tisdag 30 augusti 2016

Larsson vidare i US Open - bra läge tangera sitt rekord


Ensam är stark - Johanna är Sveriges enda singelspelare i US Open
Johanna Larsson är klar för andra omgången i US Open.
Den 28-åriga Sverigettan besegrade ikväll italienskan Karin Knapp med 6-4, 6-2
Jag tycker att Larsson har ett riktigt bra läge att på Flushing Meadows i New York tangera sitt tidigare bästa resultat där och i Grand Slam-turneringar överhuvudtaget.
För två år sedan var hon i tredje omgången i såväl Franska mästerskapet som i US Open där hon i andra omgången skrällde mot heta hemmafavoriten Sloane Stephens för att sedan vara chanslös mot världstian Jelena Jankovic.
Om kvällens match mot Knapp kändes vidöppen – italienskan hade 3-0 inbördes – så får Larsson gälla som knapp favorit mot 89-rankade Denisa Allertova.
Den 23-åriga tjeckiskan skrällde idag mot Ana Ivanovic (7-6, 6-1) men i sanningens namn var det den tidigare världsettan som slog ut sig själv. Hon hade 41 oprovocerade missar, blev nervös i tiebreak och föll ihop totalt i andra set.
Men visst, Allertova har stor kapacitet och verkar gilla utmaningen i stora matcher. Förra året slog hon i en WTA-turnering ut världstvåan Simona Halep och i årets Indian Wells besegrade hon då färska Australian Open-segraren Angelique Kerber.
Däremot skvallrar tjeckiskans rankning om att hon saknar jämnhet och ingen minns väl ens att hon spelade årets Ericsson Open där hon föll stort direkt – mot Karin Knapp.
Efter förra veckans semifinal i New Haven klättrade Larsson till 47 på världsrankningen. Hennes hittills bästa ranking 46 är från 2011 och förmodligen –är ju avhängigt också av hur det går för konkurrenterna – historia efter US Open.
Man ska aldrig gå händelserna i förväg men vi kan väl i alla fall konstatera att den övre halvan skulle öppna upp sig rejält om världsettan Serena Williams av en eller annan anledning faller bort tidigt – om inte har Larsson eller Allertova i alla fall ett stort och minnesvärt ögonblick framför sig i tredje omgången.
*
Hade ni också bespetsat er på att se Johannas match? Eurosportplayer sände från 12 av de 16 banorna. Bana 8 var ett av undantagen och vem spelade där...?


Ymer är en "Mini-Wilander" - vände till historisk seger


Fantastisk vändning gav första segern i en Challenger
Stora framtidshoppet Mikael Ymer har något extra:
Förmåga att hitta lösningar att vinna.
Eh, är inte just det vad idrott går ut på invänder kanske någon och jovisst, precis så är det.
Men det innebär ju inte att alla spelare har den där förmågan. Många lever högt på ett par vassa vapen och dagar som dessa inte fungerar rasar deras spel ihop.
Jag liknar gärna 17-årige Ymer med Mats Wilander men nej, inga jämförelser i övrigt frånsett då den så väl utvecklade spelförståelsen och sättet att både hitta och utnyttja motståndarens akilleshäl.
Hur ofta hör vi inte förlorare klaga på att deras spel inte fungerat? Frågan är vad de gjorde för att trasa sönder motståndarens spel. En del kanske inte kan och vissa försöker inte ens eftersom de inte gillar vad de kallar ”skitspel” men i själva verket stavas taktik.
Mikael Ymer nådde i dag en milstolpe i karriären då han i Como tog sin första seger på Challengertouren.
Efter drygt två timmar spel slog han för bara några minuter sedan in matchbollen mot  serben Danilo Petrovic.
 0-6, 6-4, 6-4.
 Ymer tog bara 14 poäng i första set där Petrovic släppte fem poäng ifrån sig i egen serve. I andra hade Mikael 4-2, blev bruten till 4-4 men bröt själv direkt. I skilje var han illa ute vid 1-2 men lyckades trots ett antal breakbollar emot sig hålla det mycket långa gamet. Han bröt till 5-4 och servade hem den historiska segern. I andra omgången väntar åttondesedade italienaren Marco Cecchinato.
I kvalet vände Ymer 0-1 i två av sina tre matcher.
Förra säsongen vände han vid åtta tillfällen 0-1 på ITF-touren och hans facit i matcher som gick till skiljeset var 12-4.
En vinnarskalle utöver det vanliga.

Davis Cup-hjältarna i Båstad bakom hausse och trafikkaos


Lundqvist och Schmidt med DC-kapten Mats Hasselquist
Davis Cup-kvalet mot Nederländerna närmar sig.
Hur hett känns det?
Om matchen 16-18 september hade spelats någon annanstans än i Båstad tror jag att den hade passerat relativt obemärkt för alla utanför den allra innersta kretsen.
Men Båstad är klassisk DC-mark och valet av att lägga matchen där skapar ett intresse som förmodligen inte hade funnits annars. Det skulle vara grymt kul med välfyllda läktare och het landskampsstämning runt centercourten där svensk tennis i början på 1960-talet genomgick sin största och viktigaste förvandling i historien – från snobb- till folksport.
Allt tack vare Jan-Erik Lundqvist och Ulf Schmidt och en apparat som blev allt vanligare i de svenska hemmen: tv:n.
För yngre generationer kan det säkert vara svårt att förstå men de tv-sända drabbningarna från Båstad blev en angelägenhet i hela vårt avlånga land och i såväl slott som koja.
Kolla, inte en rad om fotbollsallsvenskan.
Det var hausse och hysteri kring matcherna, Janne och Uffe dominerade tidningarnas löpsedlar och vi var många barn som började bolla mot hall-, köks- eller garagedörrar samtidigt som vi drömde om att bli lika bra som våra idoler.
Björn Borg berättar här om de båda DC-hjältarnas betydelse för honom.
Efter en match blev det större kaos än normalt.
Lundqvist och Schmidt bilade hem till Stockholm men fastnade i kö redan på Nissastigen. Där blev de stående – läääänge. En olycka? Någon som fått motorstopp? Teorierna var många bland förarna som klev ur sina bilar för att sträcka på benen.
Tiden gick. Till slut dök en polis upp.
...men Carl XVI Gustaf missar nog kvalet

Vad har hänt? frågade Schmidt?
Polisen: ”Det här är ert fel”!
Schmidt ”Va, vårt fel”?
Polisen: ”Ja, det är några killar som spänt ett rep över vägen och spelar tennis där”.
*
Detta är bara ett av många exempel på Davis Cup och Båstads enorma betydelse för svensk tennis och faksimilen här intill understryker den stora genomslagskraft sporten hade då.
Det är en sedan länge svunnen tid. Men varje DC-match i Båstad väcker minnena till liv och valet av spelort gör att det stundande kvalet kittlar lite extra.