onsdag 10 februari 2016

Glömskan kunde ha kostat DC-hjälten smeknamnet

Bragd-Birger hissas efter segern mot tysken Meiler

Hej! Efter den senaste tidens bakslag för svensk tennis tycker jag det är läge att muntra upp med en nostalgisk tillbakablick.
*
”Bragd-Birger”.
Smeknamnet klingar välbekant för även andra än idrottsälskare. Birger Anderson blev ju ”Bragd-Birger” med hela svenska foket då han 1975 svarade för några jätteskrällar i Davis Cup.
Mer okänd är då dramatiken som utspelade sig i den svåra bortamatchen mot Spanien. ”Bragd-Birger” hade visserligen sensationellt besegrat tysken Karl Meiler tidigare under sommaren men att den gängliga smålänningen skulle rå på José Higueras var det nog ingen som trodde.
Kvällen före match kom DC-kapten Lennart Bergelin in på Birgers rum, kände mycket noga på den svenske andremannens racketar och delade upp dem i två högar.
”De här tar du med till matchen”, sa Bergelin och pekade på en hög, pekade sedan på den andra högen: ”De här är så värdelösa att du kan slänga dem”.
Birger nickade.
Det stod 2-2 då han gick in mot storfavoriten Higueras som tog första set. Det var inget att säga om. Men ändå, Bergelin såg att något inte stod riktigt rätt till med Birger Anderssons spel.
Vid sidbytet efter första set  tog DC-kaptenen Birgers racket, synade och kände. Sedan vände han sig om till Ove Bengtson på spelarbänken:
”Ove, stick snabbt till hotellet och gå upp på Birgers rum. Han tog fel hög”.
Bengtson ilade till hotellet, var snabbt tillbaka med rätt racketar och – Birger Andersson vann med 3-1 i set.
**
Matchen mot Spanien var en av sex Sverige spelade på vägen fram till den första Davis Cup-titeln. Stjärnan och ankaret Björn Borg vann sina singlar (vilka ingick i hans makalösa svit på 33 segrar). I finalen besegrades Tjeckoslovakien i Kungliga hallen. Sverige skaffade sig 2-1 sedan Borg/Bengtson vunnit dubbeln och Borg avgjorde genom segern mot tjeckernas store stjärna Jan Kodes. I svenska laget ingick också Rolf Norberg. För att fira 40-årsjubileet av den historiska triumfen arrangerade KLTK i december förra året en hyllningsfest för de gamla hjältarna.
**
Både Bragd-Birger och det historiska laget blev utan Bragdmedalj. SvD:s bragdjury har för övrigt lyckats förbigå DC-laget även vid de sex senare tillfällen då Sverige segrat i en av världens största lagturneringar.