söndag 20 september 2015

Här utklassas Sverige av Turkiet, Tunisien, Egypten...


På måndagen startar i Falun årets fjärde Future på svensk mark.
Samtidigt inleds i Antalya årets 38:e Future i Turkiet.
I Egypten har det fram till dags datum spelats 32 Futures under 2015, i Spanien 30, i Italien 27, i USA 26, i Tunisien 23, i Frankrike 18, i... -  jag sätter stopp där eftersom uppräkningen ovan väl räcker för att belysa de svenska talangernas jämförelsevis mycket torftiga möjligheter att tävla på hemmaplan.
Möjligtvis lite hårddraget kan man säga att de bokstavligt har en mycket längre väg till proffstouren än sina utländska konkurrenter.
Tävlingar på hemmaplan är oerhört viktiga. Såväl rese- som boendekostnader kan hållas nere vilket gör att fler inhemska spelare har råd att mäta sina krafter i dessa sammanhang. Där samlar de inte bara ihop sina första rankningspoäng utan skaffar sig också erfarenhet.
Sverige har totalt fem Futures under 2015. Turkiet har 51.
Bättre att förekomma än att förekommas 1:
•Sveriges Davis Cup-lag är bättre rankat än Turkiets och självklart garanterar många hemmatävlingar inte ett flöde av spelare till ATP-touren.
Bättre att förekomma än att förekommas 2:
•Det finns idag fler svenska Futures än för några år sedan och ja, jag vet att förbundets strävan är att ytterligare öka antalet hemmatävlingar.
Det är bra vilket man inte kan säga om nuvarande antal.
Faktiskt är det en Future färre i år jämfört med förra säsongen. Då fanns det tre 10 000 dollar-turneringar på hösten och nu är det två 15 000 dollar-turneringar.
Lika mycket prispengar men en tävling mindre – i detta finns ingen logik när syftet är att erbjuda så många tävlingstillfällen som möjligt.
Just en ökning av antalet Futures kommer under åtminstone ytterligare några år att göra störst nytta medan eventuella planer på Challengers kan skjutas på framtiden eftersom det frånsett Elias Ymer och Christian Lindell inte finns några svenskar som gör sig gällande på den nivån. Lägsta prissumman på en Challenger är 40 000 dollar (då krävs hospitality) vilket alltså motsvarar fyra Futures.
Nog om detta och över till den stora betydelse som de fem svenska turneringarna har för hemmaspelarna. I två av vårens tre Futures på grus blev det överraskande svenska segrare i Fred Simonsson och 16-årige Mikael Ymer. Båda finns med också i Falun där de i startfältet har sällskap av 17 landsmän. Sex av dessa gick in via kvalet i vilket vi hittade inte mindre än 23 svenskar.
Må vara att några av dem redan övergett hoppet om spel på ATP-touren men där fanns också en rad spelare som fick med sig värdefull rutin till den fortsatta satsningen.
De två förestående turneringarna i Falun och Danderyd blir extra intressanta med tanke på att hemmahoppen där har möjlighet att spela sig till en plats i Sveriges Davis Cup-lag som i slutet av oktober möter Danmark borta.
Förbundskapten Fredrik Rosengren kan i nuläget inte ha solklar singeltvåa bakom Elias Ymer och det öppnar möjligheter för Markus Eriksson och Isak Arvidsson som har viss DC-rutin, för 17-årige Mikael Ymer som är världsfyra bland juniorer och har större bredd än sin storebror Elias, kanske för Fred Simonsson vars högstanivå är enormt imponerande, kanske för – ja, här är det fritt fram för någon av de andra att överraska.
Det finns anledning att med spänning se fram emot först och främst veckan i Falun där tävlingsledaren Emil Holmgren och en organisation med runt 60-talet ideellt arbetande funktionärer dukat upp till Futurefest – för elfte året.
Berömvärt!

Jonas Björkman slår ett slag för den hetaste racketsporten

Kan den nya innesporten konkurrera ut tennis? Challenge ställer frågan till Jonas Björkman som är med och bidrar till att innesporten växer i rekordfart. Björkman berättar också om hur det är att jobba med tennisens världstrea Andy Murray och vi får veta att skotten inte bara är oerhört proffsig i sin satsning för att bli nummer ett utan också varför han ibland har ågren efter matcherna.
(Beklagar dålig ljudkvalitet)