet med att slå ut regerande mästarna Bethanie Mattek-Sands/Lucia Safarova och ligger 14 på årsrankningen. Williams har spelat bara en turnering ihop i år och föll då direkt. Deras insats så här långt i Paris ger inte heller anledning till skrämselhicka.
*
Även Kiki Bertens är kvar i singel. Hon inledde med att slå ut världstrean och årets Australian Open-segrare Angelique Kerber och är framme i åttondelsfinal. Med det uppfyller hon kraven från Nederländernas olympiska kommitté och har säkrat en biljett i Rio-OS. (Challenge har tidigare kunnat avslöja att även Johanna Larsson får en OS-plats tror att hon inte uppfyller kraven från Sveriges Olympiska kommitté).
Bertens möter närmast amerikanskan Madison Keys som inte bara gör sitt bästa Franska mästerskap utan som också under våren svarat för sin starkaste grussäsong i karriären.