tisdag 26 april 2016

Ymers överman ett av många starka proffs utan stjärnglans


Ska vara nöjd med att ha kvalat in
Årets första seger på ATP-touren låter vänta på sig för Elias Ymer.
I dag föll den 20-årige Sverigeettan mot 14 år äldre Paolo Lorenzi som i första omgången i Estoril vann med 7-6, 6-3.
Siffermässigt jämnt alltså men ändå inget snack om saken.
Den 51-rankade italienaren hade full koll förutom vid två tillfällen:
•Då han vid 5-4 tappade serven efter att ha tagit medical timeout under vilken han fick en vad hårt tejpad.
•Då Ymer hade 2-1 med minibreak i tiebreak.
Att Ymer förlorar mot en spelare av Lorenzis kaliber är absolut inget att säga om. Italienaren har aldrig varit bättre rankad än 49 och är en doldis utanför den trängre kretsen. Men framför allt personifierar han den där stora gruppen skickliga spelare som ligger 40-100, aldrig når stora framgångar men som tillsammans och år efter år utgör en svårgenomtränglig massa för ungdomarna som kommer bakifrån.
Båda seten i dag inleddes med att Lorenzi kopplade grepp med två blankgame och det får bli en nyttig läxa för Ymer. Mot vissa spelare kan han eventuellt reparera svaga starter men det håller inte mot så här rutinerat motstånd.
Noterbart i övrigt: Ymer slog 16 vinnare och svarade för 34 oprovocerade misstag, ett av dem vid 2-4 i andra då han i öppet läge brände en forehand som kunde ha gett honom breakboll.

Med pusselbitarna på plats blir Peterson stor ledstjärna

Allroundskickligare än de flesta
Toppen i svensk damtennis blir allt vassare.
Nu är 20-åriga Rebecca Peterson på god väg att göra Johanna Larsson sällskap på WTA-rankningens 100-bästalista.
Efter en mycket motig säsongsinledning med fem raka förluster har Peterson övertygat under den senaste månaden. I söndags tog hon i ITF-turneringen i Dothan sin första titel för året och belöningen kom direkt: tio platsers klättring på rankningen där hon nu nått karriärbästa 121.
Peterson är med sitt bredare register allroundskickligare än också många mycket namnkunniga spelare. Det har hon fördel av men innebär också att det tar längre tid att få ihop pusslet än för de många enkelspåriga spelarna.
När de sista bitarna faller på plats i Petersons pussel är det i mina ögon ingen diskussion om att hon blir svensk damtennis ledstjärna under ett antal år. Förvånas inte heller om hon blir landets näst bästa spelare genom tiderna bakom Catarina Lindqvist som nådde topp-tio.

SvD idag
”Att få tangera rekordet på hemmaplan betyder extra mycket”
(Titeln i Barcelona innebär att Rafael Nadal har 49 grussegrar, lika många som Guillermo Vilas)

•Elias Ymer, 20 år, kvalade in i ATP-turneringen i Estoril och ställs där mot 14 år äldre italienaren
Paolo Lorenzi som är rankad 51.
•Sollentuna TK:s styrelse anmäldes i går till Svenska tennisförbundet efter att ha fråntagit anställd personal rösträtt på årsmötet.
•På plats 69 ligger Johanna Larsson ungefär där OS-kvalgränsen lär hamna 6 juni. Men lugn, hon har inga poäng att försvara fram till dess.
Fotnot 1: Krönikan publicerad i dagens SvD.
Fotnot 2: Peterson spelar denna vecka en ITF-turnering i Charlottesville. Peterson är tredjeseedad och inleder mot Taylor Townsend, amerikanskan hon i söndags finalbesegrade i Dothan.