onsdag 20 maj 2015

Lindell kan ta klivet ut ur skuggorna på Roland Garros


Brassesvensken Christian Lindell är en seger från Grand Slam-debut
Allt i svensk herrtennis kretsar
faktiskt inte kring Elias Ymer – det bara verkar så.
Sverigetvåan Christian Lindell säkrade i dag en kvalfinalplats i Franska mästerskapet. Seger också mot 35-årige tjecken Jan Hernych och brassesvensken är klar för Grand Slam-debut.
Trots att han ligger bara 25 platser efter Ymer på rankningen och har större meriter än Sverigeettan på Challengertouren är Lindell inte tillnärmelsevis lika känd i tennis-Sverige som sin landsman.
Christian är född i Brasilien där han också fick sin tennisfostran. Först 2007 kom han in i svensk tennis men efter bara fem år valde Christian att byta tillbaka sedan Brasiliens tennisförbund lovat honom en storsatsning med sikte på Rio-OS 2016. Då hans svenske coach Julius Demburg inte ingick i brasilianarnas satsning kände sig Christian sviken och efter bara fyra månader bad han att få komma tillbaka till svensk tennis.
Det fick han. Men det sågs inte med blida ögon av alla. Kritikerna menade att Lindell inte borde ha hälsats välkommen tillbaka då han efter flera års stöd från Svenska tennisförbundet valde att vända svensk tennis ryggen.
Allt det där är förstås historia men hans bakgrund ger kanske ändå en del av förklaringen till varför Christian inte ens varit i närheten av den uppmärksamhet som Elias Ymer får.
Att Ymer är fem år yngre och med det ses som ett större framtidslöfte är säkert den största förklaringen men deras meritlistor skiljer sig faktiskt inte så mycket. Ja, i och för sig har Elias dubbelt så många segrar på ATP-touren – sex mot tre – men å andra sidan har han ju också fått betydligt fler wild cards.
Elias är rankad 175, Christian 200 och för båda är alltså Challenger-kostymen rätt storlek. Elias har 8-15 i matchfacit i Challengers och Christian 18-26. Medan Sverigeettan ännu inte tagit sig förbi kvarten har Lindell en final som främsta merit i den kategorin turneringar.
Men framgångar i dessa ger förstås inga rubriker och även om han fått några mindre sådana i Davis Cup kan Franska mästerskapet bli turneringen som definitivt tar Christian Lindell ur skuggorna. Den 193 centimeter långe brassesvensken – svensk pappa och brasiliansk mamma – är en utpräglad grusspelare som under de senaste åren utnyttjat sin längd i serven vilken blivit ett vapen.
Han har aldrig tidigare mött kvalfinalmotståndaren Jan Hernych som 2009 nådde 59 på rankningen där han nu ligger två platser efter Lindell. Den flackt spelande veteranen har spelat fem tidigare Paris-kval – utan att ta sig in.
Ett omen?
Elias Ymer då?
Jo, han spelar sin andra kvalmatch på torsdagen och ställs då mot fjärdeseedade slovenen Blaz Rola.


"Elias är inte lat" - Ymers coach irriterad på rykten



Elias är framme i andra omgången i Paris-kvalet
 Han är mannen som ska försöka hjälpa Sverigeettan Elias
Ymer till toppen.
Efter sex veckors samarbete säger Galo Blanco så här om sin 19-årige adept:
– Elias har mycket stor potential men också en del dåliga vanor så det ligger mycket jobb framför oss.
Den 38-årige spanjoren avslutade 2006 en tio år lång karriär på ATP-touren där han som bäst var rankad 40 och där kvartsfinalen i Franska mästerskapet 1996 sticker ut på meritlistan. Nu befinner han och Ymer sig just i Paris där kvalet till årets andra Grand Slam-turnering startar på tisdagen.
– Vi har tränat i drygt två veckor med fokus på Franska, säger Blanco som driver en tennisakademi i Barcelona där Ymer har sin bas efter flytten från Stockholm och akademin Good to Great.
– Jag kan inte säga att han förbättrats som spelare under den här korta tiden. Men det handlar heller inte om 100 meter utan om ett maratonlopp.
Elias är rankad 175 och har sex andra tonåringar framför sig på listan.
– Att han ligger så högt när det finns så stort utrymme för utveckling är bra. Han behöver bli fysiskt starkare och kan förbättra allt. Han har redan en bra forehand som med tiden kan bli ett riktigt vapen, säger Blanco som coachade nuvarande världssexan Milos Raonic då denne på tre år klättrade från runt 300 till 16 på rankningen.
Blanco berättar att han tidigt fick varningssignaler från Sverige om att hans nye adept är lat.
– Elias är inte lat. En lat 19-åring når inte upp till en sådan rankning. Det är inte roligt för mig som coach att få höra sådant där om en spelare jag jobbar med och ännu värre är det naturligtvis för Elias. Det är någon i Sverige som satt igång det där ryktet och sedan förs det vidare.
Däremot menar spanjoren att Elias rutiner måste bli proffsigare.
– Han har en del dåliga vanor. Det rör till exempel uppvärmning och hur man förbereder sig för träning eller match. Är du tennisproffs måste du äta rätt, sova tillräckligt, ja, allt du gör måste vara upplagt så att du kan prestera så bra som möjligt.
Blanco poängterar att hans ord inte ska uppfattas som kritik mot ledarna på Good to Great.
– Jag har mycket stort förtroende för Magnus (Norman) och de andra som jobbat med Elias tidigare. Jag är övertygad om att de pratat mycket med honom om de här bitarna. Problemet ligger hos spelaren eftersom det är bara han som kan göra jobbet.
Då Ymer nyligen gick till tredje omgången i Barcelona höjdes han till skyarna i delar av svensk media men Blanco drar inga växlar på framgången.
– Han besegrade en spelare (Thiemo de Bakker) som han är jämnbra med och en (Nick Kyrgios) som var tillbaka efter långvarig skada. Sedan blev det ju förlust mot David Ferrer. Inget av det där var oväntat.
Ser du dig själv som en hårdför coach?
– Jag säger rakt ut vad jag tycker och klarar spelaren inte det får han leta efter en annan coach.

Fotnot: Artikeln publicerades i tisdagens SvD.  Då jag i gårdagens blogginlägg la ut foto av tidningsartikeln hörde flera Challenge-läsare av sig och sa att intervjun med Blanco inte fanns tillgänglig på svd.se. Därför väljer jag att lägga ut den i bloggen.