torsdag 16 juni 2016

Borg slog larm redan 2012 - men krafttagen har uteblivit


Borg lyfter åter ett av svensk tennis (idrotts) största problem
Det PRATAS mycket om problemet med huliganföräldarna i svensk tennis.
Det GÖRS en del.
Men långtifrån tillräckligt.
Och framför allt: flera av åtgärderna slår inte mot föräldrarna – utan mot deras egna och andras barn.
Ingen ska inbilla mig att dagens generation barn i sig själva har svårare att hantera tävling och utslagning sämre än vad tidigare generationers barn hade.
Däremot är det fler av dagens generation föräldrar som inte
har en sund distans till sina barns idrottande.
Det skapar en osund tävlingshets.
Vad görs?
Jo, tävlingar och rankning tas bort, det spelas matcher utan att resultat räknas och ja, listan på mer eller mindre snurriga konstruktioner går att göra hur lång som helst.
Barnen straffas på grund av att föräldrar inte kan bete sig.
Det är dags för idrotten att sätta ned foten.
Kasta ut och stäng av huliganföräldrarna.
Att det inte redan görs visar på en nonchalans som skadar barnen, den stora majoritet föräldrar som tar sitt ansvar som föräldrar och det skadar också sporten.
På en hel del håll har det startats föräldracoachning för att föräldrarna ska lära sig hur de ska uppföra sig i samband med sitt barns idrottande. Det är i sig anmärkningsvärt att denna coachning behövs men okej, nu gör det det och då är det bra att den finns. Men det räcker inte.
Värstingarna måste bort.
CNN:s nätupplaga med Björn och Patricia på bild
Jag har tagit upp detta på bloggen vid åtskilliga tillfällen och att det sker i dag igen beror på att Björn Borg i en intervju med CNN berättar om verkligheten han möter då han och hustrun Patricia reser med 13-årige sonen Leo på tävlingar runt om i Sverige.
Björn säger bland annat så här:
När vi reser runt i Sverige ser vi massor av galna föräldrar. Det är helt otroligt. Även på vår tid så fanns det föräldrar som var lite galna på ett sätt, men i dag är det ju helt otroligt. Det är chockerande”.
Nu är det inte första gången den elvafaldige Grand Slam-segraren slår larm om tillståndet i svensk tennis. Då jag för fyra år sedan fick en exklusiv intervju med Björn sa han bland annat:
Vår yngre son Leo är nio år och spelar olika tävlingar runt om i Stockholm. Vissa tennisföräldrar är rent tokiga och skriker och hamnar nästan i slagsmål på läktarna”.
Det är fruktansvärt att se och jag lider med barnen. Mina föräldrar skjutsade och stöttade och det är så det ska vara. Föräldrarna ska inte blanda sig i själva tennisen”.
Det är alltså fyra år sedan den intervjun gjordes och fortfarande har den tidigare världsettan fog att säga precis samma sak.
Borg ska ha all heder för att han tar upp saken. Även om en stor majoritet håller med honom finns det alltid några som vill låtsas att problemet är mindre än det är och då tycker att Sveriges främste idrottare genom tiderna tar till övertoner.
Det gör han inte.  Nu handlar det om att få de ansvariga att lyssna och agera.
Gör det. Av med silkesvantarna och på med hårdhandskarna.
Nu!
*
För övrigt kan jag berätta att en av tidernas största spelare hade stöttande men inte pushande föräldrar. Att Margareta eller Rune Borg ens skulle komma på tanken att lägga sig i träningar, domslut eller annat fanns inte på kartan.
*
Här hela CNN-intervjun med Björn: Borg shocked by "cracy tennisparents"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar