måndag 17 oktober 2016

Vi vill höra ett ja men befarar ett nej och får nog ett kanske


Robert Lindstedt har 12-4 i dubbelfacit i Davis Cup
Om några veckor spelar Sveriges Davis Cup-lag ödeskval mot Israel.
En mycket tuff uppgift med stor risk att Sverige för första gången flyttas ner i division II.
Frågan om Sveriges bäste dubbelspelare finns med kan få sitt svar då DC-kapten Fredrik Rosengren på tisdagen tar ut laget.
Men jag tror inte att vi får ett klart besked på frågan om Robert Lindstedts medverkan utan att det blir ett - ”kanske”.
Mitt drömlag är solklart: Elias och Mikael Ymer i singlarna och Lindstedt/Johan Brunström i dubbel. Fred Simonsson eller Isak Arvidsson följer med som femteman.
Israel har ett mycket starkt dubbelpar och det är svårt att se hur Sverige ska kunna vinna dubbeln utan Lindstedt (som i par med Brunström har 7-1 i DC-facit).
Den 39-årige dubbelspecialisten nobbade kvalmatchen mot Nederländerna (0-5) då Rosengren valde att satsa på Arvidsson/Simonsson som spelade sin första match ihop i dessa sammanhang.
Samma vecka som ödeskvalet i Tel Aviv avgörs spelas ATP-turneringar i Wien och Basel. Lindstedt är anmäld till båda. Det går förstås inte att tolka på annat sätt än att han har för avsikt att den veckan spela på ATP-touren (om det blir Wien eller Basel beror på i vilken turnering han kvalificerar sig) och inte i DC.
Då Sverige ifjol spelade ödeskval mot Danmark valde Lindstedt att spela ATP-turneringen i Basel.
Jag tror – betonar tror – att ”Robban” nu väljer att hålla dörren åtminstone halvöppen. Typ ”Åker jag ut tidigt ställer jag gärna upp för att hjälpa Sverige i ödeskvalet”.
Även om Lindstedt resonerar så kan han bli uttagen i laget i morgon. Men det skulle självklart vara klokare av Rosengren att ställa Sveriges bäste dubbelspelare utanför morgondagens kvartett för att eventuellt plocka in honom i laget om han är tillgänglig för spel då lottningen görs dagens före matchstart.
Utan Lindstedt i laget bir Johan Brunström dubbelankare. Han har spelat DC-dubbel i par med såväl Isak Arvidsson som Fred Simonsson och vem av dem som i morgon nomineras i kvartetten och vem som åker med som femteman är av underordnad betydelse. Andreas Siljeström? Självklart ska hans namn vara med i diskussionen men "Sillen" är liksom Brunström en renodlad dubbelspecialist och kan Sverige inte ställa upp med sitt bästa par väljer Rosengren sannolikt att para ihop Brunström med en spelare som fungerar även som singelalternativ.
På tisdagseftermiddagen vet vi besked. 

Tennisens värsta rötägg har tyvärr många unga fans

Arrogant, hånfull, oförskämd -och en mycket bra spelare
 Att Nick Kyrgios ibland skämmer ut sig på banan är en sak.
Att den 21-årige australiern inte begriper att han har ett ansvar mot publik, fans, turneringar och sponsorer är betydligt värre – liksom det är att många unga talanger har honom som förebild.
Idag stängdes Kyrgios av i åtta veckor och dömdes till 25 000 dollar efter förra veckans skandal i Master-turneringen i Shanghai där rötögget från Canberra i matchen mot Mischa Zverev svarade för en av tennishistoriens värsta tankningar.
Det var hemskt att se och höra honom och jag är glad att ATP inte låtit saken bero.
Så hade förmodligen skett om det varit första gången Nick Kyrgios ballat ur men detta var bara ett i raden av exempel på att han inte har alla hästar hemma.
Det går att förstå att spelare ibland tappar huvudet på banan men Nick Kyrgios har inte ens vett att skämmas efteråt. På presskonferensen efter skandalmatchen sa Kyrgios bland annat:
”Stor grej, liksom. Jag är inte skyldig någon något. Det är mitt eget val”.
Han förstår alltså inte att det är fans, turneringar och sponsorer som gör det möjligt för honom att ha tennis som yrke.
ATP erbjuder nu Kyrgios psykologhjälp och tar han emot den får australiern spela redan om tre veckor.
Är den psykolog född som på så kort tid kan ta Nick Kyrgios ur villfarelsen att sporten är mer beroende av honom än vice versa?