tisdag 6 december 2016

Elitstödet till klubbarna höjer kraven på dem - upp till bevis


Walléns magkänsla om sponsorspaketet var fel
Är Svenska tennisförbundet på väg att avveckla sin elitverksamhet ?
Nej, den tolkningen av förbundets förändringsarbete skulle förstås varken ordföranden Thomas Wallén, generalsekreteraren Christer Sjöö eller någon annan i förbundet skriva under på.
Ändå förefaller det som om förbundet gett upp ansträngningarna att själv driva elitverksamheten som erbjuder landets toppspelare och de största talangerna bästa tänkbara uppbackning.
Den tanken fanns hos Wallén då han kort efter tillträdandet i april 2015 utlovade ett större sponsorspaket än vad svensk tennis sett på många år.
Fram till nu har vi inte sett skymten av något paket och Wallén kan beskrivas som tennisens PostNord.
Kritiken mot förbundets elitsatsning har varit hård från många håll och då inte minst från klubbarna.
Det har gett resultat. Så här står att läsa på Svenska tennisförbundets hemsida angående det förändringsarbete som nu pågår i förbundet:
”Målsättningar blir bland annat att utveckla tränarkåren och decentralisera elitstödet till de lokala kraftkällorna, det vill säga klubbarna”.
Det där med att utveckla tränarkåren har det snackats om i så många år att det vid det här laget borde vimla av tränare med kompetens att ta fram talanger på löpande band. Att så inte är fallet visar på behovet av fortsatt utveckling.
Decentraliseringen av ökat elitstöd är nytt och spännande.
Men det är också något annat och mer svårtytt.
Man kan tolka det som att Wallén & Co tröttnat på kritiken och nu ”säger” : ”Nu håller ni väl ändå käften. Visa nu att ni gör ett bättre jobb”.
Eller så är det så enkelt som att förbundsstyret verkligen tror att klubbarna kommer att använda pengarna på ett bättre sätt än vad förbundet gjort.
Oavsett vilket får förbundet en mer passiv roll än tidigare vilket absolut inte behöver vara negativt för svensk tennis.
Förändringen ställer nya och högre krav på klubbarna. Att dessa utgör hjärtat i svensk tennis råder ingen tvekan om men att klubbarna med hjälp av de nya resurserna ska kunna sköta allt från ax till limpa förefaller milt uttryckt oerhört optimistiskt.
Christer Sjöö
Ska klubbarna plötsligt kunna fostra spelare från tennisskolan till proffstouren? Tidigare har det sagts att klubbarnas styrka ligger i att få fram bra juniorer men inte räcker till för att hjälpa spelare vidare då dessa är 15-17 år. Den bristen avhjälps inte av enbart pengar.
Dessutom: Hur många av de runt 430 klubbarna har under de senaste fem åren utvecklat en lovande yngre junior till juniorsspelare av internationellt snitt? Caijsa Hennemann på Ullevi TK är det kanske bästa exemplet och det finns ytterligare några få.
Hur spännande förändringsarbetet i svensk tennis än är och hur mycket goda ambitioner det än finns går det inte att blunda för svårigheterna.
•Hur ska elitstödet fördelas bland klubbarna? Och när det är fördelat kommer frågorna varför fördelningen gjordes på sättet som skedde. ”Varför fick inte vi mer”. ”Varför fick de så mycket?
•Hur ska elitstödet fördelas internt i klubbarna? Med efterföljande frågor av typen ovan.
•Går den ökade elitsatsningen överhuvudtaget hand i hand om svensk tennis på årsmötet i april antar en verksamhetsinriktning som prioriterar bredd framför elit? Och hur resonerar de klubbar som varit mycket starka förespråkare för breddlinjen? Har de varit det eftersom de saknat pengar till elitsatsning eller av skälet att de verkligen menar att bredden är viktigare?
•En del av elitstödet ska gå direkt till spelare. Ska en spelare som anser att han eller hon anser sig kunna utvecklas bäst på Good to Great få elitstöd för att söka sig till akademin som utgör en mycket viktig del i svensk tennis? Samma frågeställning gäller naturligtvis även andra akademier som inte drivs av en klubb.
•Vad händer med äldre landslagsspelare som i sina klubbar anses för gamla för att få elitstöd men som fortfarande är tillgångar i Davis Cup- eller Fed Cup-laget?
Challenge 9 november Läs här!
Igår skrev jag om Johan Hedsberg och Mattias Arvidsson som är nya kaptener i Davis Cup- respektive Fed Cup-laget och som utgör en del av den nya landslagsorganisationen.
Den består också av:
•Fredrik Hörnell som tidigare haft en halvtidstjänst för U 14 och nu går upp på heltid då han också får ansvar för U 16.
•Maria Strandlund Tomsvik som blir ansvarig för seniorlandslagen och för U 18 – på halvtid!!!
Lägg till detta att Hedsberg och Arvidssons tjänster är begränsade till enbart DC- och FC-matcherna vilket alltså handlar om några veckor per år.
Tydligare än så blir inte signalen om att förbundet nu lämnar över elitansvaret till klubbarna.

