tisdag 30 augusti 2016

Davis Cup-hjältarna i Båstad bakom hausse och trafikkaos


Lundqvist och Schmidt med DC-kapten Mats Hasselquist
Davis Cup-kvalet mot Nederländerna närmar sig.
Hur hett känns det?
Om matchen 16-18 september hade spelats någon annanstans än i Båstad tror jag att den hade passerat relativt obemärkt för alla utanför den allra innersta kretsen.
Men Båstad är klassisk DC-mark och valet av att lägga matchen där skapar ett intresse som förmodligen inte hade funnits annars. Det skulle vara grymt kul med välfyllda läktare och het landskampsstämning runt centercourten där svensk tennis i början på 1960-talet genomgick sin största och viktigaste förvandling i historien – från snobb- till folksport.
Allt tack vare Jan-Erik Lundqvist och Ulf Schmidt och en apparat som blev allt vanligare i de svenska hemmen: tv:n.
För yngre generationer kan det säkert vara svårt att förstå men de tv-sända drabbningarna från Båstad blev en angelägenhet i hela vårt avlånga land och i såväl slott som koja.
Kolla, inte en rad om fotbollsallsvenskan.
Det var hausse och hysteri kring matcherna, Janne och Uffe dominerade tidningarnas löpsedlar och vi var många barn som började bolla mot hall-, köks- eller garagedörrar samtidigt som vi drömde om att bli lika bra som våra idoler.
Björn Borg berättar här om de båda DC-hjältarnas betydelse för honom.
Efter en match blev det större kaos än normalt.
Lundqvist och Schmidt bilade hem till Stockholm men fastnade i kö redan på Nissastigen. Där blev de stående – läääänge. En olycka? Någon som fått motorstopp? Teorierna var många bland förarna som klev ur sina bilar för att sträcka på benen.
Tiden gick. Till slut dök en polis upp.
...men Carl XVI Gustaf missar nog kvalet

Vad har hänt? frågade Schmidt?
Polisen: ”Det här är ert fel”!
Schmidt ”Va, vårt fel”?
Polisen: ”Ja, det är några killar som spänt ett rep över vägen och spelar tennis där”.
*
Detta är bara ett av många exempel på Davis Cup och Båstads enorma betydelse för svensk tennis och faksimilen här intill understryker den stora genomslagskraft sporten hade då.
Det är en sedan länge svunnen tid. Men varje DC-match i Båstad väcker minnena till liv och valet av spelort gör att det stundande kvalet kittlar lite extra.
2 kommentarer:

  1. Det är verkligen underbart att läsa detta!
    Det var fullkomligt otroligt vilken hausse det var dom somrarna när Janne och Uffe spelade Davis Cup. Davis Cup var så stort då som det inte är i närheten av idag.
    Vi var bra många som lekte Janne och Uffe. Absolut ren Borg-hysteri om inte värre! Somrarna från 60-64 satt nästan alla klistrade vid TV:n och följde våra hjältar på en grynig svart-vit Tv-skärm! Kul att du skriver om detta Jonas!

    SvaraRadera