fredag 11 november 2016

"Bring it on" - Solna TK:s veteraner redo för heta derbyt i Elitseriepremiären


Rutinerade Prpic och Borg är heltaggade inför derbyt
Solna TK:s veteraner Filip Prpic och Stefan Borg är laddade och redo inför lördagens
Elitseriepremiär mot Salk.
”Bring it on”, hälsar 34-årige kämpen Prpic till den anrika stockholmsklubben Salk som på papperet har den starkaste uppställningen av samtliga åtta klubbar i årets serie som på förhand ser ut att bli mycket jämn.
Challenge var ikväll på plats och följde Solna-spelarnas sista träning inför lördagens premiär – start klockan 13- som väntas locka storpublik till den nyrenoverade arenan, belägen bara några hundra meter från Friends och Mall of Scandinavia.
Filip Prpic har spelat Elitserien i fem olika klubbar, tagit SM-guld med Fair Play och kom till Solna TK då laget tagit steget upp till division III. Han avslutade sin proffskarriär 2012 och det med att göra Davis Cup-debut då Sverige – i sin senaste match i Elitdivisionen – mötte Serbien.
För ett år yngre Stefan Borg blir premiären mot Salk något extra eftersom han ställs mot sina forna klubbkamrater.
- Det är mer hjärta i Solna TK, säger han och lägger med det ytterligare lite bränsle på den redan heta derbybrasan.
Här på Challenge kommer du redan i morgon höra Filip och Stefan berätta mer om sig själva, synen på Elitserien och vad som kan göras för att ge den ett lyft.
Dessutom kommer kollegan Torbjörn Dencker och jag att i ett par avsnitt följa Solna TK:s inledande äventyr i årets Elitserie, berätta om klubbens fantastiska resa från division IV till Elitserien på fyra år och träffa ledarna och spelarna som gjort detta möjligt.

Tack vare tre starka coachess är svensk tennis med i leken i det prestigefyllda slutspelet


Tillström, Norman och Björkman är laddade inför slutspelet
På söndag inleder världens åtta bästa spelare kampen om den tunga titeln i ATP-slutspelet i London.
Tre svenska coacher finns med i bilden.
Skriver det igen: Tre av världens åtta bästa spelare i en av världens största sporter har svensk coach.
Det är grymt kul och mycket värdefullt för svensk tennis som utan coacherna skulle lysa med sin frånvaro på ATP-touren.
Att Magnus Norman i torsdags röstades fram som ”Årets coach” på ATP-touren är något som borde värma alla svenska tennishjärtan och i mina ögon är det lika självklart att svensk tennis känner glädje över att Mikael Tillström och Jonas Björkman hjälpt Gael Monfils respektive Marin Cilic till en plats i slutspelet.
Det enastående arbete Norman gjort för nuvarande världstrean Wawrinka skrev jag om i går så låt oss nu titta till vad Tillström och Björkman gjort för sina adepter.
•Gael Monfils inledde året som 24 på rankningen där han i dag ligger sexa vilket är karriärbästa. Men så gör den 30-årige fransmannen också sin klart starkaste säsong under vilken han har 44-15 i matchfacit. Monfils har under hela karriären förfogat över slagen och ja, det mesta som krävs för att etablera sig på topptio. Att han ändå inte gjort det beror delvis på skador men också på att han inte varit tillräckligt mentalt stark.
 Han har inte haft mental ork att vecka ut och vecka in fullt ut fokusera på tennis vilket gjort att han blandat och gett. 
Under Tillströms ledning gör Monfils sin bästa säsong
Under det årslånga samarbetet med Tillström har den färgstarke fransmannen visat upp en helt annan fokusering och seriositet.
 Det är naturligtvis ingen tillfällighet utan frukten av att Tillström med fingertoppskänsla skapat en balans mellan nödvändiga rutiner och de där lika nödvändiga lekmomenten som gör att Monfils stortrivs och då presterar som allra bäst. 
Det gjorde han som bekant inte i Stockholm Open och vi var var många som uttryckte besvikelse över hans attityd i andra set i förlustmatchen mot Gastao Elias.
 En tid senare kom förklaringen: Monfils skadade en muskel mellan revbenen då han slängde sig efter en boll.
Han tvingades lämna återbud till Masterturneringen i Paris men är förhoppningsvis helt återställd då han nu gör debut i slutspelet.
•Marin Cilic var rankad 14 och långt från en slutspelsplats då han i mitten på augusti anlitade Björkman som coach.
Det blev dundersuccé direkt. Cilic hade aldrig varit förbi kvarten i en Master-turnering då han tog titeln i Cincinnati, därtill gjorde han det efter finalseger mot världstvåan Andy Murray som tidigare haft svensken som coach under en period.
I Basel tog Cilic sin andra titel för året, han har under månaderna med Björkman som coach klättrat till sjunde plats på rankingen och 2014 års US Open-segrare står inför sitt andra slutspel.
Samarbetet inleddes med dundersuccé
Under Jonas Björkmans ledning har den 28-årige kroaten främst vässat sitt volleyspel vilket innebär att han får ännu bättre utdelning på sin serve än tidigare.
Förändringen ligger främst i att Cilic nu i högre grad än tidigare utnyttjar möjligheterna att komma fram på nät, något Björkman själv var en mästare på under karriären då han var världsetta i dubbel och fyra i singel – en kombinationsrankning som ytterst få spelare överträffar.
”Jag sökte en coach som kan hjälpa mig med övergången från baslinjespelet till nätspelet och kände att han (Björkman) är den som bäst kan hjälpa mig. Han var en stor spelare i både singel och dubbel och han kan verkligen spelet mycket bra”, säger Cilic på ATP:s hemsida.
”Bjösse”, ”Tillis” och ”Nors” - tre killar som gör att det finns svenskintresse i det stjärnspäckade startfältet där vi också hittar österrikiske stjärnskottet Dominic Thiem vars coach Gunter Bresnik under perioder har hjälp av tidigare världssjuan Joakim Nyström.
Challenge i går. Läs här
Han var på 80-talet en del av det som kom att kallas ”Det svenska tennisundret”.
Sedan några år talar vi om ”Det svenska coachundret”.
Inte heller det kommer att bestå i evighet.
Så det är bara att passa på att glädjas åt att svensk herrtennis fortfarande har en plats även i de största sammanhangen – om än inte i huvudroller.