tisdag 19 maj 2015

Här är tonåringarna Ymer ska försöka att ta rygg på

SvD i dag inför kvalstarten till Franska mästerskapet
Ett gäng tonåringar börjar låta höra tala om sig på tenniscirkusen.
Ännu så länge visserligen inte i de allra största sammanhangen men bara det faktum att det finns fyra tonåringar bland de 100 bäst rankade är anmärkningsvärt.
Kan 19-årige Elias Ymer ta rygg på dem? Med plats 175 är Elias sjunde bäst rankade tonåring och en snabb klättring är definitivt inget måste för honom. Snittåldern för nykomlingarna på topp-100 är 23 år så Sverigeettan har tid på sig. Desto betydelsefullare skulle det vara för svensk tennis om han avancerade raskt.
Längtan efter ett svenskt affischnamn på herrsidan är så het att även mindre och i vissa fall föga överraskande framgångar får stort genomslag i media. Tänk då hur det skulle se ut om Elias – eller någon annan svensk för den delen – lyckas etablera sig på ATP-touren.
En kontinuerligt stor uppmärksamhet mot sporten skulle kunna öppna dörren till mycket lukrativa sponsorsavtal.
Inför kvalet till Franska mästerskapet intervjuade jag för SvD:s räkning Elias nye coach Galo Blanco och tillsammans med en krönika om Elias blev det ett uppslag i dagens tidning. Det är betydligt mer utrymme än vad som ägnades en hel del stora svenska framgångar under åren då vi var bortskämda med Grand Slam-titlar...
Liksom fem år äldre Christian Lindell tog Elias Ymer i dagens kvalstart ett första steg mot huvudturneringen som på söndag inleds på Roland Garros.
Thomas Johanssons adept i täten bland tonåringarna
Kroaten Borna Coric är född samma år som Elias och direktkvalificerad på sin rankning. Coric har klättrat från 245 till 53 på ett år och går i spetsen för tonårskvartetten på topp-100. Sedan en tid tränas Coric av Thomas Johansson och denna vecka gör de i Nice sin första vecka ihop (Coric klar för andra omgången).
Den unge kroaten har redan två ATP-semifinaler på meritlistan, den första från förra året då han i Basels 500-turnering besegrade bland andra dåvarande världstrean Rafael Nadal och den andra från årets 500-turnering i Dubai där han i kvarten släppte bara fyra game mot tredjerankade Andy Murray.
Det är sju år sedan fyra tonåringar fanns bland de 100 bästa på ATP-rankingen där tonårstoppen ser ut så här:
1.Borna Coric, Kroatien, 18 år – rankad 53
2.Hyeon Chung, Sydkorea, 18 år – 69
3. Thanasi Kokkinakis, Australien, 19 år - 83
4. Alexander Zverev, Tyskland, 18 år – 85
5.Youshihito Nishioka, Japan, 19 år  – 149
6. Jared Donaldson, USA, 18 år – 156
7. Elias Ymer, Sverige, 19 år – 175.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar