tisdag 19 januari 2016

Stort Grattis Stefan, 50 år!

Här fotografen Arne Forsells härliga foto av Edberg
I dag fyller Stefan Edberg 50 år.
Stort och hjärtligt Grattis!
Men vad mer ska jag skriva som inte redan är skrivet eller sagt om den sympatiske västervikssonen?
Sex Grand Slam-titlar i singel, tre i dubbel, sammanlagt 41 singel- och 18 dubbeltitlar, tre Davis Cup-segrar, OS-brons och 72 veckor som världsetta.
Där en kortkort sammanfattning av hans sagolika karriär som jag haft förmånen att få följa som journalist.
Det startade redan i början på 1980-talet då Stefans pappa Bengt var bussig nog att ringa till tidningen Barometern i Kalmar för att berätta var hans grabb spelat och hur det hade gått.
Oftast gick det bra. Mycket bra.
Men Stefan själv var inte så talför.
Det blev han inte senare heller.
Som stjärna i rampljuset i en av världens största sporter lyckades han bevara sitt tillbakadragna sätt. Likadant efter karriären. Då andra tidigare toppspelare kritiserat – ibland mycket högljutt - sina efterträdare har Stefan tigit still.
Visst har man väl ibland önskat att han skulle ha rytit i offentligt om till exempel hur saker och ting skötts i svensk tennis genom åren men nej, den dag Stefan Edberg går ut och kritiserar någon kommer vi sannolikt aldrig att få uppleva.
Det innebär förstås inte att han saknar åsikter. Men han väljer att framföra dem internt och på sitt lågmälda sätt.
Eller som någon en gång sa: ”Stefan säger inte så mycket men när han gör det lyssnar alla”.
Stefan var en fantastisk spelare och han är en fantastisk person som är respekterad och omtyckt i alla läger.
Han är en av tennisens största gentlemän genom tiderna och då Stefan 1996 avslutade karriären såg ATP det som en självklarhet att låta Fair Play Award bli till Stefan Edberg Fair Play Award.
Lika känt är förstås inte det vandringspris som delas ut på Saltarö på Värmdö under det årliga Saltarömästerskapet, en tävling för den lilla ortens glada amatörer. Men faktiskt har Stefan stor del också i det priset.
Efter en av hans Wimbledon-segrar frågade jag Stefan om han möjligen kunde ge någon liten signerad sak – tanken var några bollar eller ett signerat foto - till den bäste junioråren i Saltarömästerskapet.
”Nej” svarade Stefan och tillade” Men jag ger gärna ett pris till den junior som uppträtt sportsligast under turneringen”.
Vad den nykorade Grand Slam-segraren skickade med till den första överlyckliga pristagaren?
Racket med vilken han spelat hem Wimbledon-titeln.
Det säger det mesta om Stefan Edbergs person.
*
Att fylla ett år är förstås väldigt futtigt i sammanhanget. Men det var i alla fall just 19 januari 2015 som Challenge föddes. Ett är klart: Den kommer aldrig fira 50...
*
Läs och se här några av alla svenska och internationella  hyllningsartiklar och inslag om Stefan:
Celebrate Stefan Edberg's 50th birthday with 50 great shots!

Ymer blir stort affischnamn i Jönköpings nya Challenger

Spelar på hemmaplan redan i mars

Här dagens stora glädjebesked:
Sverigeettan Elias Ymer ställer upp i Challenger-turneringen i Jönköping.
– Jag ser fram emot den och tror att det kommer att bli ett riktigt starkt startfält, säger Ymer till Challenge.
Turneringen avgörs i Racketcentrum 7-13 mars och är den första Challenger-turneringen i Sverige på runt 20 år.
– Det är mycket positivt med sådana här turneringar på hemmaplan, säger Ymer som inför kvalet till Australian Open fick en fingervisning om att konkurrensen i Racketcentrum blir hård.
– Det är många bra utländska spelare som säger att de funderar på att ställa upp. För de som spelar Davis Cup blir det ont om tid att ställa om till kvalet i Indian Wells och då är Jönköping kanske ett bättre alternativ för dem.
Att svensk herrtennis största affischnamn nu lämnar klartecken för spel i Jönköping innebär att arrangören får en rejäl skjuts i marknadsföringen. Sedan tidigare är det klart att ATP beslutat att livesända matcherna på nätet.
Det är bäddat för en framgångsrik premiärupplaga.
**
Frågetecknet som på grund av skada fanns kring Johanna Larsson inför Australian Open rätades ut i förmiddags. Den 27-åriga Sverigeettan besegrade 29-seedade Irina Camelia Begu med 6-3, 6-2. Nu väntar två år yngre amerikanskan Madison Brengle, rankad 49 och med en åttondelsfinal att försvara på Melbourne Park. Johanna har 1-0 inbördes efter fjolårets kvartsfinalseger på hardcourt i WTA-turneringen i Linz.
**
Spanske världsfemman Rafael Nadals förlust mot landsmannen Fernando Verdasco är självklart en skräll och inte minst då eftersom Nadal var ett break upp i skiljeset. Men vi ska ändå komma ihåg att Verdasco inför mötet hade vunnit två av deras tre senaste matcher och nu gjorde en suverän insats. Så nej, det finns ingen anledning att döma ut Nadals möjligheter att komma tillbaka och slåss om även de tyngsta titlarna.