torsdag 25 februari 2016

Johanna Larsson föll i natt

Föll i nattens kvartsfinal
Sverigeettan Johanna Larsson förlorade för bara några minuter sedan kvartsfinalen i WTA-turneringen i Acapulco.
Precis som i deras enda tidigare möte tog Larsson första set mot slovakiskan Dominika Cibulkova som denna gång vann med 3-6, 6-2, 6-3 (på grund av den tryckande värmen fick spelarna enligt reglerna en extra lång paus inför tredje set).
Statistiken från den närmare två timmar långa kvartsfinalen visar att spelarna returnerade anmärkningsvärt starkt eller servade svagt: Cibulkova hade åtta servegenombrott, Larsson sex.
Genom kvartsfinalen försvarade sjätteseedade Larsson sina 60 poäng från fjolårets turnering och apropå poäng:
Straxt innan Johanna gick in till kvartsfinalen meddelade hennes coach Mattias Arvidsson mig att jag hade fel i det senaste blogginlägget där det stod att Johanna från och med denna vecka har 165 poäng att försvara fram till grussäsongen. I dessa 165 poäng hade jag räknat in de 30 poäng som Larsson förra året spelade in i Monterrey.
Arvidsson rättar: ”Hon har att försvara 30 men tappar inget vid tidig förlust då hon har annan 30- poängare att ersätta med”.
Jag ber om ursäkt för felet men är i alla fall glad för att det var åt ”rätt håll” och att Johannas läge i själva verket är ännu något bättre än det som beskrevs.
Vi kan konstatera att den överlägsna Sverigeettan blandat och gett under årets två första månader:
Förlust direkt i premiären i Auckland, semifinal i Hobart, andra omgången i Australian Open, andra omgången i Rio - där hon föll mot en 285-rankad kvalspelare - och nu alltså kvarten i Acapulco.

Trots kräftgång har Larsson kvar greppet om OS-biljetten

Har Johanna semifinal för ögonen?
Ikväll spelar Johanna Larssons kvartsfinal i WTA-turneringen i Acapulco.
Motståndare: slovakiskan Dominika Cibulkova som vid den här tiden för två år sedan var världstia och i dag är 66:a på listan.
Sju platser före henne hittar vi Sverigeettan som föll elva placeringar förra veckan. Men hon klarar fortfarande med klar marginal OS-kvalgränsen som kommer att hamna runt 70. Det är rankningen sjätte juni som bestämmer vilka som kvalificerar sig till Rio-OS vilket självklart är ett av Larssons stora mål i år.
Med tanke på att hon förra året var skadad under en del av vårens grussäsong har hon på sitt favoritunderlag bara 10 poäng från Franska mästerskapet att försvara.
Desto mer står på spel för henne fram till grussäsongen. Larsson var förra året i kvarten i Acapulco och har från denna vecka 165 poäng att försvara fram till gruset.
Allra viktigast är att hon fram till dess inte tappar för mycket mark på rankningen. Det skulle sätta en väldig press på henne att klättra tillbaka till rätt sida av OS-kvalgränsen.
Klarar hon bara den kan Johanna Larsson känna sig säker på en OS-plats även om hon inte uppfyller Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) krav. Som Challenge kunde avslöja tidigare i år kommer SOK att frångå sina kriterier för att Sverige ska vara representerat i tennis i Rio-OS.
Den 27-årige norrländskan förlorade det enda tidigare mötet med Cibulkova som 2012 vann med 2-1 i US Opens första omgång.