fredag 8 juli 2016

Ännu ett bevis på vikten av Challengers på hemmaplan


Festligt, folkligt och ful... - nåja nästan - fullsatt. Foto; Bengt Helmersson
En 19-årig doldis som under några dagar blir svensk tennis hetaste namn.
Två hemmapar i dubbelfinal.
Ingen tvekan om att den nya Challenger-turneringen i Båstad är ett lyft för svensk tennis.
Samma sak var det i mars på RC Hotel Open i Jönköping – den första Challengern på svensk mark på 20 år.
'”Gråt inte över spilld mjölk”.
Det gamla talesättet må vara hur klokt som helst men ibland går det ändå inte att undgå att gräma sig över det som varit.
Svensk tennis har anledning att göra det.
Samtidigt som de två nya Challenger-turneringarna i Sverige är positiva, efterlängtade och varmt välkomna infinner sig frågan:
Hur hade det sett ut i svensk herrtennis i dag om det funnits Challengers under de där 20 åren då talangerna inte fick möjlighet att mäta sina krafter i så här stora sammanhang?
Det finns förstås inget säkert svar på frågan men klart är i alla fall att löftena då skulle haft avsevärt bättre förutsättningar än de som fanns.
Nog om det.
Medger att jag från början var lite skeptisk då det blev klart med två nya Challengers i Sverige och undrade då om det inte vore bättre med ytterligare några ITF-turneringar eftersom det sedan några år är där i stort sett samtliga svenska spelare håller till.
Så är det i och för sig fortfarande men mitt tvivel om Challenger-turneringarnas betydelse försvann redan under RC Hotel Open.
Såväl där som i Båstad Challenger har vi fått flera exempel på svenskar som sett till rankning inte ens är i närheten av Challengertouren men som visat att deras spelstyrka räcker även där.
Calle Söderlund är förstås det lysande exemplet. Han är rankad 611 och skulle aldrig fått chansen i en Challenger om den inte spelats på hemmaplan.
Nu fick han wild card, tog tre tunga skalper och klättrar tack vare semifinalplatsen in på topp-500. Calle hade i dag sina chanser i första set mot Roberto Carballes Baenes men tappade inte oväntat all energi i andra (6-4, 6-0).
RC Hotel Open-mästarna tog en tung seger i dag
Precis som i RC Hotel Open blir det i Båstad två hemmapar som gör upp om dubbeltiteln.
För rutinerade Johan Brunström/Andreas Siljeström är Challengers vardagsmat även om det självklart skulle betyda extra mycket för dem att på hemmaplan få spela hem säsongens fjärde titel.
För Isak Arvidsson/Fred Simonsson är det fest. De tog titeln i RC Hotel Open (finalbesegrade Markus Eriksson/Milos Sekulic) och utöver det har Isak spelat bara en Challenger (i par med Jan Mertl) medan det i övrigt handlat om spel på ITF-nivå för duon.
Finalen i Båstad bara understryker att Arvidsson/Simonsson håller mycket bra klass på Challengertouren.
I dag tog hemmafavoriterna en mycket tung seger då de efter att att ha räddat två matchbollar i ett dramatiskt matchtiebreak (13-11) slog ut förstaseedade Julio Peralta/Horacio Zeballos som tidigare i år tog titeln i ATP-turneringen i Sao Paulo. Peralta är 63:a och Zeballos 72:a på dubbelrankningen där Arvidsson är 282 och Simonsson 334.
Hjärtat klappar för Federer - utmanaren är knapp favorit


Har aldrig förlorat en semifinal i Wimbledon
Raonic-Murray. Där mitt tips vilka två som i eftermiddag går fram till Wimbledonfinal.
Men jag har mer än gärna fel.
Att få se snart 35-årige Roger Federer i ytterligare en Wimbledonfinal och med möjlighet att spela hem en 18:e Grand Slam-titel skulle vara helt fantastiskt.
De räddade matchbollarna och 0-2-vändningen i kvarten mot Marin Cilic finns kvar på näthinnan och får även i ett historiskt perspektiv en framskjuten placering på listan över minnesvärda matcher.
Federer har gått segrande från samtliga sina tio tidigare Wimbledon-semifinaler, bland annat då för två år sedan när han besegrade Milos Raonic i raka set. Den schweiziske världstrean har också 9-2 inbördes.
Stor skillnad i inbördes möten kan i och för sig vittna om att spelaren med plus har en spelstil som inte alls passar den andre men statistiken kan också vara enbart kuriosa. Så känns det här. Att Federer gick segrande från fjolårets tre möten innan Raonic bröt trenden i Brisbane i år säger väl en del men i matcherna innan dess var den kanadensiske världssjuan inte närheten av klassen han håller i dag.
Han är rörligare, returnerar bättre, är mer allround och har filat bort en del på där skavankerna som gjorde att han stod sig slätt om serven inte fungerade i det närmaste optimalt.
Fortfarande lever han högt på serven, den här säsongen har Raonic vunnit 90 procent av sina servegame och av de 48 tillfällen han haft möjlighet att serva hem ett set har han gått bet på uppgiften en (1) gång.
På sina fem matcher i årets tredje Grand Slam-turnering har han slagit i snitt 23 ess. Med John McEnroe som nytt tillskott i teamet har Raonic fått en coach som kan grästennis bättre än de flesta och förmodligen är amerikanens medverkan även mentalt stärkande.
Federer tog sin senaste Grand Slam-titel just i Wimbledon för fyra år sedan men har sedan dess inte varit som bäst då det gällt som mest. Den här säsongen har han på grund av knä- och ryggskada stundtals haft det rejält motigt.
Semifinalplatsen är i sig förstås ett styrkebesked men vi ska ändå komma ihåg att han haft en tacksam lottning. Frågan är hur mycket stryk hans kropp tog mot Cilic i den holmgång som också innebar en mental urladdning.
På Federers plussida finns bland mycket annat hans förmåga att variera spelet för att ta udden av motståndarens offensiv. Ser vi till yttre faktorer lär den sjufaldige Wimbledonmästaren kunna dra fördel av ett starkt publikstöd.
Storfavorit mot Berdych
Jag håller ändå Raonic som knapp favorit och kan inte se annat än att segraren i den mest öppna av de båda semifinalerna ställs mot hemmafavoriten Andy Murray.
Att han ska förlora mot Tomas Berdych är osannolikt. Visserligen kan den flackt spelande tjecken besegra vem som helst de dagar hans artilleri fungerar men Murray har vapnen som krävs för få Berdych ur rytmen.
Skotten har tappat bara ett set på deras fyra möten under de två senaste åren och Berdych senaste seger är från sensommaren 2013.