onsdag 20 maj 2015

"Elias är inte lat" - Ymers coach irriterad på ryktenElias är framme i andra omgången i Paris-kvalet
 Han är mannen som ska försöka hjälpa Sverigeettan Elias
Ymer till toppen.
Efter sex veckors samarbete säger Galo Blanco så här om sin 19-årige adept:
– Elias har mycket stor potential men också en del dåliga vanor så det ligger mycket jobb framför oss.
Den 38-årige spanjoren avslutade 2006 en tio år lång karriär på ATP-touren där han som bäst var rankad 40 och där kvartsfinalen i Franska mästerskapet 1996 sticker ut på meritlistan. Nu befinner han och Ymer sig just i Paris där kvalet till årets andra Grand Slam-turnering startar på tisdagen.
– Vi har tränat i drygt två veckor med fokus på Franska, säger Blanco som driver en tennisakademi i Barcelona där Ymer har sin bas efter flytten från Stockholm och akademin Good to Great.
– Jag kan inte säga att han förbättrats som spelare under den här korta tiden. Men det handlar heller inte om 100 meter utan om ett maratonlopp.
Elias är rankad 175 och har sex andra tonåringar framför sig på listan.
– Att han ligger så högt när det finns så stort utrymme för utveckling är bra. Han behöver bli fysiskt starkare och kan förbättra allt. Han har redan en bra forehand som med tiden kan bli ett riktigt vapen, säger Blanco som coachade nuvarande världssexan Milos Raonic då denne på tre år klättrade från runt 300 till 16 på rankningen.
Blanco berättar att han tidigt fick varningssignaler från Sverige om att hans nye adept är lat.
– Elias är inte lat. En lat 19-åring når inte upp till en sådan rankning. Det är inte roligt för mig som coach att få höra sådant där om en spelare jag jobbar med och ännu värre är det naturligtvis för Elias. Det är någon i Sverige som satt igång det där ryktet och sedan förs det vidare.
Däremot menar spanjoren att Elias rutiner måste bli proffsigare.
– Han har en del dåliga vanor. Det rör till exempel uppvärmning och hur man förbereder sig för träning eller match. Är du tennisproffs måste du äta rätt, sova tillräckligt, ja, allt du gör måste vara upplagt så att du kan prestera så bra som möjligt.
Blanco poängterar att hans ord inte ska uppfattas som kritik mot ledarna på Good to Great.
– Jag har mycket stort förtroende för Magnus (Norman) och de andra som jobbat med Elias tidigare. Jag är övertygad om att de pratat mycket med honom om de här bitarna. Problemet ligger hos spelaren eftersom det är bara han som kan göra jobbet.
Då Ymer nyligen gick till tredje omgången i Barcelona höjdes han till skyarna i delar av svensk media men Blanco drar inga växlar på framgången.
– Han besegrade en spelare (Thiemo de Bakker) som han är jämnbra med och en (Nick Kyrgios) som var tillbaka efter långvarig skada. Sedan blev det ju förlust mot David Ferrer. Inget av det där var oväntat.
Ser du dig själv som en hårdför coach?
– Jag säger rakt ut vad jag tycker och klarar spelaren inte det får han leta efter en annan coach.

Fotnot: Artikeln publicerades i tisdagens SvD.  Då jag i gårdagens blogginlägg la ut foto av tidningsartikeln hörde flera Challenge-läsare av sig och sa att intervjun med Blanco inte fanns tillgänglig på svd.se. Därför väljer jag att lägga ut den i bloggen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar