fredag 2 december 2016

Eriksson efter finalplatsen: "Vi har bra sammanhållning" KLTK åker ner i division I


Markus Eriksson och hans GLTK är i SM-final
GLTK hade just besegrat KLTK med 4-2 och gått obesegrat igenom årets elitserie.
Men skulle det räcka för en finalplats mot redan tidigare klara seriesegraren Fair Play?
Nyförvärvet Markus Eriksson och hans lagkompisar fick en oviss väntan och hade hunnit lämna Kungliga hallen då beskedet kom: Solna TK hade spelat 3-3 mot Fair Play och Upsala TK hade vunnit med ”bara” 4-2 mot avsågade tabelljumbon ATL från Lund.
Det innebar att göteborgslaget tog andraplatsen tack vare bättre matchskillnad än Upsala TK som i avslutningen tvingades klara sig utan skadade singelettan Boy Westerhof.
Challenge var på plats i Kungliga där matchen började en timme tidigare än de övriga och eftersom toppstriden fortfarande var oviss då ”Mackan” & Co lämnade Stockholm var det ingen vits med segerintervju. Däremot hade jag ikväll kontakt med Eriksson som förklarar GLTK:s starka säsong så här:
”Vi har haft bra sammanhållning under hela serien och har verkligen haft kul under alla de här matcherna och att få avsluta med en final är riktigt kul”.
Förkylt var det däremot för KLTK som liksom nykomlingen ATL åker ner i division I. Här berättar KLTK:s sportchef Rickard Billing för en förkyld intervjuare (som säger att det var två när det var en singel som gick till matchtiebreak) vad han anser om degraderingen och elitserien:

                                                  

Förre världsettan ger råd: "Mer fys och mindre tennis"


Visst syns det att Daniel trivs med livet
Året var 2009 och han var svensk tennis hetaste namn bakom världsstjärnan Robin Söderling.
Robin blev i Franska mästerskapet förste spelare att besegra Rafael Nadal i en femsetsmatch på grus och gick till final på Roland Garros.
Själv tog Daniel Berta Paris-titeln och blev förste svenske juniorsegrare där på 25 år.
Sedan ett antal år spelar den nu 24-årige skåningen fjärran från rampljuset och de stora arenorna.
På fredagen handlar det för Daniel och hans klubbkamrater i Upsala TK om elitserieavsluttning borta mot avsågade nykomlingen ATL .
– Vi är favoriter men de har ändå ett bra lag. Det finns ju en anledning till att de gått upp i elitserien, säger Berta.
Succén 2009 – då han var världsetta – gav Daniel mycket stor uppmärksamhet i media. Han satt i morronsoffor och ägnades stort utrymme i tidningarna. Ingen – eller åtminstone alltför få – i svensk tennis ansträngde sig för att sänka medias enorma förväntningar.
Ändå vet alla att juniorframgångar inte är någon intäkt för att spelaren ifråga ens ska kunna försörja sig som proffs.
Jag menar att förbundet och fler med dem i svensk tennis använde Daniel som ett ”bevis” på att framtiden för svensk tennis såg betydligt ljusare ut än vad kritikerna hävdade.
Det går förstås inte att med bestämdhet säga hur mycket Daniel hämmades av pressen på sin person eller om han överhuvudtaget påverkades av den. 
Det är mycket som spelat in för att han inte nådde högre 637 på rankningen. Men skador är den främsta förklaringen.
– Jag har en sådan kropp. Jag går sönder. Sedan kan man ju förstås tänka att man kanske skulle lagt upp träningen på det eller på det. Men det är alltid lätt att vara efterklok.
Han har fortfarande problem med axeln som ställt till det i sju år.
- Det är mycket slitet där. Jag började träna två veckor innan serien och kan köra max en timme om dagen. Under serien är det bara tabletter som hjälper för att jag ska kunna ta mig igenom.
Nu delar han som tränare med sig av sina erfarenheter till talangerna i Upsala Studenters IF.
– Jag kör med de tävlingsjuniorer som är mellan elva och tretton år. Jag säger till dem att det inte behövs så mycket tennis utan att de ska köra mer fys. Tennisen blir ju alltmer fysisk.
Ett stort och oförglömligt ögonblick för Daniel
Tänker du ofta tillbaka på Franska 2009?
– Man kan tycka att det är en evighet sedan men ibland blir man påmind om det. Att ta juniortiteln där och att vara världsetta bland juniorer är något jag tagit med mig, det var ju något bra jag gjorde.
Tänker du på vad som kunde ha hänt om det inte varit för axeln och annat som spelat in?
– Det händer. För ett tag sedan träffade jag ”Julle” (Daniels dåvarande coach Julius Demburg) och då snackade vi lite kring det där, säger han och fortsätter:
– Men allt har en mening. I dag har jag en underbar familj och det hade jag förmodligen inte haft om jag kunnat fortsätta satsa. Det blev som det blev och jag ångrar ingenting.
Daniel är gift med Anna (hade efternamnet Brazhnikova som ogift och hade även hon en framgångsrik juniorkarriär) och paret har två barn.
Så visst trivs Daniel Berta med livet trots att tenniskarriären inte blev vad han drömt om.
På fredag kan han och lagkompisarna UTK i alla fall säkra en plats i SM-final. I elitseriens sista omgång är det tre lag – UTK, Solna TK och GLTK – som har möjlighet att ta andraplatsen bakom redan klara seriesegraren Fair Play.
*
Upsala TK nämns ofta i diskussionen om klubbar som köper in utländska spelare för elitseriespel. UTK:s ordförande Mats Pettersson reagerar mot detta och här får Pettersson ordet:

Mats Pettersson
Beträffande beskyllningen om UTKs ”köp” lag ber jag att få förtydliga ett par saker. I vår trupp för i år har vi enbart en spelare som kan anses som en utländsk förstärkning och det är Boy Westerhof.
Marcel Zimmermann träffande sin flickvän i Uppsala för två år sedan och bor nu mera i Tyskland. De åker hem till Uppsala ett par gånger varje termin och i samband med detta tränar han med våra Elitspelare. De försöker även att göra ett av sina besök under elitserien. (Ev. på väg att flytta till Uppsala) Erik Chvojka läser sedan ett par år på Högskolan i Västerås och vill i samband med sina studier fortsätta att spela tennis när han har möjlighet. Han ställer upp för klubben när han har tid men sätter studierna i första rummet.
 Jag anser inte att detta är någon form av aktivt spelar köp utan att de av egen vilja har kommit till oss för att spela tennis i en bra miljö. Förutom de ovan nämnda har vi i årets lag de egna produkterna Daniel Berta, Nils Heimer och Nicklas Szymanski. På damsidan har vi i vårt Elitserielag hela sex spelare från Uppsala (Anna Berta, Linn Ehrenström, Julia Lövqvist, Julita Saner och Madde Saari Byström) samt en utländsk spelare.
Det visar bredden på vår damverksamhet med många egna bra spelare. Vår långsiktiga målsättning är naturligtvis att öka på antalet egna produkter ytterligare och vi har för närvarande en mycket bra juniorverksamhet både på dam och herrsidan med bland annat ett lag i SM slutspel för F15 och mycket slagkraftiga F18 och P18-lag.
.
Hälsningar
Mats Pettersson Ordförande Upsala TK