tisdag 12 april 2016

Det är upp till bevis för Nadal i årets första Masters på grus

Letar efter form och självförtroende
När Rafael Nadal för två år sedan tog sin 14:e Grand Slam-titel spekulerades det i att han skulle bli segerrikast genom tiderna.
Nu snackas det istället om att han är slut som toppspelare.
Jag har aldrig trott att spanjoren skulle passera Roger Federer som har 17 GS-titlar men är inte lika övertygad som i början av säsongen om att de som nu dömer ut Nadal har fel.
Inför veckans Master-turnering i Monte Carlo är fakta:
•att Nadal sedan triumfen i Franska mästerskapet 2014 inte segrat i någon av de sju efterföljande Grand Slam-turneringarna och inte heller i någon av de 15 Masterturneringar som spelats sedan dess. 
•att Nadal på grus i år förlorat mot Pablo Cuevas och Dominic Thiem – två skickliga spelare men ändå av sorten som tidernas främste grusspelare kör över då han är som bäst.
Med start i Monte Carlo inleds vårens grussäsong med fyra stora turneringar (även Madrid, Rom och Franska mästerskapet).
Ska Nadal lyckas tysta sina belackare finns inget för honom gynnsammare läge än nu. April är förresten den månad då mallorcasonen tagit flest titlar. Av de sammanlagt 67 titlarna (47 på grus) har 15 kommit just i april.
*
”Jag känner mig stark både fysiskt och mentalt och ser fram mot det här”
(34-årige Roger Federer gör i Monte Carlo comeback efter knäoperationen).
*                  

Två titlar och en final – på tre turneringar. Sverigetrean Susanne Celik är självklart helnöjd efter
veckorna på ITF-touren i Asien.
*
Elias Ymer – som i veckan spelar en Challenger i Italien - kan inte längre sälla sig till tonåringar som går in på 100-bästa-listan. Han fyllde nämligen 20 i söndags.
*
Caroline Garcia förnekar att hon kallade sin rumänska motståndare Irina-Camelia Begu för zigenare och trots att åskådare hörde det väljer WTA att inte straffa fransyskan.
Fotnot: Krönikan publicerad i dagens SvD