onsdag 9 november 2016

Svensk tennis viktigaste fråga är inte vilka två som tar över Davis Cup- och Fed Cuplaget


Inom en snar framtid utser Svenska tennisförbundet nya kaptener för Fed Cup- och Davis Cup-laget.
Jag påstår inte att det helt saknar betydelse vilka som tar över kaptensjobbet efter Lars-Anders Wahlgren respektive Fredrik Rosengren men att det ändå är en betydligt mindre angelägen fråga än vem som ska fylla luckan efter dem som förbundskaptener.
Vilka ska hjälpa landslagsspelarna? Vilka ska leda 14-, 16- och 18-årslandslagen? Vilka ska finnas där för 18-åringarna som lämnar junioråren för att försöka slå sig in på proffstouren?
Svaren på dessa frågor är i mina ögon betydligt viktigare för svensk tennis framtid än vilka två som under några veckor per år ska sitta i kaptensstolen i Fed Cup och Davis Cup.
Är exproffset Åsa Svensson intresserad skulle det förvåna om hon inte efterträder Wahlgren. Svensson har lång erfarenhet från WTA-touren och har under senaste säsongen varit assisterande FC-kapten.
Säkert hittar förbundet ett starkt och känt namn även som ny DC-kapten men så länge tankarna är att begränsa de båda kaptenernas jobb till matcherna och några dagars förberedande läger blir det ändå inte mer än lite kosmetika – och det på två lag vars äventyr i lägre divisioner inte intresserar andra än de största nördarna.
Den stora utmaningen för förbundet blir istället att hitta coacher och ledare som kontinuerligt under övrig tid – det vill säga i stort sett all tid – under säsongen stöttar inte bara landslagsspelarna utan också kullarna bakom.
Det finns tankar på att dessa uppdrag ska fördelas mellan ett antal klubbtränare vilket naturligtvis är trevligt för tränarna som kommer ifråga. Men ju fler kockar...
Och vem ska ha huvudansvar för de olika spelarna?
Apropå det: vem tar över som sportchef efter Johan Sjögren? Vem vill överhuvudtaget ta över innan svensk tennis på årsmötet i vår bestämmer om den ska gå elit- eller breddvägen?
Och hur agerar Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) om tennisen prioriterar bredd? Med sitt stöd på 2.1 miljoner kronor är SOK förbundets största ”sponsor” men pengarna betalas inte ut slentrianmässigt utan är förenade med krav på en trovärdig elitsatsning.
Många frågor som väntar på sitt svar och som visar att svensk tennis går en osäker framtid till mötes. Det är inte liktydigt med att framtiden behöver vara dyster.
Med en ny organisation för elitverksamheten finns möjligheter att förändra det som inte fallit väl ut.
Men fram till dess hela den nya elitorganisationen och de nya riktlinjerna är presenterade består oron – något som ett snart tillsättande av ny Fed Cup- och ny Davis Cup-kapten inte kan råda bot på.