söndag 1 november 2015

Efter Petersons tyngsta titel väntar annan sorts utmaning


Peterson har nu åtta ITF-titlar på meritlistan
Rebecca Peterson tog i dag sin tyngsta titel i karriären.
Hon besegrade förstaseedade Anna Tatishvili med 6-3, 4-6, 6-1 efter närmare två och en halv timmes spel i finalen av 50 000-dollar-turneringen i Maco, USA.
Frånsett andra set servade Rebecca mycket starkt och framför allt då i skiljeset.
Segern ger 20-åringen från Järfälla 80 rankningpoäng men eftersom hon har en del poäng att försvara från motsvarande tid förra året blir det inget stort avancemang på listan där hon inför turneringen låg 141.
Kommande vecka spelar Rebecca en 50 000 dollarturnering i Waco där startfältet är av ungefär samma kaliber. Att undvika reaktion efter karriärens största framgång blir största utmaningen.


Sättet han blir matchhjälte på imponerar mest av allt

Så ser en färsk matchhjälte ut

Mikael Ymer upphör inte att förvåna.
I dag blev han matchhjälte när Sveriges Davis Cup-lag genom segern mot Danmark säkrade nytt division I-kontrakt.
Att 17-åringen från Skara besegrar ett år äldre Christian Sagsgaard är i sig inte anmärkningsvärt, det gör han under normala förhållanden alla veckans dagar.
Men att han gör det i en femte och avgörande DC-match där allt håller på att gå åt skogen är beundransvärt och djupt imponerande.
Jo, jag vet, Sagsgaard är totalt okänd, orankad och spelade sin första DC-match men det kvittar.
Det var Ymer som i rollen som skyhög favorit hade all press på sig. Sagsgaard hade absolut ingenting att förlora.
Lägg därtill att Sverige sedan debuten sedan 1925 inte förlorat en match efter 2-0 ledning och att Danmark aldrig vänt 0-2.
Under åren är det många spelare – även sådana med stor rutin – som drabbats av DC-frossa i en femte och avgörande match. Att Sverige vid förlust skulle ha åkt ner i division II för första gången i historien ökade bara trycket på juniorvärldsfyran som svarade för en så övertygande debut då han i fredags besegrade Nielsen.
Det var enda match som gick emot mina förhandstips på landskampens fem matcher vilket – lyckligtvis – räckte för att Danmark inte skulle infria det knappa favoritskap de i mina ögon hade.
Sättet på vilket Mikael Ymer i dag säkrade slutsegern imponerar mer än segern i sig. Visst kan man tycka att det skulle ha varit mer övertygande om han följt upp 6-4, 6-0 med typ 6-3 i tredje men då hade han inte fått bekänna färg på sättet som nu blev fallet. Dessutom hade en 3-0-seger lätt kunnat tolkas som tecken på svagt motstånd.
I tron att allt var klart tappade han på juniorvis fokus och när Sigsgaard tilläts spela upp sig började nerverna att spöka för svensken som aldrig spelat mer än tre set på match.
Nu stod det plötsligt 6-4, 6-0, 3-6, 5-7 (Mikael hade 5-3) på resultattavlan.
Skulle han tappa 2-0 i set ?
Skulle det bli han som för alltid förknippas med matchen som fick Sverige att hamna längre ner i seriessystemet än någonsin tidigare?
Mikael berättade på presskonferensen att det var just sådana frågor som dök upp i hans huvud.
I pausen inför skiljeset repade han mod, peppades av lagkamraterna och återfick lugnet samtidigt som hemmafavoriten kroknade.
6-2.
För tredje året i rad blev en Ymer matchhjälte efter att ha hållit Sverige kvar i division I.
2013 var det då 17-årige Elias Ymer som vann den avgörande matchen mot just Danmark.
Förra året säkrade Elias 3-2-segern mot Lettland.
På grund av axelskada kunde den överlägsne Sverigeettan inte spela helgens match i Slagelse.
Tur då att det fanns en annan Ymer att tillgå.
Hon är nästa Sverigeetta - kanske redan under 2016

Framme i karriärens största final

Ikväll kan Rebecca Peterson ta sin tyngsta titel i karriären.
Svensk damntennis stora framtidshopp är i final i ITF-turneringen i Maco, USA och möter där förstaseedade Anna Tatishvili.
Turneringen har 50 000 dollar i prispengar och Rebecca har tidigare en semifinal som bästa resultat i denna kategori turneringar.
20-åringen från Järfälla avslutar sin säsong med en USA-turné på vilken turneringen i Maco är den första och med en stark avslutning skulle hon bädda för att nästa år etablera sig på WTA-touren där hon hittills gjort bara några enstaka framträdanden.
Peterson är mer allroundkunnig än flertalet damspelare, hennes pussel tar längre tid att få ihop än de mer enkelspåriga spelarnas men när bitarna väl faller på plats kommer hon att kunna dra stora fördelar av sin större variation.
Hon är idag rankad 141 - har som bäst varit 135 – och även om jag inför säsongen trodde att Rebecca skulle ha krympt avståndet till till nu 56-rankade Johanna Larsson mer än vad som blivit fallet står jag fast vid tipset att Rebecca Peterson är Sverigeetta 2016.
Viktigare än vem som är etta i landet är förstås att Sverige på WTA-touren inte står och faller med 27-åriga Larsson utan att det finns fler som kan visa vägen för de unga talangerna.
Rebecca Peterson har tagit sju ITF-titlar. 2013: Två i 25 000-dollar-turneringar och tre i 10 000-dollar-turneringar. 2014: En i 25 000-dollar-turnering. 2015: En i 25 000 dollar-turnering.