Stort Grattis Henrik! Stenson visade sin storhet också då han inte fick bragdmedaljen


2016 års bragdmedaljör
Grattis Henrik!
Grattis Garreth Lord!
Grattis Torsten Hansson!
Grattis Sarah Skönby!
Grattis till alla som finns med i teamet runt 2016 års bragdmedaljör Henrik Stenson!
Grattis svensk golf!
Grattis bragdjuryn – för att ni till slut insett Stensons storhet.
Det hade juryn ett ypperligt tillfälle att göra redan för tre år sedan då Stenson gjorde vad ingen annan lyckats med i golfhistorien: totalseger på såväl USA- som Europatouren.
Men nej, det bevekade inte juryn som fastnade för skidåkaren Johan Olsson sedan denne tagit VM-guld på femmilen.
Olsson hade gjort ett bragdlopp.
Stenson hade svarat för en bragdsäsong.
Flera av bragdjuryns ledamöter var starka förespråkare för golfstjärnan men fick i slutänden ge med sig.
SvD:s fotograf Yvonne Åsell och jag var på plats i Sydafrika där Stenson skulle tävla och vi gav honom beskedet just då han klev efter en träningsrunda.
”Det blev Johan Olsson”.
Det gick att ana en besvikelse i Stensons blick. Men bara för några korta sekunder. Sedan skickade han en grattishälsning till Olsson och var precis lika glad, positiv, öppen och tillmötesgående som vi lärde känna Henrik under dagarna vi hade förmånen att få följa honom på nära håll.
Ett vänligt superproffs.
Att han en dag ändå skulle få bragdmedaljen kändes där och då föga troligt.
Den historiska bedrift han svarade för 2013 gick ju inte att överträffa och även om han mot förmodan skulle upprepa bedriften hade det då ändå varit ”bara” en tangering.
Hans resultat i år räcker med råge för att göra honom till en ytterst värdig bragdmedaljör:
•Med segern i British Open blev Stenson förste svenske herrgolfare med en Major-seger. Kampen under slutronden mot Phil Mickelson blev en nagelbitare av sällan skådat slag. Stensons segerresultat - 20 slag under par - är det lägsta i tävlingens historia.
•Silver i Rio-OS där golfen var med på OS-programmet för första gången i modern tid.
•Totalseger på Europatouren.
Torsten Hansson







Grattis Henrik!                                       
Grattis caddien Gareth Lord!
Grattis mentale coachen Torsten Hansson!
Grattis assistenten och allt-i-allon Sarah Skönby!
Grattis svensk golf.
Grattis alla i Henriks närmaste omgivning.
Grattis juryn – bättre sent än aldrig.

Talangen kliver in på börsen för att ta nytt steg i karriären


Ett av svensk tennis största framtidshopp
I går kom nyheten att Kajsa Rinaldo Persson blir världens första kvinnliga tennisspelare som börsnoteras.
Det skulle förvåna om den 19-åriga småländskan inte får en rad efterföljare.
Börsnotering kan vara en mycket bra lösning för spelare som inte på annat sätt får den ekonomiska uppbackning som krävs för att kunna satsa fullt ut – en situation som i stort sett samtliga svenska spelare befinner sig i.
Rinaldo Persson är rankad 711 och med det åttonde bästa svenska. Hon har tidigare lagt mycket tid även på sina studier men har nu beslutat sig för att göra en mer omfattande satsning på tennis.
Via sportbörsen Trade in Sports säljer Rinaldo Persson andelar i sin satsning. Det handlar om 3 450 andelar och varje andel kostar 100 kronor.
Upplägget:
•Investerarna får totalt 20 procent av Rinaldo Perssons prispengar under perioden 2018-2022. Utdelningen sker på årsbasis – men bara de år hon spelar in mer än en miljon kronor. För att göra det krävs – sett till dagens prissummor – att Rinaldo Persson är rankad runt 140.
•Om hon i genomsnitt skulle vara rankad 100 i världen under perioden 2018-2022 förväntas investerarna få en avkastning på cirka 300 procent (uppgiften tagen från Trade in Sports pressmeddelande).
Kommer Kajsa Rinaldo Persson att ge någon avkastning ?
Helt omöjligt att svara på förstås även om hon är ett av svensk tennis största framtidshopp. Att skolan under junioråren upptagit mycket av Rinaldo Perssons tid gör det extra spännande att följa hennes utveckling då det nu blir full fokus på tennisen.
Om det sett ur ett ekonomiskt perspektiv är ett bra erbjudande till investerare som vill tjäna pengar överlåter jag åt analytikergurun Henrik Mitelman eller någon annan analytiker att bedöma.
Men förmodligen spelar deras svar ingen roll. De som köper andelar i Rinaldo Persson gör det säkert inte av vinstintresse utan därför att de för en billig peng blir en liten del av hennes satsning mot världstoppen - möjligheten att kamma hem en vinst är bonus och skapar lite extra intresse kring Kajsas resa på tenniscirkusen.
Ett spännande grepp som sannolikt fler unga talanger snart tar för att ha ekonomiska förutsättningar att hålla proffsdrömmen vid liv.