tisdag 15 december 2015

Edberg utesluter (nästan) fortsättning som coach

Stefan Edberg. Foto: Arne Forsell

Stefan Edberg har lagt coachkarriären på hyllan – med all sannolikhet för gott.
– Det är till 99,9 procent säkert, säger Edberg till Challenge.
Förra veckan kom nyheten att Edberg och Roger Federer bryter samarbetet efter två framgångsrika säsonger tillsammans.
– Det har varit en fantastisk tid och jag hade en mycket hedersam uppgift, säger Stefan som inte haft en tanke på att bli coach på ATP-touren då Federer hörde av sig i december 2013.
Toppspelarna har nu gjort klart med sina team för 2016 men åtminstone några av dem lär byta coach under nästa säsong. Den som då vill ha Stefan Edberg med i teamet kommer alltså att bli besviken.
Istället för en plats i rampljuset på Wimbledon, US Open och tenniscirkusens övriga storturneringer kommer Stefan Edberg att fokusera på talangerna på utvecklingscentret Ready Play Tennis Academy i Växjö.
Verksamheten drivs av Edberg, exproffset Magnus Larsson och tidigare Davis Cup-kaptenen Carl-Axel Hageskog. Tillsammans med Linnéuniversitetet, Växjö kommun och Svenska tennisförbundet görs sedan ifjol en satsning som erbjuder ungdomarna möjligheten att kombinera elitidrott med akademiska studier.
– Jag råder definitivt unga spelare att kombinera sin tennissatsning med studier. Om man sedan gör det här hos oss, på college i USA eller på annat sätt spelar ingen roll, säger Stefan och fortsätter:
– Det viktiga är att man har något att falla tillbaka på om tennisen inte blir vad man hoppas. Att känna den tryggheten kan också påverka tennisspelandet positivt.
Då Stefan Edberg 1996 avslutade sin karriär – efter bland annat sex Grand Slam-titlar i singel och 72 veckor som världsetta – bildade han en stiftelse till förmån för unga svenska talanger. Varje år utdelas stipendier till spelare som också bjuds in att träna med Edberg.
–Det är ett sätt för mig att ge tillbaka till svensk tennis, säger han.
*


Va!!?? En kvinna har utsetts till 2015 års främsta idrottare


Att Sports Illustrated utsett Serena Williams till Årets Idrottare är anmärkningsvärt.
Inte för att Williams inte skulle vara värd utmärkelsen – för det är hon naturligtvis.
Utan för att hon är kvinna.
Det är bara att sätta kors i taket.
Sedan Sports Illustrated 1954 började att dela ut priset är det nämligen endast tre kvinnor i individuella idrotter som fått äran utan att dela priset med en man.
Först var tennisstjärnan Chris Evert 1976 och sju år senare tilldelades friidrottaren Mary Decker utmärkelsen.
Under de 61 år priset delats ut har det förärats kvinnliga idrottare vid bara nio (!) tillfällen.
Den ojämna fördelningen är förstås ingen tillfällighet. Utan att ha gått igenom listan på tänkbara pristagare år för år vågar jag påstå att snedvridningen säger mer om juryns syn på herr- kontra damidrott än om något annat.
Samtidigt ger det förstås Serena Williams anledning att sträcka på sig lite extra.