tisdag 15 december 2015

Edberg utesluter (nästan) fortsättning som coach

Stefan Edberg. Foto: Arne Forsell

Stefan Edberg har lagt coachkarriären på hyllan – med all sannolikhet för gott.
– Det är till 99,9 procent säkert, säger Edberg till Challenge.
Förra veckan kom nyheten att Edberg och Roger Federer bryter samarbetet efter två framgångsrika säsonger tillsammans.
– Det har varit en fantastisk tid och jag hade en mycket hedersam uppgift, säger Stefan som inte haft en tanke på att bli coach på ATP-touren då Federer hörde av sig i december 2013.
Toppspelarna har nu gjort klart med sina team för 2016 men åtminstone några av dem lär byta coach under nästa säsong. Den som då vill ha Stefan Edberg med i teamet kommer alltså att bli besviken.
Istället för en plats i rampljuset på Wimbledon, US Open och tenniscirkusens övriga storturneringer kommer Stefan Edberg att fokusera på talangerna på utvecklingscentret Ready Play Tennis Academy i Växjö.
Verksamheten drivs av Edberg, exproffset Magnus Larsson och tidigare Davis Cup-kaptenen Carl-Axel Hageskog. Tillsammans med Linnéuniversitetet, Växjö kommun och Svenska tennisförbundet görs sedan ifjol en satsning som erbjuder ungdomarna möjligheten att kombinera elitidrott med akademiska studier.
– Jag råder definitivt unga spelare att kombinera sin tennissatsning med studier. Om man sedan gör det här hos oss, på college i USA eller på annat sätt spelar ingen roll, säger Stefan och fortsätter:
– Det viktiga är att man har något att falla tillbaka på om tennisen inte blir vad man hoppas. Att känna den tryggheten kan också påverka tennisspelandet positivt.
Då Stefan Edberg 1996 avslutade sin karriär – efter bland annat sex Grand Slam-titlar i singel och 72 veckor som världsetta – bildade han en stiftelse till förmån för unga svenska talanger. Varje år utdelas stipendier till spelare som också bjuds in att träna med Edberg.
–Det är ett sätt för mig att ge tillbaka till svensk tennis, säger han.
*


1 kommentar:

  1. Stefan är en fantastisk förebild för våra tennisungdomar!
    Han är verkligen klok och att han poängterar att utbildning är väldigt viktigt att falla tillbaka på och att det naturligtvis ger en trygghet även under tenniskarriären !
    Bra Stefan!

    SvaraRadera